Sreda 25. 4. 2018.
Washington
-120
 • Chicago
  -50
 • New York
  -10
 • Belmont
  -00
 • Atlanta
  90
 • Boston
  140
 • Firt
  40
 • Denver
  120
 • Detroit
  -50
 • Dover
  60
 • Hartford
  20
 • Orlean
  -10
 • Helena
  80
 • Ren
  -30
 • Honolulu
  210
 • Las Vegas
  90
 • Portland
  200
 • Salem
  -10
 • Santa Fe
  60
 • Tampa
  250
 • Topeka
  -40
5
Četvrtak 10.11.2016.
09:07
telegram.hr A

Kako je Arkan trebalo da ubije Tuđmana: Dosije hrvatske tajne službe o "naručenom ubistvu"

Od sredine 1990. u tadašnju Službu državne sigurnosti (SDS) u Zagrebu počele su pristizati informacije o mogućoj likvidaciji predsednika Predsedništva SR Hrvatske i šefa HDZ-a Franje Tuđmana.

wikipeida.org/Arslan Arie
Franja Tuđman: Da li je Arkan trebalo da ga ubije?

Kako hrvatski portal piše atentat, po nalogu vlasti u Beogradu, trebalo je da izvrše pripadnici srpskih i crnogorskih kriminalnih grupa blisko povezani sa Službom države bezbednosti (SDB). Ali i naslonjeni na neke od četničkih emigrantskih grupa u inostranstvu.

U formalnom smislu 1990. hrvatska Služba državne sigurnosti još je bila sastavni deo tadašnje federalne jugoslovenske službe, kojom se rukovodilo iz Beograda. U operativnom smislu, i to većim delom, funkcionisala je kao nezavisna, nacionalna, tajna služba pružajući sigurnosnu zaštitu novoj vlasti izabranoj na prvim, slobodnim, višestranačkim izborima u maju 1990. godine.

Redakcija Telegrama dobila je na uvid deo dokumenata hrvatskog SDS-a koji otkrivaju nepoznate pojedinosti o dramatičnim događajima od maja 1990. pa do sredine 1991. kada su, prema informacijama pripadnika službe, bili planirani pokušaji atentata na Tuđmana.

Počelo je policijskom depešom broj 511-18-16/2-96/53 iz maja 1990. U njoj stoji da se u “hotelu Esplanada pojavila izvesna osoba s nadimkom Akrap s namerom da izvrši atentat na gospodina predsednika Republike dr. Franju Tuđmana”.

Isti je događaj izdvojen i u informaciji 133. Službe državne bezbednosti uz neke dodatke. Tamo piše, dakle, da je spomenuti Akrap navodno vezan za četnički pokret koji je i naručitelj ubistva Tuđmana. Taj Akrap, dodaju agenti, spominje se i kao ekzekutor poznatog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, sedam godina ranije u Nemačkoj.

Nešto pomutnje u Zagrebu izazvao je pomenuti nadimak. Postojala je mogućnost da je reč o zameni nadimka Akrap za Arkan, jer se već duže vreme spominjalo da je u ubistvo Đurekovića umešan Željko Ražnatović.

youtube.com/Gold 65
Kako su Hrvati videli Arkana

Ima bebi facu i često boravi u Zagrebu

Arkan je, prema tada dostupnim operativnim podacima iz 1990, blisko sarađivao sa ljudima sličnog profila pa se smatralo da bi oni mogli pružiti dodatne informacije o mogućem planu likvidacije Tuđmana.

Jedan od njih bio je i Ratko Đokić, još od pre poznat agentima hrvatske državne bezbednosti. “Đokić je izvor od poverenja i preneo je da ga povremeno iznajmljuje SDB Titograd i Beograd za razne prljave poslove”.

U istom dokumentu stoji bitan podatak da je “Ratko Đokić u izuzetno dobrim i prisnim odnosima s izvjesnim Željkom kojem je prezime verovatno Marijanović ili Milovanović, a zovu ga Arkan”. On je, tvrdi izvor hrvatskih agenata, ubica po narudžbi, koji je u više navrata bio angažovan za takve operacije

Arkan je, opisao ga je izvor, srednje visine, ima bebi facu, često boravi u Zagrebu, a kad se viđa s Đokićem često dva do tri dana odseda u hotelu Interkontinental. Kao druga veza između Arkana i Ratka Đokića poznata je likvidacija Stjepana Đurekovića.

