Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.11.2016.
12:02
Tanjug A

Zločin koji su Hrvati pokušali da zataškaju: Ministar predvodio masakr nad Srbima?

Jedan hrvatski nedeljnik objavio nepoznate i zataškavane prijave protiv Damira Krstičevića zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima. Naime, potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane Damir Krstičević terete se za ratni zločin nad srpskim civilima kod Jajca, piše zagrebački "Nacional", pozivajući se na informacije iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina iz Banjaluke.

youtube.com/Brotnjo. info
Tvrdi da se ne plaši hapšenja: Damir Krstičević

Hrvatski nedeljnik obelodanio je, kako tvrdi, do sada "nepoznate i zataškavane" prijave protiv Krstičevića, zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima.

Najnoviji broj ovog nedeljnika navodi se da je reč o ratnom zločinu počinjenom tokom akcije "Maestral" 13. septembra 1995. u selu Bravnice, nedaleko od Jajca.

Napad na ženu, decu, starce...

"Nakon što su 13. septembra 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske napali Srbobran (Donji Vakuf), srpsko stanovništvo s tog područja, među kojima je bilo najviše žena, dece i staraca, bežeći pred njihovim napadom krenulo je ka Jajcu i Banjaluci. Kolonu koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu napali su 13. septembra 1995, kod sela Bravnice, na oko tri kilometra ispred Jajca, pripadnici Hrvatske vojske koji su ih sačekali u zasedi i počeli nemilosrdno da ih ubijaju", navodi Nacional.

Ističe se da je reč o nenaoružanim i potpuno zatečenim civilima, u izbegličkoj koloni, koji nisu pružali nikakav otpor.

"Prilikom tog napada neki su odmah ubijeni, a neki su ranjeni. Prema iskazima svedoka, samo u jednom autobusu, usred vatre koju su otvorili pripadnici Hrvatske vojske, ubijeno je i ranjeno više od polovine putnika, da bi taj isti autobus sa žrtvama potom gađali zoljom i zapalili s preostalim ranjenima i mrtvima", stoji u tekstu.

Pokušali da zataškaju zločin

Nacional priču o Krstičeviću donosi na naslovnoj strani, pod naslovom "Krstičevića terete za masakr 32 izbeglice, žena i dece", uz napomenu da je reč o dosad nepoznatim i zataškavanim krivičnim prijavama protiv potpredsednika Vlade Hrvatske zbog ratnog zločina.

Nedeljnik citira i Krstičevića, koji tvrdi: "Nemam veze s tim, moja jedinica tamo nije bila".

"Slučaj Krstičević" pokrenut je nakon hapšenja 10 hrvatskih državljana u Orašju, Bosna i Hercegovina, koji se terete za ratni zločin nad srpskim civilima.

Posle tog hapšenja, početkom ovog meseca, naime, Krstičević je iznenada otkazao odlazak u Sarajevo, što su mu savetovale bezbednosne službe koje, kako se navodi, nisu mogle da mu garantuju bezbednost.

Predmet u Tužilaštvu BiH

Uveren da se ne plaši hapšenja i da je čist, Krstičević je prošle nedelje boravio na teritoriji BiH, ali u Međugorju, gde se sastao sa svojom bosanskohercegovačkom koleginicom.

"Nacional", međutim, navodi da se predmet protiv Krstičevića u Tužilaštvu BiH vodi pod brojem KT-RZ-192/05, a u kojem su pored aktuelnog ministra osumnjičeni Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Mario Petrović….

Napominje se da je sadržaj tog predmeta za zagrebački nedeljnik otkrio Republički centar za istraživanje ratnih zločina iz Banjaluke.

- Prema saznanjima kojima Centar raspolaže, Krstičević je osumnjičen kao komandant 4. gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske iz Splita, koja je u vreme izvršenja krivičnog dela ratnog zločina borbeno delovala na području opštine Jajce - rekli su neimenovani izvori iz tog centra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online