Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 23.09.2016.
17:13
Vestionline, Alo.rs A

Obama besan zbog Dodika!

Baraku Obami je mnogo više zasmetalo to što je Milorad Dodik otišao kod Putina da traži podršku od toga što se u Republici Srpskoj u nedelju održava referendum!

Reuters
Odlazak Dodika u Moskvu razbesneo Obamu i Zapad

Poseta predsednika RS Rusiji i njegov sastanak sa predsednikom Ruske Federacije samo nekoliko dana uoči odražavanja referenduma, u Sjedinjenim Američkim Državama shvaćeni su kao prst u oko Srba Zapadu, koji na taj način Putinu otvaraju široka vrata za dominaciju na ovom delu Balkana, kažu za "Alo!" diplomatski izvori.

Izvori tvrde da bi posledice svega toga u narednim mesecima mogla osetiti i Srbija, a ne samo Republika Srpska. Posledice bi se, pre svega, mogle osetiti u novim uslovima Zapada oko evropskih integracija, Kosova, Vojvodine i Sandžaka.

Politički analitičar Branko Radun takođe smatra da referendum sam po sebi nije toliko bitan.

- Na prvom mestu Americi, ali i Zapadu generalno smeta što je Dodik otišao u Moskvu. Za njih je to mnogo ozbiljnija stvar od referenduma. Ironija je to što Zapad na ovaj način gura Srbiju i Srpsku ka Rusiji, jer ako neko preti ukidanjem RS, naravno da će RS tražiti negde podršku, a to su Rusija i Izrael. Ako pretite Srbiji da mora da prizna Kosovo ako želi da uđe u EU, logično je da će se obratiti Rusiji koja je podržava. To je sa jedne strane problem, ali može biti i šansa. Oni protiv Srbije mogu da preduzmu sankcije zbog dobrog odnosa sa Rusijom, ili sada zbog ovog Dodikovog susreta sa Putinom - objašnjava Radun. On dodaje da je važno naglasiti i to da se Srpska i održala zahvaljujući bliskim odnosima sa Moskvom i Tel Avivom.

Da je odlazak Dodika u Moskvu razbesneo Obamu i Zapad, smatra i narodna poslanica u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić. 

- Zapadu veoma smeta što je predsednik RS otišao u Moskvu. Zbog svega toga verujem da Srbija može da doživi saplitanje oko evropskih integracija, međutim DSS misli da mi ionako ne treba da uđemo u EU - kaže ona.

Komentarišući celokupnu situaciju, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da uopšte ne treba da razmišljamo da li ćemo zbog RS mi trpeti neke konsekvence od strane Zapada, jer bez obzira na to da li će ih biti ili ne, moramo biti uz svoj narod u RS.

- Zapad pritiska RS i sve vreme pokušava da joj otme dan državnosti i da je poništi kao državu. Naravno da će Dodik otići kod Putina kada je pokazao spremnost da zaštiti RS, a Beograd mora da stane iza RS svim silama i oko toga nema kalkulacije. U svakom slučaju, ne treba se postavljati pitanje da li smo od strane Zapada mi ugroženi zbog RS ili RS zbog nas, jer mi zajednički moramo da se borimo za srpske nacionalne interese - završava on.

POVEZANE VESTI

Subota 24.09.2016. 08:34
Ovaj Obmana se besan rodio nije mu Dodik razlog za to
Nedelja 25.09.2016. 22:16
На првом месту Aмерици, али и Западу генерално смета што је Додик отишао у Москву. За њих је то много озбиљнија ствар од референдума. Иронија је то што Запад на овај начин гура Србију и Српску ка Русији, јер ако неко прети укидањем Српске, наравно да ће РС тражити негде подршку, а то су Русија и Израел. Aко претите Србији да мора да призна Косово ако жели да уђе у ЕУ, логично је да ће се обратити Русији која је подржава.
Nedelja 25.09.2016. 22:21
Позив Милораду Додику свакако је вид интереса Русије за Републику Српску а онда и за њеног предсједника. Порука је: Русија има такође интересе у том региону! Сасвим довољно за неометано одвијање референдума и заштиту Милорада Додика. Не треба заборавити да су БХ-муслимани, односно њихови ајани, већ шиљили колце - рачунајући прије свега да ће се Инцко испрсити и послати НАТО трупе у Бањалуку.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online