Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.12.2016.
18:01
Slobodan Vukosavljević - Vesti A

U rat sa tenkovima, iz rata sa motikama (9): Neko nas je žrtvovao

U najtežim trenucima narodu daj zabavu jer on želi da zabavom zapre sve svoje brige i nastavi u koloni iza svoga vođe. Ukućani u Banjaluci su nas lepo primili, odmah ponudili kafu i rakiju. To su mili i srdačni ljudi, koji u davanju vide svoju sreću. Kanazir, stari domaćin, šezdesetak godina, srednjeg rasta i punijeg stasa, prosede kose, gledao me je bistrim plavim očima šta ću reći, očito zabrinut. Ja sam ćutao.

youtube.com/BHBanjaLuka Nick
Svet im odavno presudio: Izbeglice iz Krajine na putu ka RS

Krajiška ljubav

Prišla je njegova supruga, blagog izraza lica s umirujućim osmehom i u najtežim situacijama.
- Oni Vaso vam ostavio torbu, uzeli mu auto dole u Prijedoru, veli policija, dobio je i potvrdu - reče mi. - Našao sam torbu, sve je tamo, posebno su me obradovale cigarete - jednu šteku sam stavio na sto, pružio Kanaziru.. - Uzmi, trebaće ti. - Nemoj, tebi će više trebati. - Ma, uzmi, pušićemo dok ima - odgovorio sam. - Jesu li tvoji svi izašli? - upitao sam. - Nisu svi. Ostali su neki moji najbliži rođaci - jedva je prozborio sa suzama u očima.

Neverovatna je ljubav koja veže Krajišnike, ne samo u porodici nego i šire u familiji, kao i prema prijateljima. Ona je bogata brigom, ugađanjem, srdačnim razgovorom, a častoljubljivost i poštovanje su pečat odnosa koji stranac može na svakom koraku primetiti.
Moji saputnici, koji su krenuli u Banjaluku da nađu svoje, rekoše mi da će se vratiti za dva-tri sata. Moram ostati, moram naći Glavni štab, nešto se mora desiti, moram da vidim, nešto se mora uraditi.

Politika iz kafića

Proturane priče o nekoj budućnosti na moru Dalmatincima su ulivale optimizam, kao i velika srpska duša naroda Banjaluke koji je prihvatao svoju braću. Momci su stigli kako su obećali, vratio se i Dragan, nije mogao da se probije u Knin. Momci su doneli puno informacija. "Šešelj pravi čuda po Srbiji, neki naši će mu se priključiti, hoće da sruše Miloševića. Stigao je Kapetan Dragan. Mladić poziva na mobilizaciju. Hrvati i muslimani idu na Drvar i Petrovac, hoće i Banjaluku." Zatim: "Da ćemo mi na Dubrovnik, naši su ušli u Osijek i Vinkovce i hoće da se spoje kod Županje." Ćutao sam i uverio se da su to priče, nešto iz kolone, a nešto iz kafića.

Izašao sam napolje, za stolom je već bio veći broj ljudi, uglavnom sam ih poznavao.

ajpričljiviji je bio kapetan Prijić, oficir rodom od Knina, na službi u Sedmom artiljerijskom puku kod pukovnika Mraovića. Visok, crn i stasit, svojim izgledom i stavom uliva poverenje dok ne progovori. Bio je pun gneva, sećam se i odranije, sve mu je smetalo. Obrazlagao je odluku da napusti vojsku optužujući i nju i politiku; govorio da je on svoje završio, da je njegov narod izdat, a zemlja prodata i da nema kome više da služi. Ostali su ćutali, ćutao sam i ja, misleći da je dobro da izbaci sav svoj jad i olakša svoju mladu dušu. Kada se ućutao, ne dajući mu za pravo, progovorio sam:
- Nisi u pravu, Nevene, ti si oficir, znam da si se napatio i da si pun gorčine, ali sada moraš ostati do kraja. - Kraj je, kome ja trebam bez svojih topova, bez svoje VBR (višecevni bacač raketa) i svojih vojnika. I pušku su mi oduzeli.

Bio je veoma uverljiv i nisam želeo da ga nagonim u plač.
- Ovo su tvoji prijatelji i oni te sigurno ne žele takvog - rekao sam mu umirujuće.

Vens odavno presudio

- Ovo nije moguće, neko nas je žrtvovao, mi više ne postojimo kao narod, mi smo od sada samo jedinke bez doma i domovine. Pukovniče, vi mislite da mi ne znamo da je nama presuđeno Vensovim planom. Doduše, mi smo se u pojedinim periodima nadali. Vi ste nam ulili poverenje, ali su vas lomili i zbog svog dostojanstva napustili ste i vojsku i Krajinu.
- Ali, Nevene, ja sam se sam vratio u želji da se borim.

- Boriću se i ja, ali kao borac, ako ne odem u beli svet iz ovog ludila.

Potpuno sam ga razumeo, složili smo se da ćemo se ipak boriti. Mnogo mi je značilo kakav ćemo obojica utisak ostaviti na te ionako zbunjene i izgubljene ljude, srećne što su preživeli i, čini mi se, srećne što nekuda mogu da idu, a svi su, sem Stevanove i Draganove porodice, odlučili da nastave put. Ćutke su se dizali, pozdravljali i odlazili. S Draganom sam otišao kod Gojka Dukića. I u Banjaluci je bio u kontaktu s dobro informisanim ljudima.

Sabirni centar u privatnoj kući

Kroz kuću Gojka Dukića i dvorište, gde je organizovan prihvatni centar, za jedno popodne je prošlo mnogo ljudi, s mnogo potresnih priča, s mnogo procena i informacija. Najviše ih je svratilo da se okrepe i odmore, neki su tražili smeštaj u želji da ostanu u Banjaluci, uglavnom Krajišnici iz kolone, a dolazilo je i Banjalučana koji su ranije izbegli iz Krajine. Sve priče koje su moji momci, saputnici, ispričali i ovde su se prepričavale s puno ocena, procena i naklapanja. Začuđujuće je da ti ljudi izmrcvareni na nesigurnom putu u neizvesnost, bez igde ičega, imaju snage i duha da tako razložno i hladnokrvno razgovaraju o politici. I muškarci i žene, pa čak i deca. I da u tim, ipak, praznim pričama nalaze neke varijante za svoj smisao života.

- Ja bi na Dubrovnik, naše će biti sve do Neretve - vele jedni. - To bi bilo dobro. Granica će sigurno biti Baranja, Županja, reka Bosna, reka Neretva, to je i Tuđman nacrtao, to je dobro, Srbi na jednu, a Hrvati i muslimani na drugu stranu, i u pičku materinu - deo se slaže. - A Banjaluka? - dodaje jedan. - Šta Banjaluka, pa ona mora ostati srpska, pa normalno - odgovaraju ostali, verovatno solidarni sa onima koji su se tu već nastanili. Dukić me je u jednom momentu upitao, ali diskretno: - Pukovniče, je li ostaje Banjaluka naša? - Ostaje - odgovorio sam uverljivo.
Skočio je sa stolice i zvao ženu da joj saopšti ovu tvrdnju, što je ona s olakšanjem prihvatila. - Lepo je u Baranji, lep je i Osijek, ja bih tamo. - Jeste lepo, ali more je more - odgovaraju neki. A Kosovo, lepo je Kosovo, to je stara srpska postojbina - prozbori tiho jedna devojka. - Ma ko će ti dole među Šiptare?! - odgovori Dalmatinac.

Sutra - U rat sa tenkovima, iz rata sa motikama (10): Sreća je i živa glava

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online