Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
70
Utorak 03.01.2017.
18:12
Tanjug, Vestionline A

"Dodik hoće da se otcepi - ali neće moći!"

Predsednik RS Milorad Dodik, "izrežiranim udarom na Ustavni sud", testira reakcije i otklanja prepreke za referendum o otcepljenju RS, najavljenog za 2018. To tvrdi član Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Reuters
Izetbegović: Dodik režira udar 

U novogodišnjem intervjuu za sarajevski portal Klix. ba, Izetbegović je, na pitanje hoće li pristati na izmene Zakona o Ustavnom sudu BiH, odgovorio odrično.

- Ne samo da nećemo pristati, već SDA to neće dozvoliti. Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi deo ukupnog Dejtonskog ustavnog aranžmana, centralni stub pravnog poretka države. Ustavni sud osigurava zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, i jedini je mehanizam za otklanjanje blokada u sistemu odlučivanja i rešavanja ustavno-pravnih sporova unutar BiH - rekao je Izetbegović. 

On tvrdi da "nije nimalo slučajno što Milorad Dodik pokušava da izrežira udar na Ustavni sud odmah nakon održavanja antiustavnog referenduma". 

- Ono što je cilj jeste testiranje reakcija i otklanjanje prepreka realizacije Deklaracije o samostalnoj RS, usvojene na saboru SNSD-a u aprilu 2015. kojom se za 2018. najavljuje raspisivanje referenduma o otcepljenju ovog entiteta od Bosne i Hercegovine. To je opcija koja neće, ne može i ne sme proći - rekao je Izetbegović. 

On je kazao da su "nadležnosti, način odlučivanja i sastav Ustavnog suda ustavne kategorije koje se mogu menjati samo izmenom Ustava BiH" i dodao da su "pod ovakvim uslovima takve promene neprihvatljive". 

Dodik je školski primer

Na konstataciju novinara da ga je Dodik nazvao "dramatičnim političkim gubitnikom", a SDA i njenu politiku "marginalnom u RS-u", Izetbegović je rekao da "u psihologiji postoji takozvani odbrambeni mehanizam projekcije, u sklopu kojeg osoba svoje percipirane mane pripisuje drugima". 

- U politici se to često radi svesno, a Milorad Dodik je školski primer. Njemu je svakako cilj da BiH drži u zastoju, a Bošnjake u RS u statusu građana drugog reda i marginalnih faktora. SDA je velika prepreka takvoj politici, a trenutno ne vidim dramatičniju gubitničku priču u bosanskohercegovačkoj politici od Dodikove, mada mnogima izgleda da nije tako - naveo je Izetbegović. 

Doterao RS do prosjačkog štapa

On je optužio Dodika da je, nakon što je prodao "Telekom Srpske", "potrošio novac, zadužio do guše narod u entitetu u kojem suvereno vlada već 10 godina". 

- Svi fondovi i javna preduzeća su pred bankrotom u RS-u, urušava se bankarski sistem, a prosečna plata i penzija su znatno niže od onih u Federaciji BiH. Lako će Dodik sa opozicijom, bošnjačkom politikom i međunarodnom zajednicom, ali teško će sa vlastitim narodom kada "dogori do nokata" - tvrdi član Predsedništva BiH. 

O tvrdnji Dodika da Izetbegović gubi podršku i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik SDA je odgovorio da njegovi odnosi s Erdoganom "nikada nisu bili bolji niti intenzivniji". 

SDA zamajac integracija u EU

Na pitanje da li je u SDA potreban vanredni kongres i molbu za komentar toga što su četiri poslanika napustila Klub SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, Izetbegović je rekao "nema nikakve potrebe niti osnova" za održavanje vanrednog kongresa. 

- Odnosi unutar Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH su problematični od Kongresa SDA. U tih godinu i po dana vrh SDA je u kontaktu s njima. Niko od njih nije napustio stranku. Ni najavljeno napuštanje kluba nije formalizovano - rekao je Izetbegović. 

