Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.10.2016.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Lobisti neće srušiti Srpsku

Posle izborne pobede srpskog kandidata za prvog čoveka Srebrenice, u pojedinim političkim i akademskim krugovima u SAD pojavila se inicijativa da se u BiH uvedu dva nova distrikta. Jedan je Srebrenica, a drugi bi bio Stolac-Neum.

Reuters
Srebrenica: Gradonačelnik Srbin kos u grlu

Sarajevski mediji prenose da su lobisti iz SAD predlog pokrenuli nakon opštinskih izbora u BiH koji su, kako procenjuju, ponovo izazvali nacionalne tenzije. Politikolog i univerzitetski profesor Nenad Kecmanović smatra da inicijativa neće zaživeti.

- Mislim da od toga nema ništa. Republika Srpska neće pristati da se menja status Srebrenice, a Hrvati da se napravi distrikt Stolac-Neum. Nacrt Dejtonskog sporazuma jeste projektovao

Bez osude Dodika

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu, predvođeni Dubravkom Šuicom iz HDZ, nisu uspeli da proguraju zasebnu rezoluciju kojom se osuđuje "referendum u RS i secesionistička politika Milorada Dodika". Evropska narodna partija koja okuplja desne stranke u EP jedina je podržala predlog rezolucije. Šuica je potom izrazila očekivanje da će se delovi rezolucije naći bar u godišnjem izveštaju EP o BiH.

Holbruk, ali i tada su finalnu verziju dogovorile tri strane na terenu i tek je s njihovim potpisima stupio na snagu. Pogotovo danas to može da bude baš samo neformalna inicijativa akademskih i diplomatskih probošnjačkih lobista. Objektivno, jedino bi imalo smisla da distrikt bude Sarajevo, kao glavni grad u kome se nalaze sve zajedničke institucije. Eventualno i Mostar, za koji bi bilo prirodno da bude prestonica FBiH - kaže Kecmanović.

Amerika zamajava Bošnjake

U slučaju Stoca objašnjenje leži u problematičnom odnosu Hrvata i Bošnjaka koji je posebno vidljiv u Mostaru.
- U principu, rešavanje pitanja Stoca odlučuje i u kojem će smeru ići država BiH, ka integraciji ili etničkoj dezintegraciji. Dodatno, distrikt u Hercegovini bi imao i pozitivan uticaj na razvoj demokratskih procesa u izborno zamrznutom i društveno podeljenom Mostaru - citira agencija iz FBiH neimenovani diplomatski izvor.
Kecmanović ukazuje da Amerikanci od rušenja Lisabonskog sporazuma neprestano manipulišu muslimansko-bošnjačkim političarima, od Alije Izetbegovića do njegovog sina Bakira.
- Da im ne bi dali muslimanski entitet, koji bi postao most za transfer islamskog terorizma na Zapad, podgrevaju im fantazije da će dobiti jedinstvenu BiH kojom će kao većina da dominiraju. Ove inicijative za prekrajanje Dejtona bi tobože trebalo da ih približe tom cilju - ukazuje sagovornik "Vesti" .

Neimenovani sagovornici federalne agencije Fene objašnjavaju da pravnu, političku i društvenu podlogu za stvaranje distrikta Srebrenica vide u "presudama Haškog tribunala, stresnim političkim prilikama nastalim nakon izbora i društvenom značaju vezanom za neophodni i zahtevni proces pomirenja". Kod Srba, međutim, ostaje gorak ukus da za njih ne važi jedan građanin jedan glas i da stigmu ratnih zločinaca treba da nose u nedogled. Kecmanović navodi da je uoči poslednjih izbora bilo i predloga iz inostranstva da se dogovori pobeda bošnjačkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića.

Presecanje na pola

Međunarodnom arbitražom 2000. Brčko je postao distrikt, a tom odlukom je Republika Srpska izgubila teritorijalni kontinuitet i fizički je presečena na zapadni i istočni deo.
U slučaju Distrikta Brčko, radi se o lokalnoj samoupravi pod direktnim suverenitetom BiH, čije funkcionisanje do 2012. nadzirao međunarodni supervizor. Prema popisu iz 1991, Bošnjaci su sa 44 odsto činili većinu stanovništva.

- Odgovor je bio da "ko god pobedi, obavezan je da brine jednako o svim građanima Srebrenice". U Žepi, gde žive isključivo Bošnjaci, takođe je ubedljivo pobedio SNSD. Razumljivo je da to smeta Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkoj političkoj eliti. Njima smeta što RS uopšte postoji, ali kakve to ima veze sa SAD - kaže Kecmanović.
 

Daleko od Bele kuće

Da je inicijativa za sada daleko od vašingtonske administracije, potvrdio je ambasador BiH u SAD Haris Hrle.
- Svakako treba sačekati kraj izbornog procesa u SAD i videti da li iznesene ideje predstavljaju početne, akademske sugestije za dolazeću američku administraciju. Sve što je u interesu mira i pomirenja, građana i naroda, što je u skladu s evropskim principima i NATO standardima, to će biti pozdravljeno - izjavio je ambasador.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online