Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.12.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Kec k'o vrata za Milov režim

"Crna Gora je prva srpska država." Ova rečenica koštala je Radeta Račića, učenika sedmog razreda u Podgorici, jedinice "kao vrata", ali je zato postao regionalni junak društvenih mreža.

Tanjug
Podgorica      (Foto: Ilustracija)

Tek što je to stigao da izgovori, dečaka je nastavnik zaustavio i pitao gde to piše u knjizi.
- Nigde, nastavniče, već sam u kući naučio i to svi znaju - rekao je i odmah dobio negativnu ocenu.

Dečakov otac Veljko Račić kaže da je ovo prvi put da đak dobije jedinicu, a da odgovor nije znao nastavnik. Ističe i da diskriminacija Srba u Crnoj Gori više nije nikakva novost.

- Kad je sin doneo jedinicu, kao pripadnici najugroženije etničke grupe u Evropi, što srpska zajednica u Crnoj Gori sada uistinu jeste, osećali smo se tužno, ali bez osećaja mržnje ili osvetoljubivosti. Crna Gora preživljava poslednjih godina svoje najtamnije časove, i to se u brojnim drugim primerima potvrđuje. Nije dobro za državu koja pledira na nekakve šire integracije, a nepravedno je i prema trećini crnogorskih građana - rekao je Veljko Račić.
Pošto crnogorski režim zastupa nepostojeću naciju, prema rečima profesora beogradskog fakulteta Časlava Koprivice, mora radikalnije da deluje.

Zapadna matrica

- Postoji nepisano pravilo ili smernice zvaničnom Beogradu da ne sme da se bavi pitanjem položaja Srba u Crnoj Gori. Reklo bi se da je ovo prijateljstvo i srdačnost koje vidimo između Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića overeno od pokrovitelja sa Zapada i da nije u interesu ni Srbije ni Crne Gore, već zapadnom - tumači Časlav Koprivica.

- Da je glupost to što je dečak izgovorio, ne bi dobio jedinicu, ali je dobio za ono što svi znaju da je tačno, naravno i onaj koji mu je dao. Prva srpska država bila je Zeta čije se stanovništvo smatralo Srbima, ali se nečasno ponašanje nastavnika ima i drugu stranu, njegov strah da ukoliko ne odreaguje mogu da mu uslede sankcije vlasti - kaže za "Vesti" Koprivica i dodaje da je primer malog Račića samo jedan od milion diskriminišućih prema Srbima u Crnoj Gori.


On ističe da nijedna srpska vlast od otcepljenja Crne Gore 2006. nije vodila računa o Srbima koji tamo žive, niti je pokrenula pitanje sistematske diskriminacije, već su pokušajima neke finansijske pomoći pokušavali da umire savest.

www.mc.rs
Milan Stamatović

Nikada, i pored diskriminatorskog odnosa, kako kaže predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, nije čuo da je neko iz srpskih vlasti izašao da brani Srbe u Crnoj Gori. On je hrabrog osnovca iz Podgorice pozvao da na zimskom raspustu bude najdraži gost Čajetinaca na Zlatiboru.

- Otac dečaka je podsetio da su Srbi u Crnoj Gori najugroženiji u Evropi. Na žalost, tome su umnogome doprinele i vlasti Srbije koje su tokom i posle nedavnih izbora u Crnoj Gori pomagale oko hapšenja naših građana, a inače sarađuju sa režimom Mila Đukanovića                                                               - kaže Stamatović za "Vesti".

Misli ka' vladikine

- Malom Radu Račiću, što bi rekli u Crnoj Gori, "svaka je zlatna, ka' u vladike Rada". Pokazao je kako se, i po cenu najstrožih sankcija, čuva srpski identitet. Ovo je divan primer kako roditelji mogu da od najranijeg detinjstva uče i nauče pravim porodičnim i tradicionalnim vrednostima i da ih vaspitavaju u duhu srpske kulture i tradicije - kazao je Stamatović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online