Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.10.2016.
09:02
Srna A

"Da sam uradio ono šta su mi nudili Bošnjaci..."

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u BiH sve može da se reši dogovorom tri strane bez mešanja stranaca, jer je očigledno da oni prave problem, što dovodi do nesposobnosti i paralize funkcionisanja BiH.

Tanjug
Sve se može kad se tri strane dogovore: Milorad Dodik

- Stranci su razvalili politički potencijal Hrvata time što su menjali Ustav i zakone u Federaciji BiH. Kada su to završili, onda su hteli da modeliraju Republiku Srpsku u korist zajedničkih institucija BiH. Naravno da to nije moglo da se dogodi ovde. Ja sam čovek koji čita Ustav i sve odnose želi tako da reguliše - istakao je Dodik.
 
Ako se žele novi odnosi, kaže predsednik Srpske, onda u Ustavu piše da o tome mora da se potpiše sporazum.

- To piše u Ustavu. Ako se tako radi, ja sam partner. Ako se ne radi tako, nisam za dogovor - rekao je Dodik za "Večernji list", izdanje za BiH.
 
Na pitanje da li je došlo do otopljavanja odnosa sa Ambasadom SAD u BiH, s obzirom na nedavnu izjavu ambasadora Morin Kormak da je spremna s njim da razgovara ako bude poštovao BiH, Dodik je rekao da Republika Srpska nema nijedan razlog da bude protiv najveće sile sveta, kao i da je reč o pitanjima koja se tiču dostojanstva.
 
- Ne možete da dođete u poziciju da se od vas traži nemoguće i onda vas okrive, a to uopšte niste napravili. Kao, eto, Dodik bi trebalo da pokaže svoju brigu o BiH i mi bi odmah s njim razgovarali... Ako je BiH ono što oni misle da jeste, ja nisam za takvu BiH. Ako je to BiH u kojoj će se dogovoriti tri strane bez mešanja sa strane, onda sve može da se reši - naglasio je Dodik.


 
Govoreći o poziciji Hrvata u BiH, on je ocenio da nema potrebe za izmenom Dejtona da bi se sporazum popravio, već da Dejtonski sporazum treba da se uvaži kako bi se stvorio osnov za dogovor tri konstitutivna naroda u BiH. On je naglasio da Hrvati treba da "formalizuju i teritorijalizuju svoje ambicije u okviru Federacije BiH".
 
- Smatram da je veoma važno pozicionirati Hrvate, afirmisati njihov politički interes i imati tronožac u BiH - naglasio je Dodik.
 
Prema njegovim rečima, hrvatski problem u BiH, pogotovo pozicioniranje Hrvata u FBiH, nije rešeno.
 
- Moj stav u tom pogledu je isti. Nisam ga menjao ni onda kada su mi nudili da imam dijalog s bošnjačkim predstavnicima na štetu Hrvata. Mi smo to mogli da učinimo pre sedam, osam godina, nudi mi se i sada. Da smo to učinili, Hrvati bi mogli da protestuju, galame i za nekoliko godina bi mogli da napuste zemlju. Meni to ne treba i ja ne vodim politiku iz tog razloga - poručio je predsednik Republike Milorad Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online