Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.09.2016.
20:38
Sputnjik A

"Zapad preko Dodika pokušava da razbije Rusiju"

Zapad, pre svega Amerika, izgubio je nekoliko bitaka od Rusije, u Ukrajini i Siriji, pa sad na Balkanu žele malo da nivelišu stvari tako što će kazniti Milorada Dodika, objašnjava bivši potpredsednik Republike Srpske i profesor fakulteta u Banjaluci Emil Vlajki tenzije u BiH posle referenduma.

Srna
Srpska je samo moneta za potkusurivanje u igri velikih sila

Emil Vlajki događanja u BiH stavlja u kontekst novog hladnog rata i ističe da je scenario u BiH vrlo jednostavan, kao što su i razlozi zašto je preko Ustavnog suda BiH preduzeta provokacija protiv Srpske.

- Šta njih briga za to hoće li se Dan Republike slaviti 9. januara. Oni su predvideli ono što je bilo predvidivo i petogodišnjem detetu da Srbi to (ukidanje Dana Srpske) neće moći dozvoliti -rekao je Vlajki u emisiji "Sputnjik intervju“.

On objašnjava da na Balkanu postoje samo dva prostora koja nisu natovska: Srbija, koja je još u vreme Borisa Tadića proglasila neutralnost, i RS, odnosno BiH, koja ne može da uđe u NATO dok se jedan od konstitutivnih naroda tome protivi. Zbog toga su, smatra on, želeći da uklone Dodika, Amerikanci isprovocirali čitavu situaciju u vezi sa odlukom Ustanog suda BiH, koji samo izvršava njihova naređenja. Zato mu nije čudno ni što Zapad ne reaguje na zapaljivu retoriku Bakira Izetbegovića koji preti Dodiku da će doživeti sudbinu Muamera Gadafija ili Sadama Huseina.

- Očito je da sve što Izetbegović radi, radi u skladu sa svojim zapadnim mentorima, prvenstveno američkim, koji opet evropski zapad smatraju svojim vazalom. On sve što radi preduzima skupa sa SAD i to što govori je u skladu sa onim što Sjedinjene Države misle, prema tome, nema nikakvog razloga da one njega sankcionišu - objašnjava Vlajki.

On upozorava da Sjedinjene Države, osim što diktiraju politiku Sarajevu, rade nešto mnogo opasnije: etabliraju i formiraju islamske entitete na području Balkana.

- Amerikanci zbog svojih nacionalnih interesa i želeći da naškode Evropi, da se ona što sporije ujedinjuje, stvaraju joj probleme preko islamizacije jednog evropskog područja - Balkana. Takođe, preko svojih veza finansiraju praktično glavne tokove migrantske krize da što više muslimana uđe u Evropu i da joj naprave što više belaja - navodi Vlajki.

Amerikancima svejedno da li će Dodik biti likvidiran

A. Čukić
Emil Vlajki

žKako tvrdi, Amerikancima je potpuno svejedno hoće li Dodik biti likvidiran ili će ćutati, "njima je važno da čitava BiH postane muslimanska“.

- Od 1992. su pomagali muslimane, uveli mudžahedine. Kupovali su od Irana oružje i direktno dozvoljavali da se preko Hrvatske u muslimanski deo BiH prebacuju oružje i mudžahedini… Imam kod kuće dokumenta koja pokazuju da je Tuđman bio besan što je morao da propušta to oružje i mudžahedine, ali nije imao drugog izbora, jer ih Amerikanci ne bi podržavali. Hrvati su mislili da su muslimani njihovo cveće, a oni su u Federaciji postali, u stvari, muslimansko cveće - kaže Vlajki.

On dodaje da ga ne iznenađuje što neki na Zapadu pominju sankcije protiv Dodika i objašnjava:

- On je duboko u sebi Srbin i to takav koji smatra da RS treba izvući iz ove bede koja se zove BiH i gde Amerikanci rade sve vreme da Srba ili nestane ili da se pokore, a da zavladaju muslimani na čelu sa Izetbegovićem. On je prva osoba koja se tome suprotstavila i naravno da će ga sankcionisati ako mogu. Ali ja mislim da neće moći - kaže Vlajki.

Povodom poziva Dodiku od Tužilaštva BiH, Vlajki kaže da je i sam Dodik predvideo šta će se dešavati i da neće ići u Sarajevo.

- Njega bi u Sarajevu uhapsili i bez referenduma. Nije čovek lud - dodao je. 

- Davno je prošlo vreme Osmanlija Međutim, Dodik je bio svestan u šta se upušta. Ali ovog puta Rusija mu je dala podršku. On ni r od referenduma ne bi uradio da nema nekog ozbiljnog igrača koji će ga podržati. Oni su mu morali dati vrlo jake garancije da će Srbi moći da zadrže ne samo svoj dan, nego i dostojanstvo i nezavisnost u odnosu na pretenzije da se tu stvori muslimanska država - objašnjava profesor Vlajki i podseća da je ambasador Rusije u BiH jasno rekao: "Dalje prste od RS“.

Neće se završiti mirnim putem

Vlajki ne veruje da će se situacija mirno završiti, jer oni koji su pokrenuli provokaciju sa Ustavnim sudom predvideli su i reakciju na nju, "a dovoljno su tašti da ne odustanu od toga, jer kad bi odustali, a drže pod svojom kolonijalnom upravom oko 70 zemalja sveta, ako bi pustili da to prođe nekažnjeno, onda ne vidim razloga zašto su sve to isprovocirali“.

- Znam na koji način su SAD postupale prema drugim državama, počev od Aljendea, pa nadalje… Voleo bih da sve bude mirno, ali kako će biti mirno ako su namerno to isprovocirali. Znači isprovocirali su da nešto urade, a to je da ućutkaju ljude u RS i naprave unitarnu državu koja će biti muslimanska, šerijatska. I oni neće odstupiti od tog cilja - kaže Vlajki i ponavlja:

- Nema tu mira. Oni će hteti da to urade i ukoliko im se dozvoli. Ali Rusi su sad iza RS, da li su spremni da uđu u treći svetski rat zbog RS, ja to ne znam, ali ovo se neće mirno završiti. Voleo bih da bude mirno, ali logika mi govori da to nije moguće - kaže on. Pre

Na pitanje šta će se dalje dešavati Vlajki kaže da su šanse za jednu mogućnost polovične.

- Da ubace one svoje vehabije koje goje i gaje u Federaciji, a ima ih oko 100.000 koji su već islamizirani toliko da mogu da posluže kao dobro oruđe za provokacije, a ima sigurno između pet i šest hiljada ljudi koji su spremni da isprovociraju oružane incidente. A kada dođe do sukoba niskog intenziteta onda će Predsedništvo u Sarajevo pozvati NATO da interveniše i smiri situaciju - keže Vlajki.

Komentarišući izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za BiH Dana Prede, da budući da je Rusija podržala referendumu Srpskoj to pokazuje da Rusija teži da proširi svoju konfrontaciju, Vlajki objašnjava da se glavna borba od 1945. godine naovamo vodi između Zapada i Rusije, bila ona kapitalistička ili komunistička, a razlog je želja Zapada da se domogne ogromnih ruskih resursa. On poredi situaciju sa basnom o vuku i jagnjetu koje stoji nizvodno, a muti mu vodu.

- Mogu Rusi da rade šta hoće, mogu ništa da ne rade, oni će ih svakako optuživati i preko špijunskih službi i NVO raditi na tome da razbiju Rusiju - zaključuje Vlajki.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online