Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.10.2016.
21:06
Tanjug A

Dodik optužuje: Bakirova SDA preti Srpskoj, podriva mir u BiH

Republika Srpska je u najnovijem izveštaju SB UN optužila Stranku demokratske akcije Bakira Izetbegovića da pokušava da podrije stabilnost i funkcionalnost BiH, te ukazala na postupke vlasti RS koje će preduzeti s ciljem odbrane ustavnih i zakonskih prava u sklad sa Dejtonskim sorazumom. RS je SB UN upoznala sa reformama koje su nužne za evropske integracije BiH.

Tanjug
Objasnio Ban Ki Munu neke stvari: Milorad Dodik

U propratnom pismu, koje je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, navodi se da je Izvešataj upućen s ciljem da Srpska, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni deo, pomogne Savetu bezbednosti UN u predstojećoj debati o BiH.

Narušavanje stabilnosti

- SDA pokušava da izazove krizu tako što napada legitimiteg Republike Srpske nastojanjima da zabrani obeležavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim pretnjama nasiljem protiv Republike Srpske - naveo je predsednik Dodik.

Ovakvi postupci SDA, ukazao je, deo su šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te saradnje između entiteta i konstitutivnih naroda BiH.

Činjenica je, ističe se, da je SDA doprinela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju po BiH, Evropu i ostatak sveta, preneli su banjalučki mediji.

Uspeh na izborima

U drugom delu Izveštaja argumentovano su navedni načini na koje Republika Srpska brani svoja ustavna i zakonska prava po osnovu Dejtonskog sporazuma i drugih zakona s ciljem održavanja ugovorima uspostavljenih političkih struktura i mira.

- Glasači Republike Srpske nedavno su doneli ogromnu pobedu strankama vladajuće koalicije Republike Srpske, čime je poslata snažna poruka podrške Vladi Republike Srpske i njenim politikama, ukljucujući ekonomske reforme i zaštitu prava koja su Republici Srpskoj data Dejtonskim sporazumom - stoji u pismu.

Referendum samo o Danu Republike

Isto tako, dodaje se, glasači u Republici Srpskoj nedavno su učestvovali na referendumu o Danu Republike, na kom su se ogromnom većinom izjasnili u prilog zadržavanja postojećeg datuma praznika.

Konstatovano je da, uprkos grozničavim tvrdnjama funkcionera SDA, referendum nije imao nikakve veze sa teritorijalnim integritetom BiH i organizovan je u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima.

- Referendum je bio korak ka izvršavanju odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike iz novembra 2015. godine, koja, kako se detaljno objašnjava u ovom izveštaju, ne može razumno da se tumači kao zabrana Republici Srpskoj da obeležava dan svog osnivanja - naglasio je Dodik.

Evropski puti BiH

Objašnjeno je i zašto su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH netačni i pravno nevažeći.

U trećem delu Izveštaja naglašena je snažna podrška Republike Srpske integrisanju BiH u Evropsku uniju i ispituju se reforme koje su nužne za kontinuiran napredak.

- U svom daljem radu na reformama, ciji je cilj rast privrede i napredovanje na putu evropskih integracija, Republika Srpska traži od članova međunarodne zajednice da poštuju Dejtonski sporazum i podrže lokalne reformske inicijative u BiH.

Predsjednik Dodik, na kraju ističe, da je Republika Srpska uverena da BiH može biti stabilan i uspešan deo Evrope pod uslovom da se poštuje njena dejtonska struktura.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online