Prema nekim podacima, navedenim u Informaciji broj 367. Službe državne bezbednosti MUP-a RH, piše da se “Đokić i Ražnatović spominju kao izvršioci ubistva Stjepana Đurekovića u Minhenu. Protom je Đokić kao sredstvo izvršenja upotrebio mačeve, koje je tih dana vozio u prtljažniku automobila, a ne sekiru kako se to govorilo".

wikipeida.org
Franjo Tuđman bio meta

Ko je bio Ratko Đokić

U analizama dostupnih informacija očigledno je postavljena teza da je, zapravo, uz Arkana, ključni čovek u organizaciji mogućeg atentata na Tuđmana baš Ratko Đokić. Vidljivo je to iz još jednog dokumenta iz 1990. gde se kaže da “grupacija oko Ratka Đokića: Ražnatović Željko, Ašanin Darko, Boljević Pavle, Simendić Jovan, Ivanović Pavle, Đorđe zvani Giška, i Vukotić Veselko iz Milana", treba da dođe u Zagreb.

Navedena grupacija trebala je da deluje po principu dvojki (u drugom izveštaju hrvatskog SDS-a pominje se da su svi naoružani pištoljima), a razlog njihovog delovanja, tj. kriminalnih radnji nije poznat. S obzirom da se u to vreme održavala svečanost otkrivanja spomenika banu Jelačiću (Tuđman je bio tamo sa celom Vladom i državnim vrhom), a postojale su indicije da bi mogli da izvrše atentate, operativno-tehničkim merama i radnjama čitavo vreme su pokrivani Ratko Đokić i osobe u vezi sa njim.

Kontrolisani su hoteli u Zagrebu, međutim nismo utvrdili dolazak navedene grupe”.Željko Ražnatović Arkan i Ratko Đokić održavali su godinama pre rata u bivšoj Jugoslaviji jako bliske odnose. Prema informacijama bezbednosnih službi i dostupnih dokumenata, Đokić je živio na relaciji Crna Gora - Hrvatska, a u Zagrebu je imao i stan.

Kao pripadnik krimi miljea Đokić je često kontaktirao sa srpskom, crnogorskom i hrvatskom službom državne bezbednosti. Bio je uhapšen zbog navodnog šverca oružja u Srbiji, a u iskazima hrvatskim službama tvrdio je da mu je sve namešteno zbog optužbi za saradnju sa Tuđmanovim ljudima. Istovremeno, pojavile su se informacije kako Arkan misli da ga je Ratko Đokić izdao pa je želeo da sa njim raščistiti sve račune po dolasku u Zagreb.

“Đokić se spanđao s novom vlašću”, piše u dosijeu tajne policije o Ratku Đokiću, “a to je Arkanu otkrio jedan zagrebački zlatar albanskog porekla”. Kad su hrvatski agenti o tome pitali Ratka Đokića, kazao je da mu nije padalo na pamet da o tome raspravlja s Arkanom i ponižava se.

Twitter/ArisMovsesijan
Arkan sa Slobodanom Miloševićem i njegovom porodicom

Arkan hteo sve da učini za Slobu

Prema njegovim rečima, uzrok prekida odnosa s Arkanom bila je činjenica da je ovaj postao veliki ljubitelj Slobodana Miloševića, za kojeg je bio u stanju da sve učini. Očigledno je da je Đokić pre rata bio poput svojevrsnog selebritija. Deo ljudi iz Zagreba opisuje ga kao veseljaka, okruženog ženama, koji časti po najboljim hotelima i restoranima. Dobro je zarađivao od šverca i prodaje automobila i ostalih operacija van zakona.

Jedan od ispitanih kazao je da se ozbiljno tvrdilo kako je Đokić još 1987. na računu imao oko milion američkih dolara, a pod kaputom uvek revolver Smit end Veson.Drugi je izvor prepričao da mu je Đokić rekao kako mu je neki ljubomorni Italijan dao 10,000 maraka samo da u Dubrovniku prebije tipa koji mu je preoteo devojku. Đokić je to, na nekom piću, spomenuo pevaču Zdravku Čoliću pa ga je ovaj odgovorio od toga.

Ipak Ratko Đokić, stoji u iskazu, nije vratio novac ljubomornom Italijanu. Hrvatskim obaveštajnim službama, pak, Đokić je dosta govorio o odnosu s Arkanom: da je bio kriminalac i hladnokrvni ubica čiji je otac bio general JNA u zagrebačkoj vojnoj oblasti pa je Ražnatović imao dosta širok krug poznanika i prijatelja u Hrvatskoj.

Arkan izgubio milion maraka na kocki

Svedočio je o drugim vezama Ražnatovića sa vojnim i obaveštajnim krugovima u Srbiji, njegovoj porodičnoj situaciji i lošem materijalnom statusu početkom 90-ih. Spomenuo je i nepoznati detalj o tome kako je Ražnatović, neposredno pre rata, izgubio milion maraka na kocki kod “Debelog Bruna” u Tkalčićevoj ulici.

