Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 13.12.2016.
20:04
Vestionline A

"Hrvatska je nastala na zajedništvu sinova ustaša i partizana"

Ono što sav slobodarski svet zna i osuđuje, potvrdile su i naše komšije - moderna Hrvatska je nastala na temeljima ustaštva, ali Evropsku uniju to ne zanima! Doduše, polovično su tu državu stvorili i partizani, pa se to valjda potire u ideologiji neoustaša... Naime, poslanik hrvatskog Sabora Miro Bulj iz stranke Most, čiji je lider Božo Petrov predsedavajući Sabora, izjavio je u utorak u Splitu prilikom otkrivanja spomenika 72. bataljona Vojne policije da je "Hrvatska nastala na zajedništvu hrvatskih ljudi, sinova ustaša i partizana".

pixabay.com
"Niko ne podržava zločine, međutim, Hrvatska je nastala na zajedništvu hrvatskih ljudi, sinova ustaša i partizana"

Bulj je to rekao komentarišući znak "Za dom spremni", uklesan na spomenik Hrvatskim odbrambenim snagama (HOS) u Splitu, prenosi Hina.

Poslanik hrvatskog Sabora je rekao da je to bila jedinica koja je "od Vukovara do Dubrovnika i drugih najistaknutijih mesta branila Hrvatsku, kao i da spomenik treba podignuti gde god je poginuo vojnik".

- 72. bataljon vojne policije je legendarna jedinica koja je ispunjavala sve zadatke. Niko ne podržava zločine, međutim, Hrvatska je nastala na zajedništvu hrvatskih ljudi, sinova ustaša i partizana - kazao je Bulj nakon što su ga novinari podsetili da spomenik 72. bataljonu koji je danas otkriven izaziva razne kontroverze kao i da se nekim hrvatskim vojnicima sudi zbog zločina u Lori.

Bulj je izneo i tvrdnju da je "Hrvatska Srbiju trebalo da blokira već kod poglavlja 23 i 24 kad su branitelji ostali pod jurisdikcijom srpskog pravosuđa".

- Tu je zakazala hrvatska diplomatija, ali i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović - kazao je Bulj i dodao da je "hrvatski vojnik branio Hrvatsku u Hrvatskoj, a bio je napadnut od strane Srbije".

Na istom događaju u Splitu predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku i bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač, govoreći o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, rekao da "o tome odlučuju zemlje članice EU, pa tako i Hrvatska kao i da su Hrvatskoj u interesu dobri odnosi sa susedima, pa tako i sa Srbijom".

- To je vrlo jednostavno. Hrvatska je jedna od 28 zemalja članica EU. O tome jesu li ispunjeni uslovi ili nisu odlučuju zemlje članice. Hrvatska vlada je ocenila da nisu ispunjeni uslovi tako da je logično da se to poglavlje 26 neće otvoriti. Do kada će to trajati, zavisi od dinamike i od toga kada će susedna država Srbija ispuniti uslov - kazao je Kovač.

Na pitanje novinara da "prokomentariše rusko naoružavanje Srbije", Kovač je rekao da je "Hrvatska zemlja koja ima svoje oružane snage i policiju, a uz to je stabilna i čvrsta demokratija koja se neće plašiti nikakvim naoružanjima, pretnjama i najavama iz susedstva s obzirom da smo, uz to, i zemlja članica NATO saveza pa je time sve jasno", prenela je Hina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 23:59
Посланик хрватског Сабора је рекао да је то била јединица која је "од Вуковара до Дубровника и других најистакнутијих места бранила Хрватску, као и да споменик треба подигнути где год је погинуо војник". "Батаљон 72. војне полиције је легендарна јединица која је испуњавала све задатке. Нико не подржава злочине, међутим, Хрватска је настала на заједништву хрватских људи, синова ус-таша и партизана", рекао је Буљ након што су га новинари подсетили да споменик 72. батаљону који је данас откривен изазива разне контроверзе као и да се неким хрватским војницима суди због злочина у "Лори".
Petak 16.12.2016. 00:00
Буљ је изнео и тврдњу да је "Хрватска Србију требало да блокира већ код поглавља 23 и 24 кад су ветерани остали под јурисдикцијом српског правосуђа". "Ту је заказала хрватска дипломатија, али и председница Колинда Грабар-Китаровић", рекао је Буљ и додао да је "хрватски војник бранио Хрватску у Хрватској, а био је нападнут од стране Србије".
Petak 16.12.2016. 00:00
На истом догађају у Сплиту председник саборског Одбора за спољну политику и бивши министар спољних послова Хрватске Миро Ковач, говорећи о преговорима Србије са Европском унијом, рекао је да "о томе одлучују земље чланице ЕУ, па тако и Хрватска као и да су Хрватској у интересу добри односи са суседима, па тако и са Србијом".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online