Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.10.2016.
02:02
B. Simonović - Vesti A

Crna Gora raj za snajperiste (1): "Italijanski turisti" seju strah

U nizu svakovrsnih neslavnih rekorda i primata koje drži na raznim crnim listama, ne samo na prostorima negdašnje Jugoslavije, nego i Evrope, pa i dalje, Crna Gora je šampion i po broju ubistava u odnosu na broj stanovnika, a naročito po broju nerasvetljenih zločina koji su se dogodili u minulih četvrt veka.

pixabay.com
 

Pedeset krvavih zagonetki

Postoje podaci da se od devedesetih godina prošlog veka do danas, u Crnoj Gori dogodilo blizu 550 ubistava. U policijskim fiokama, međutim, stoje otvoreni i prašina se sleže na dosijee gotovo svakog desetog od tih zločina, koji se vode kao nerešeni. Odgovore čeka više od pedeset krvavih zagonetaka kakve se skoro na prste jedne ruke mogu izbrojiti iz prethodnog, bezmalo pola veka dugog perioda posle Drugog svetskog rata.

Ova crna statistika poklapa se sa vremenom procvata šverca cigareta, droge, goriva i oružja, sa periodom kada se zlokobna hobotnica mafije počela seliti sa Apeninskog poluostrva i drugih krajeva sveta i "mrestiti" uz crnogorsku jadransku obalu, kad je Crna Gora postala eldorado za "konkistadore" sa juga Italije, odnosno sigurno pribežište i sklonište za opasne kriminalce, mafijaške bosove i ljude sa debelim policijskim, kriminalnim dosijeima. Oni su i ovde po već oprobanom šablonu, sejanjem straha, a naročito zahvaljujući moći stečenoj prljavim, krvavim novcem, uspostavili svoja pravila i uortačili se s ovdašnjom vlašću i policijom.

Zahvaljujući uspostavljenim mafijaškim zakonima ćutanja i žmurenja, obesmišljeni su i potpuno ignorisani svi drugi zakoni i vladavina prava i pravde. Na prostoru, na kojem su krađa, kriminal i laž od iskona smatrani najvećom sramotom i porokom, čije je posledice ispaštalo i deveto koleno potomstva, nastala je zemlja čuda u kojoj su sve te nekadašnje moralne svetinje zgažene.

Metak vredan 100.000 evra

Prvi slučajevi ubistava iz snajpera u jugoistočnoj Evropi zabeleženi su u Bugarskoj. Tu je, naravno po nezvaničnim podacima, ustanovljena i cena od 100.000 evra za taj jedan jedini metak, ako pogodi cilj. Svi pokušaji naručilaca atentata snajperom da tu cenu obore, i u Bugarskoj i u drugim državama u okruženju, ostali su, izgleda, bez rezultata pred adutima atentatora da je to najefikasniji način likvidacija uz gotovo stoprocentnu garanciju da zločin neće biti rasvetljen.

Zahvaljujući brigadama "italijanskih turista", kako je zvanična crnogorska vlast predstavljala italijanske kriminalce koji su se baškarili po Crnogorskom primorju, pretežno u Baru, Budvi i Herceg-Novom, odnosno Zelenici, i, naravno, svesrdnoj pomoći zvanične vlasti i moćnih pojedinaca u njoj, koji su od toga imali debele lične koristi, šverc i sve ono što ga prati mogao je i da uzme tolikog maha i dobije takve neslućene razmere.

Primera radi, po zvaničnim podacima dobijenim od nadležnih crnogorskih državnih organa, od ministarstava policije, finansija i trgovine do civilne kontrole letenja, luke Bar i Lučke kapetanije, samo od 1997. do 2001. godine u Crnu Goru su stigla 433 kargo aviona i 103 broda i druga plovila koji su uvezli više od 35.000 tona cigareta!

Vlast je uporno tvrdila da je u pitanju bio klasični tranzit duvana, spominjane su i neke države poput Malte u koje su cigarete navodno izvožene, mada je otuda zvanično potvrđeno da tamo iz Crne Gore i preko Crne Gore nikada nije stigla nijedna legalno uvezena paklica cigareta. Sve je, dakle, bilo toliko providno i jasno da je gotovo ceo taj basnoslovni tovar otišao u crne krijumčarske kanale (međunarodni zvaničnici su u više navrata tvrdili da se šteta pričinjena međunarodnoj privredi po tom sistemu meri desetinama milijardi dolara). O drogi i drugoj za šverc unosnoj "robi" da se i ne govori.

Vučji obračuni

I, naravno, gde se obrće toliki novac, pogotovu kad je stečen na tako lak i nezakonit način, zakonito se javljaju i svi drugi oblici bezakonja. Javljaju se podele, interesne grupe i klanovi, a sa njima i sukobi i beskrupulozni, vučji obračuni oko plena i prevlasti. Ubistva i likvidacije postaju svakodnevica i sve je više onih koji žive na meti i sa glavom u torbi, u atmosferi u kojoj se ne zna ko će zanoćiti, a ko osvanuti. Lanci osveta i razračuna se šire do istrebljenja, a od skoro više nisu sigurni da će preživeti ni oni koji su imali sreće da se nađu u zatvoru, jer ih, kako se ispostavilo, i tamo može stići zrno onih koji im rade o glavi.

Nedavna nečuvena likvidacija Kotoranina Dalibora Đurića, koji je kao zatvorenik ubijen u krugu zatvora u Spužu, i to metkom ispaljenim iz snajpera izvan zatvorskih žica, ukazala je na još jedan neslavni rekord koji drži Crna Gora.

Pored već klasičnih oblika ubistava iz zaseda i takozvanih sačekuša, likvidacija bombama i podetnutim eksplozivnim napravama ispod vozila ili sa motora i iz vozila u prolazu, u Crnoj Gori je, za razliku od drugih država, ne samo u okruženju, za proteklih dvadesetak godina izvedeno čak devet atentata snajperom, a zabeleženo je još nekoliko neuspelih slučajeva. Upravo o tim zločinima, o toj tako retkoj, a u Crnoj Gori tako učestaloj pojavi, o tome kako je i zašto Crna Gora postala raj za snajperiste, biće reči u seriji napisa koja sledi.

Istraga i protiv šefa države

Milo Đukanović, dugogodišnji lider Crne Gore, često je optuživan od političkih protivnika za lične i političke veze sa velikim švercom duvana u Crnoj Gori tokom devedesetih godina. Po 240 stranica dugom izveštaju italijanske policije iz 1993, koja se bavi porezom i carinama, Crna Gora je bila deo švercerskog lanca, podeljenog među različitim kriminalnim porodicama, povezanim sa sicilijanskom mafijom, Kamorom i Sakra koron unita, kriminalnim sindikatima. Ovaj izveštaj tvrdi da se zbog šverca duvana na ovaj način u Evropi svake godine gubi oko 700 miliona dolara. Italijanska agencija Ansa je juna 2007. objavila detalje istrage tužilaštva italijanskog grada Bari, koji optužuju Mila Đukanovića da je bio na čelu grupe koje je između 1997. i 2000. godine zahvaljujući krijumčarenju cigareta između Crne Gore i italijanske pokrajine Pulje zaradila više desetina miliona evra. Istraga protiv Mila Đukanovića pod optužbama za udruženi zločinački poduhvat u vidu međunarodnog mafijaškog udruživanja je arhivirana 2009, shodno njegovom povratku u politiku na mesto premijera, sticanjem diplomatskog imuniteta.

SUTRA - Crna Gora raj za snajperiste (2): Ubistvo na elitnoj plaži

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online