Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.11.2016.
17:55
blic.rs A

Ona će biti Trampova savetnica: Otac pozivao na ubijanje Srba i Jevreja, deda oficir u ustaškoj NDH

Mira Radielović Rikardel nalazi se u timu koje okuplja novi predsednik SAD Donald Tramp. Hrvatica vuče poreklo iz mesta Breza u Bosni i Hercegovini, a odrasla je u Pasadeni u Kaliforniji. Mira Radielović trebalo bi da obavlja funkciju Trampovog savetnika za odbranu.

Tanjug/AP
Otac Trampove savetnice preživeo Blajburg: Ustaštvo u Hrvatskoj u novom uzletu

Mira Radielović bila je asistent Donalda Ramsfelda, američkog šefa diplomatije u administraciji Džordža Buša. Tu funkciju obavljala je od 2003. do 2005. godine, a zatim je bila potpredsednik poslovnog razvoja u kompaniji "Boeing Strategic Missile&Defence Systems", koja važi za velikog igrača u svetskoj industriji proizvođača oružja i jednog od glavnih snabdevača vojske SAD.

Pored toga, Hrvatica je bila i osoba od najvećeg poverenja američkog senatora Boba Dola, nekadašnjeg šefa republikanske većine u Senatu i predsedničkog kandidata 1996. godine. Mira Radielović Rikardel je bila Dolov glavni spoljnopolitički savetnik.

Prema rečima Ričarda Perla, dugogodišnjeg Dolovog saradnika koji je radio i na stvaranju Dejtonskog sporazuma, Mira Radielović Rikardel je pored Ričarda Holbruka tada bila najuticajniji individualac u kreiranju američke spoljne politike! O njenoj ulozi iz senke tada je pisao i "Weekly Standard".

Nagrađena je medaljom za izuzetan doprinos u radu 2005. godine, a nagradu je dodelilo Ministarstvo odbrane SAD-a.

Ustaški koreni

Mira Radielović ćerka je Petra Radielovića, poznatog simpatizera ustaša koji je preživeo Blajburg. Petar Radielović je nekoliko puta za Anta Pavelića govorio da je "najveći čovek u istoriji Hrvatske", a 1985. bio je jedan od najglasnijih branilaca Andrije Artukovića, poznatijeg i kao "Balkanski Himler", na njegovom usuđenju u Los Anđelesu.

Artuković je poznat po izjavama: "Ubijte sve Srbe i Jevreje, uključujući i njihovu decu, tako da od tih zveri ne ostane ni njihovo seme". Petrov otac, a Mirin deda bio je oficir ustaškog režima u ozloglašenoj NDH.

Istraga i lobiranje

Istražitelj američkog Kongresa je u martu 1993. u magazinu "Defense&Foreign Affairs Strategic Policy" izjavio da je hrvatski lobi potrošio više od 50 miliona dolara u Kapitol hilu za manje od dve godine, a da je veliku ulogu u tome imala upravo Mira Radielović, tada Barata, danas Rikardel.

- Zvaničnicima je rečeno da ili podrže inicijativu Hrvatske za nezavisnost u zamenu za velika novčana sredstva. U suprotnom, zaprećeno im je da će ogromne svote novca biti date njihovim protivnicima u Kongresu. Sve ovo dešavalo se dosta pre nego što je Hrvatska otvoreno izrazila svoje aspiracije za dobijanje nezavisnosti - rekao je tada neimenovani istražitelj.

Sudeći po situaciji 20 i kusur godina kasnije, lobiranje se i te kako isplatilo. Ove tvrdnje pojavile su se u "Volstrit džornalu" 9. novembra 2009. godine, u izdanju za SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online