Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 29.12.2016.
21:12
Blic rs, Vestionline A

Evo kako nas Dodik uvlači u sukob sa SAD

Srbija mora ostati imuna na Dodikove provokacije i testiranje terena u odnosima sa SAD, inače će odnosi sa najvećom zapadnom silom biti ozbiljno uzdrmani.

Tanjug
Moćnik iz Laktaša: Milorad Dodik

Na to upozoravaju politički analitičari sa kojima je list "Blic" razgovarao o poslednjoj u nizu ovogodišnjih "geopolitičkih" predstava u režiji predsednika Republike Srpske.

Performans sa Dodikovim odlaskom u Vašington na inauguraciju Donalda Trampa kulminirao je u utorak, kada je Ambasada SAD odbila da prihvati da predsednik RS u Sjedinjene Države uđe samo sa diplomatskim pasošem. Dodik je potom najavio da će se odreći tog pasoša i zatražio vizu kroz predstavništvo Ambasade u Sarajevu.

Šta moćnik iz Laktaša želi ovim da postigne?

Milorad Dodik sam je isprovocirao odmeravanje snaga sa Vašingtonom da bi izmerio gde stoji u odnosu na novu administraciju, smatra analitičar Dušan Janjić.

- Najpre, da je zaista pozvan na inauguraciju sigurno mu ne bi pravili probleme. Problem je što Miloradu Dodiku sukob sa Vašingtonom predstavlja dozu političkog adrenalina koja, međutim, proizvodi posledice. Sigurno je da Srbija mora imati jasan stav u svemu ovome, posebno na temu referenduma za otcepljenje koji se najavljuje - smatra Janjić.

Samo fasada?

Da čelnik RS svesno diže tenzije misli i Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

- On je majstor da manipulacijama digne sebi rejting i budite sigurni da mu idu u prilog ove peripetije sa odlaskom u SAD. Srbija neće trpeti neke ozbiljnije reperkusije - osim ako se ne umeša u sukob. To bi bila velika greška. Vlada Srbije ne bi trebalo čak ni da se oglašava po ovom pitanju, prosto da sebi ne komplikuje život zato što je, eto, jedan čovek imao prevelike političke ambicije. U slučaju da stane u njegovu zaštitu, pokazalo bi se i da je Vučićeva distanca prema Dodiku bila samo fasada - upozorava Popov.

Između Dodika i nas

Za odnos između Srbije i Dodika inače dolaze "zanimljiva" vremena. Godina 2017. je najavljena kao izborna, ali i referendumska u RS, i to otvara sijaset potencijalnih političkih kriza.

- Trend porasta populizma koji Dodiku ide naruku za Srbiju predstavlja ozbiljan problem. Situacija u Bosni se ne smiruje: nema naznaka da će ekonomija da krene u dobrom pravcu, od nacionalnih politika se ne odustaje. Kako sada da zadržimo posebne odnose sa RS - a da ne povlačimo radikalne poteze? Srbija ne sme da dođe u situaciju da arbitrira između Dodikovih odluka i nacionalnih interesa - objašnjava Bojan Klačar iz Cesida.

A moraće jer Dodik izgleda ne namerava da uzmakne.

- On, poput Šešelja, svakim svojim potezom proizvodi političke posledice. Manevarski prostor mu se smanjuje, i u 2017. će morati da ponovo osmisli svoju politiku u novim okolnostima - zaključuje Janjić.

Vlada Srbije, međutim, nema luksuz ovakvih političkih igara.

POVEZANE VESTI

Petak 30.12.2016. 04:12
Janjivu nistavilo jedno spakuj se i vrati se u svedsku gde si ranije bio. Ostavi ljude na miru!
Petak 30.12.2016. 04:13
Janjicu
Petak 30.12.2016. 10:48
napasete se muda Bajinih....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online