Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
10:43
Jutarnji list hr, Vestionline A

Džo Bajden zvao Hrvate zbog blokade Srbije: Nemojte da mi intervenišemo

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Pazinu je, u utorak uveče, komentarisao pres konferenciju srpskog premijera Aleksandra Vučića, u kojoj se obrušio na Hrvatsku zbog blokade jednog od poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom, a osvrnuo se i na svoj razgovor s američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom.

Reuters
Hrvati da obrate pažnju: Džo Bajden

- Nisam slušao konferenciju, samo sam kratko obavešten da ju je Vučić, predsednik Vlade Srbije, održao. Dakle, stvari su vrlo jasne i transparentne, Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, kriterijuma koje treba ispuniti. Smatram da je Srbija na putu da to ispuni. U tom kontekstu određena su poglavlja za koja je Hrvatska dala saglasnost da se danas otvore, a u pogledu pitanja poglavlja o kulturi i obrazovanju, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata o obrazovanju manjina i školskim udžbenicima - rekao je Plenković.

Na novinarsku molbu da potvrdi da li se čuo s američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom, o čemu je Vučić u svom obraćanju takođe govorio, Plenković je odgovorio kako je to tačno.

- Poslepodne sam razgovarao s potpredsednikom Bajdenom o širem kontekstu pitanja situacije na jugoistoku Evrope, važnoj ulozi Hrvatske kao članice NATO i EU, koja svojim iskustvom može pomoći našim susedima na tom putu i, naravno, iskoristio sam priliku da mu zahvalim na kvalitetnoj saradnji koju je on u svojem osmogodišnjem mandatu imao s Hrvatskom, koju je i posetio. Još jednom smo utvrdili vrlo kvalitetne odnose i našu konstruktivnu ulogu prema zemljama jugoistoka Evrope, koje su za nas prioritet, pa kad je i kontekst proširenja Evropske unije. To je proces koji držimo uvek visoko na dnevnom redu, i gde ćemo pomoći našim susedima da ispune nužne kriterijume - rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali je li bilo reči i o hrvatskoj blokadi pregovora.

- Bilo je vrlo načelno govora, ne o blokadi, nego o onome što sam rekao, o procesu pristupnih pregovora, i kako da u tom celom kontekstu Hrvatska bude od pomoći susedima - rekao je Plenković, a prenosi "Jutarnji list".

Razgovor Bajdena i Plenkovića izazvao je veliku pažnju i među stranim diplomatama, akreditovanim u Zagrebu.

- Očekivali smo da će sada Hrvatska biti kooperativnija i pokazati dobru volju za otvaranje poglavlja 26. Iskreno, začudila me ova odluka koja je na tragu bivše administracije - rekao je za Jutarnji visoki diplomata jedne zemlje članice EU.

Podsetimo da je američka administracija slično reagovala i prilikom slovenačke blokade Hrvatske, koja je uveliko otklonjena kad je Vašington upozorio slovenačke političare kako je vreme da se nađe rešenje za granični spor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online