Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.09.2016.
05:00
Z. Ninković A

U ratu zbog mirotvorke

Majku Terezu, jednu od najpoznatijih katoličkih misionarki i dobrotvorki sveta, papa Franja je nedavno proglasio sveticom. Ova kanonizacija je, međutim, nanovo razbuktala sukobe na Balkanu oko njenog porekla. Iako je "anđeo siromašnih", kako su je nazivali, svoju kuću i za život i za večnost našla u Indiji, svojataju je najviše Albanija, Makedonija i Kosovo. Ova tema je nedavno aktuelizovana u dobrom delu švajcarskih medija.

Reuters
Čija je svetiteljka: Majka Tereza

Kako piše "Tages ajncajger", Albanci, Makedonci i Kosovari već čitav niz godina bore se za titulu "domovine Majke Tereze". Albanija je čak godinama, uzaludno, pregovarala s Indijom, da se prenesu posmrtni ostaci misionarke za njen 100. rođendan 2010. iz Kalkute u Tiranu. Makedonija, pak, zasniva svoje argumente na tome da je Majka Tereza rođena 1910. godine u Skoplju. U to vreme grad se još zvao Uskup i važio je za multikulturalni grad u Osmanskom carstvu.

Kosovski zvaničnici tvrde da je Terezina majka potiče iz Đakovice, i da se kasnije preselila u današnju Albaniju. Majka i starija sestra čuvene misionarke su sahranjene na groblju u glavnom gradu Albanije Tirani. Međutim, ona je mogla da poseti njihove grobove tek 1989, nakon pada albanskog komunističkog režima. Po Majci Terezi se zovu aerodrom i ulica u centru grada. Prethodno je dobila i bronzanu statuu.

Od iskušenice do svetice

Majka Tereza rođena je 1910. kao Agnesa Gondža Bojadži u Skoplju. Sa 18 godina ušla je u jezuitski red časnih sestara loretinki kod Dablina u Irskoj, gde je završila misionarsku obuku. Počela je kao iskušenica u Darjelingu u Indiji, a ime je uzela u znak sećanja na Svetu Terezu, zaštitnicu misionara. Osnovala je red Misionarke milosrđa i otvorila prvi Dom čistog srca za umiruće, a potom i druge ustanove za zbrinjavanje bolesnih, siročadi i beskućnika. Za dobrotvorni rad dobila je 1979. Nobelovu nagradu za mir. Umrla je 1997. u Kalkuti, a 2003. proglašena je blaženom.

U Skoplju je posle njene smrti otvorena spomen-kuća koja sadrži njena dokumenta i fotografije, ali prava rodna kuća Majke Tereze više ne postoji.

U Prištini je dobila šetalište sa bronzanom statuom. Za njen 100. rođendan izgrađena je velika katolička crkva u ovom pretežno muslimanskom gradu, koja je prevelika za kosovske prilike.

Danas, slovenski dominantna Makedonija negira da je Terezin otac zaista bio Albanac već je, tvrde pojedini tamošnji istraživači, pripadao jednom malom hrišćanskom narodu po imenu Cincari, koji su svoje postojbine u jugoistočnoj Albaniji - Moskopolja, proterani u 18. i 19. veku. A dobrotvorka Majka Tereza je za života govorila: "Po krvi sam Albanka, po državljanstvu Indijka, po veri katolkinja, ali pripadam celom svetu"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online