On je dodao da je "politika SDA stvorila zamajac evroatlantskih integracija", a snaga te stranke "verodostojnu prepreku svima koji rade na podeli Bosne i Hercegovine", uz tvrdnju da "destabilizacija najjače probosanske stranke znači i destabilizaciju BiH".

POVEZANE VESTI

Utorak 03.01.2017. 18:23
Написао сам химну Републике Српске али неки фашииста је избрисао коментар и сада ћу запослити фашиисту.....Тамо гдје најљепша се зора буди Часни и поносни живе добри људи Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска Тамо гдје су наши преци давни Име уписали у сваки корак славни Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска
Utorak 03.01.2017. 18:24
Написао сам химну Републике Српске али неки фашииста је избрисао коментар и сада ћу запослити фашиисту.....Тамо гдје најљепша се зора буди Часни и поносни живе добри људи Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска Тамо гдје су наши преци давни Име уписали у сваки корак славни Тамо гдје се рађа нашег сунца сјај Горд и пркосан је мој завичај За њега сви се сад помолимо Другу земљу ми немамо У срцу мом само је један дом У срцу велика моја република У срцу мом најљепша звијезда сја Моја република, Република Српска
Utorak 03.01.2017. 18:25
Ибран Мустафић: Сами смо убили својих 1.000 муслимана у Сребреници.. Сарајево – Између 500 и 1.000 Бошњака из Сребренице најмање је убиијено од сународника током пробоја ка Тузли у јулу 1995. године, зато што су постојали спискови оних који „ни по коју цену не смеју живи да се докопају слободе“, изјавио је један од оснивача СДА из Сребренице Ибран Мустафић. Он је рекао да је о списковима „неподобних Бошњака“ знало муслиманско руководство са Алијом Изетбеговићем на челу, а да му је постојање оваквог списка потврдило више десетина људи. „Најмање 10 пута сам то чуо и од некадашњег начелника полиције Хакије Мехољића. Међутим, не би ме изненадило да слаже да то није рекао“, навео је за „Вести“ Мустафић, који је дугогодишњи члан организационог одбора за обиљежавање догађаја у Сребреници. Према његовим ријечима, списак је правила сребреничка мафија, уско војно и политичко руководство у Сребреници, које је од 1993. године било „господар живота и смрти“. „Да сам могао да судим Насееру Орићу у Хагу, ја бих му за злочине над Србима пресудио најмање 20 година затвора. Али, за злочине над сународницима пресудио бих му најмање 200.000 година. Он је најодговорнији што је Сребреница постала највећа мрља у историји човјечанства. Он је и 1993. године, када је ова енклава умало освојена, побјегао из Сребренице. Побјегао је и 1995. године“, рекао је Мустафић. Он је напоменуо да су злочин у Сребреници договорили Изетбеговић и тадашњи предсједник САД Бил Клинтон. „Сребреница је апсолутно договорни геноцид између међународне заједнице и Алије Изетбеговића, односно између Изетбеговића и тадашњег предсједника САД Била Клинтона. Зато је за мене много већи злочин од оног почињеног јула 1995. године био тренутак када је у Меморијални центар закорачио Бил Клинтон. То је био тренутак када се злочинац вратио на мјесто злочина“, рекао је Мустафић. Он је истакао и да постоје велике манипулације именима жртава у Сребреници. „Знам да је на том списку отац који је изгубиио сина, с тим што сина уопште нема међу убиијеним или несталима. Слично је и са човјеком који је умро у Холандији, а води се у групи несталих. Многи су се на то одлучивали зато што нису имали средстава за живот или уопште нису имали радни стаж. Друго, Сребреница је од 1993. до 1995. године била демилитаризована зона. Па, откуда онда толико бораца инвалида“, запитао је Мустафић. Он сматра да се веома тешко може утврдити тачан број убиијених и несталих у Сребреници. „Веома тешко, зато што је Сребреница одавно предмет манипулација, а главни манипулатор је Амор Машовић који је планирао да на жртвама Сребренице живи наредних 500 година. Међутим, ту су и многи други из Изетбеговићевог окружења који су још од љета 1992. године кренули у провођење пројекта по коме је једино битно да се прикаже што више бошњачких жртава“, нагласио је Мустафић.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online