Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 01.12.2016.
17:13
Vestionline A

Mediji: Rezultati referenduma u Republici Srpskoj pravno nevažeći!

Predsednik RS Milorad Dodik nije objavio rezultate referenduma o Danu Republike u Službenom glasniku RS, tako da rezultati tog referenduma pravno ne postoje, tvrde lokalni mediji.

Reuters
Čeka se reakcija Dodika...

Kako je preneo sarajevski portal Vijesti.ba, u članu 5. Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma navedeno je da će "rezultati referenduma biti objavljeni u formi izveštaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od dana konstatovanja rezultata referenduma".

Rezultati referenduma tom odlukom su konstatovani 11. oktobra, ali oni u formi izveštaja nisu objavljeni u Službenom glasniku RS u datom roku, navodi portal. 

Pravni stručnjaci tvrde da referendum "pravno ne postoji" bez objavljivanja izveštaja o rezultatima u zakonskom roku. 

Kako je prošlo 18 dana od isteka zakonskog roka za objavljivanje izveštaja o referendumu u Službenom glasniku RS, sprovedeni referendum može se smatrati samo skupim istraživanjem javnog mnenja u RS, piše portal Vijesti.ba. 

"To će predsedniku RS u određenom smislu olakšati poziciju pred Tužilaštvom BiH. Sa druge strane, treba imati u vidu da se Dodik oglušio o odluku Ustavnog suda o zabrani sprovođenja referenduma i obustavljanju svih aktivnosti na njegovom održavanju", navodi se u tekstu. 

Pozivajući se na neimenovane izvore, sarajevski portal dodaje da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) čekala objavljivanje izveštaja o rezultatima referenduma u Službenom glasniku kako bi referendum stavila van snage. 

"Dodika su o tome navodno obavestili njegovi izvori u Savetu za primenu mira (PIC), što mu je, pored straha od Tužilaštva BiH, bilo više nego dovoljno da se odluči za scenario", piše u tekstu. 

Ustavni sud BiH je 17. septembra doneo privremenu meru kojom se zabranjuje održavanje referenduma o Danu RS, ali je, uprkos tome, referendum održan 25. septembra. Tužilaštvo BiH je zbog održavanja referenduma otvorilo predmet u kojem je predsednik RS Milorad Dodik prvoosumnjičeni. 

On je još 3. oktobra trebalo da se pojavi na saslušanju u Tužilaštvu BiH, ali je odbio poziv, navodeći da se u Sarajevu ne oseća sigurnim i da je spreman da da izjavu u nekoj od pravosudnih institucija RS. 

U međuvremenu su u Tužilaštvu BiH saslušani svi članovi Republičke komisije za održavanje referenduma, jedni u svojstvu osumnjičenih, a drugi, poslanici u parlamentu RS, u svojstvu svedoka.

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2016. 04:39
Nije Rusija naoruzavala RS (niti je posredovala u njenom stvaranju i osnivanju) ni kada je trebalo - ZASTO bi to cinila danas !!! ??? Mada nikad ne bi trebalo potceniti Ruse koji ce cisto da bi oponirali Velikom Zapadu poceti da rovare po nasoj zemlji iz njihove iskonske potrebe da cine ZLO . Rusija je svetski inkubator ZLA !!!
Četvrtak 01.12.2016. 20:57
Vlasti iz Sarajeva uz tajnu podrsku Fashista iz Hrvatske pokusavaju da sruse Srpsku republiku ali im nece poci za rukom. Koliko god se maskirali iza tog Ustavnog suda BIH nece im uspeti jer mi svi znamo vrlo dobro sta se iza svega toga krije . Ustavni sud i svi ostali moraju da postuju samoopredeljenje jednog naroda koji je veci od stanovnistva u Crnoj Gori i na kosovu . Prema tome Republiko Srpska vreme je za izdvajanje i za volju gradjana da Srpska bude Samostalna u svakom obliku. Nisu hteli jugoslaviju hteli su rat , nisu priznavali prava srba hteli su rat, ne znam zasto sada kukaju i sta zele ovo su oni licno stvorili. tako da nema sada plakanja za svoje licne greske koje su kostale toliko ljudi zivota
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online