Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.09.2016.
01:00
J. Arsenović - Vesti A

Gnevom na glas naroda

Dan posle referenduma o Danu Republike Srpske nisu zapucali rafali, ali jesu pretnje iz Sarajeva i crne prognoze za sudbinu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tanjug
Prst u oko svetskim moćnicima: Građani RS jasno su izrazili svoju volju

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović čelnom čoveku Srpske predviđa sudbinu Sadama Huseina, Slobodana Miloševića i Moamera Gadafija, a uveren je da posle primetne ćutnje zapadnih zvaničnika o održanom referendumu, slede sankcije prema Banjaluci.

- Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda - rekao je Izetbegović.
Izetbegović, koji je pokrenuo celu priču o zabrani 9. januara kao Dana RS, na pitanje šta nakon referenduma, odgovara da je reč o fazi jednog novog srpskog inata "koji prelazi sve granice".

- Viđali smo to u zadnjih par decenija od srpskih i srbijanskih vođa i videli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa - rekao je Izetbegović.

"Vaša krv će teći ulicama"

Anonimni preteći mejlovi stigli su na adresu kabineta predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i redakcije "Nezavisnih novina", a pretpostavlja se da su pretnje upućene povodom referenduma.
"U ime Alaha, milostivog, samilosnog! Vaša krv će teći ulicama jer ste sami tako izabrali. RS više neće biti", upozorava se u porukama.
Načelnica Odeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović izjavila je da je mejl s istim sadržajem stigao na više adresa u RS.
- Odeljenje za visokotehnološki kriminal od saznanja radi na tome da otkrije s koje mejl adrese je poruka upućena - rekla je ona.

Kakvo će to biti "padanje na leđa", prognozira uticajni bošnjački list "Dnevni avaz" koji tvrdi da su prestonice ključnih država Zapada počele opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije Milorada Dodika.

Pozivajući se na diplomatske krugove, prvi korak u toj operaciji jeste potpuno ignorisanje referenduma, kao signal da Dodik nije više sagovornik i "faktor značaja".

Mlad, a već bi pušku

U jednoj mini anketi građana Sarajeva šta misle o referendumu sagovornici su različito reagovali. Od toga da "ništa ne očekuju", da nije trebalo da se održi do jasno izražene spremnosti za novo ratovanje
"Šta da mislim, boga ti. Nemam ja šta tu misliti. Da 'oće rat bit, to je već druga situacija. Ja sam mlad, spreman za rat, to je to", prokomentarisao je jedan mladi Sarajlija.

"U tome se, naime, krije razlog što se visoki državnici i funkcioneri država članica Veća za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o antiustavnom referendumu na manje od pola bosanskohercegovačke teritorije u organizaciji entitetskih vlasti. Nijedan visoki američki, nemački ili evropski zvaničnik nije se precizno oglasio, pa ni na vrlo otvorena pitanja novinara. Na primer, Johanes Han, evropski komesar za proširenje, najdirektnije zadužen za BiH, nije otišao dalje od konstatacije da se "vladavina prava mora poštovati", aludirajući na upozorenje da su odluke

Ustavnog suda BiH obavezujuće", objašnjava uočljivu tišinu nakon referenduma u zapadnim zemljama.

Rusija, čiji je predsednik Vladimir Putin uoči referenduma primio Milorada Dodika, preko svog ambasadora u Beogradu poručuje da bi trebalo staviti tačku na celu napetu situaciju.

- Raduje me što je referendum održan mirno i na vrlo demokratski način i da su rezultati sasvim jasni. Mi smo protiv bilo kakvog pritiska, uključujući u tom smislu i mešanje stranih diplomata - izjavio je ambasador Aleksandar Čepurin.

Kako je konstatovao Čepurin, Dan Republike Srpske je "očuvan i sačuvan", i Rusija želi da "na sve ovo bude stavljena tačka".

Zastave BiH na graničnim prelazima

Dok čekaju da Zapad kazni Dodika i Banjaluku, vlasti u Sarajevu rešile su da obeležavanje graničnih prelaza usklade sa propisima. Na svim graničnim prelazima uskoro će stajati zastava i obeležja države BiH, što do sada nije bio slučaj. Kako objašnjavaju "Nezavisne novine" kada, na primer, iz Crne Gore preko graničnog prelaza Sitnica kod Trebinja ulazite u BiH, dočekuje vas velika tabla sa ćiriličnim natpisom "Dobro došli u Republiku Srpsku" i na engleskom "Njelcome to Republic of Srpska", ali nigde nema obeležja BiH.
Portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković ističe da na graničnom prelazu ne može da stoji samo tabla sa nazivom ili zastava nekog od entiteta, a da nema table i zastave BiH.
- Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamene zastave, te su podeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smeštajne objekte organizacionih jedinica - rekla je Dujkovićeva.

Šta će biti sa BiH, sa RS i njenim dugogodišnjim neprikosnovenim liderom Dodikom nakon referenduma, teško je razlučiti jer se u analizama uglavnom mešaju projekcije sa ličnim željama.

Odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm ukazuje na to da u BiH obično nikada nije onako kako izgleda i kao što se očekuje.

- Uvek je nešto između. S jedne strane, doći do do nove radikalizacije, odnosno do pogoršanja međunacionalnih odnosa i novih tenzija, ali s druge, to neće otići toliko daleko, kako se najavljivalo. Referendum je samo još jedan od teških problema koji opterećuju BiH već decenijama - komentariše Švarm za "Vesti".

Drugim rečima, prognozira autor više dokumentarnih filmova o događajima iz 90-ih, u narednom periodu u BiH sledi niz kriza i nestabilnosti i napetih siutacija poput ove sa referendumom, ali to je jedan od modaliteta na koji počiva BiH što, konstatuje Švarm, nije dobro ni za dejtonsku tvorevinu, ni za region.

Faktor koji bi rado uklonili

Filip Švarm smatra da je realizovanjem referenduma Milorad Dodik učvrstio poziciju u BiH.
- Bar kratkoročno. Dobio je jednodušnu podršku i vladajućih i opozicionih partija srpskih partija i teško je zamisliti drugu polugu preko koje bi se mogli ostvarivati neki zahtevi bez njega. On je faktor na koji se mora računati, tako bar izgleda u ovom trenutku - smatra Švarm.
Na drugoj strani, Mate Granić, jedan od pregovarača u Dejtonu, kaže da je referendum Dodiku bitan zbog lokalnih izbora, zbog jačanja pozicije RS unutar BiH i jačanja secesionizma.
- Smatram da je situacija opasna - najvažnije je odmah mobilizovati SAD i tražiti saveznike unutar EU kako bi se očuvala BiH kao suverena i integrisana država, ali i da Hrvati budu ravnopravni u BiH - poručio je Granić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online