“Međutim, kako je Arkan bio poznat među zagrebačkim kockarima, Đokić je rekao da se niko nije usudio da od njega naplati dug. Dodao je: kad bi trebalo da mu svi još pozajme, svi bi pozamili.”

Kraj 1990, tačnije u decembru, Željko Ražnatović Arkan uhapšen je u Hrvatskoj.

Ali još uvek su malo poznati detalji njegovog ispitivanja u zatvoru Remetinec. “Od druge do osme godine života živeo je u Zagrebu. Nakon toga povremeno je dolazio u Zagreb na fudbalske utakmice. Ranije je u nekoliko navrata dolazio radi kocke, zadnji put pre dve godine (1988)."

Na pitanje o povezanosti s ubistvom Stjepana Đurekovića izjavio je da on to nije učinio niti s tim ima bilo kakve veze. Arkan je pušten na slobodu u leto 1991. iako je bio osuđen na pet godina zatvora. Nikad nije otkriveno zašto.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2016. 09:56
Nedavno, u nekakvu sumu, bacili su mangupi nepotrebno naoruzanje i njegove delove. Ispade da je pripreman atentat. Mozda, ali sam ipak sklon verovati da ub ice nose naoruzanje sa sobom. Ako bas treba da ga ostave negde, za zgodnu priliku, onda ga bar sakriju a ne ostave da ga nadju deca, ili ko u ovom slucaju, neko koga naterala nuzda da da potrazi zbunje. Vec odavno jedna propalica stvara tv price o herojskim delima arkana i slicnih junaka sa namerom da, kao iz price gore, zabavi sto vise ,,radnog naroda,, i zaradi neku paru. Bilo ili nebilo isto nam se vata, uz takve price besposlenom narodu brze prolazi vreme a sto je prica zamrsenija i uzbudljivija lakse zaboravi da treba da jede i da je frizider i spajz potpuno prazan. Kakvih daljih koristi je od tog i takvog lupetanja necu dalje raspredati. Prosto receno ima medju nama, ne malo, onih koji hleb olako zaradjuju bez motike. Krstareci po zemlji engleskoj video sam stotine i stotine kilometara sa paznjom i strucnoscu ozidanih /na suvo/ kamenih ograda, preko brda i dolina, kuda i jarci tesko prolaze. Video sam katedrale nebu pod oblake, nazalost mnoge porusene, iz vremena srednjeg veka / do sredine XV veka/. Alo bre, ako bi ste svaki dan podigli jednu kamencinu iz polja livada i kamenoloma u ugradili u kucu imali bi ste zamkove i palate. Nekakav picousti, nekakav sunto i ostala gamad bi vas neinteresovala. Tako se gradi a kako je gore receno razgradjuje. Alo bre. Razmislite malo o ovom, otidjite u englesku, francusku, razmislite malo i ne kritikujte me sto pisem malo slovo tamo gde vi mislite da treba veliko. To je za drugu pricu.
Četvrtak 10.11.2016. 09:13
Ma kako da ne, Manulić je objasnio u svojoj knjizi...Arkan je prodavao Tudjmanu oružje i to šleperima. Poslovni prijatelji.
Četvrtak 10.11.2016. 12:40
+++Jedan Arkan vise vredi no 500 i kusur zitelja danasnje okupirane cgore+++
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Ognjen Kraus (73)
GUBITNIK
Sanes Bjornstad (53)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Pravi trenutak da mislite na sebe i isplanirate naredni period. Veoma je važno da budete oprezni i ne dozvolite da ishitrenim odlukama napravite velike promene.
SAVET: izbegavajte masnu hranu.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Pravi trenutak da mislite na sebe i isplanirate naredni period. Veoma je važno da budete oprezni i ne dozvolite da ishitrenim odlukama napravite velike promene.
SAVET: izbegavajte masnu hranu.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Ako možete odložite sve što nije hitno i dan posvetite sebi. Umesto malodušnosti i očaja u koji ste zapali, priuštite sebi dugu šetnju ili masažu.
SAVET: odložite poslove.
KURSNA LISTA
 • EUR =
  119.14 din.
 • AUD =
  78.92 din.
 • CAD =
  80.89 din.
 • SEK =
  12.5 din.
 • CHF =
  102.92 din.
 • GBP =
  135.26 din.
 • USD =
  99.6 din.
 • HRK =
  15.91 din.
 • BAM =
  60.91 din.
 • 2018 © - vesti online