Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.09.2016.
12:05
Tanjug A

Zapadni mediji o referendumu: Strah od Srba i Rusa

Na dan boravka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Moskvi, gde će sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i tri dana uoči održavanja referenduma o Danu Reublike u RS, svetski mediji pišu o interesima Rusije u BiH, kao i da zvanična Moskva jedina podržava izjašnjavanje građana RS u nedelju, 25. septembra.

Reuters
Zapad u neizvesnosti zbog Srpske i Rusije

Rojters navodi da će se taj "autonomni srpski entitet u BiH" u nedelju suprotstaviti najvišim pravosudnim institucijama u BiH tako što će održati referendum, na kojem će se izjasniti o tome da 9. januar ostane nacionalni praznik, ali i da će to na neki način biti i utiranje puta separatističkim namerama koje u RS postoje od 1990. 

Ta britanska agencija podseća da je Ustavni sud u Sarajevu u dva navrata odlučio da zabrani održavanje referenduma u RS o Danu Republike zato što se taj datum poklapa sa pravoslavnim hrišćanim praznikom, te se, kako navodi britanska agencija, na taj način diskriminišu Bošnjaci i Hrvati, koji žive u tom entitetu BiH.

Rojters tvrdi da mnogi veruju da organizovanjem referenduma i neodustajanjem od njegovog održavanja Dodik zapravo prkosi s ciljem da ukaže na slabosti zajedničkih državnih institucija u Sarajevu, kao i da će se na taj način pripremiti teren za glasanje o secesiji tog entiteta u BiH.

Sjedinjene Države, koje su 1995. posredovale u pregovaranju o uspostavljanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i srpski premijer Aleksandar Vučić upozorili su tim povodom na rizik od obnavljanja nestabilnosti u regionu Balkana. Održavanju referenduma se protivi i Evropska unija, a jedini koji ga podržava je ruski predsednik Putin, inače, tradicionalni saveznik bosanskih Srba, piše britanska agencija.

Rojters napominje da je Putin tri dana uoči referenduma pozvao Dodika u Moskvu na konsultacije.

Nemački "Dojče vele" se takođe bavi situacijom u BiH, uz napomenu da su odnosi i Rusije i Bosne i Hercegovine do sada bili bez problema u političkom i ekonomskom smislu. Mnogi će međutim reći da je to proizvod dobrih odnosa zvanične Moskve s Republikom Srpskom, na šta se pozivaju vlasti u tom entitetu, piše portal "Dojče vele". 

Rusija se, ističe nemački medij, nije priključila ostalim zemljama unutar Saveta za implementaciju mira kada je reč o osudi referenduma. Mnogi veruju da je današnja poseta Dodika Rusiji upravo na tragu referenduma u RS, te da je taj sastanak ranije dogovoren. Nesporno je, smatraju, da Rusija ima geopolitičke ciljeve na Balkanu, ali je pitanje da li će ti interesi biti iznad dobrih odnosa s Republikom Srpskom.

U današnje vreme nema nebitnih političkih partnera, pa to možemo reći i za BiH. Rusija ima interes prema BiH jer je ona geopolitički zanimljivo čvorište. Zanimljivo je SAD, Evropi, pa zašto ne bi bila i Rusiji. Gledajući etno-nacionalno, moglo bi se reći da je ruska politika prema BiH mnogo više fokusirana na Republiku Srpsku. Međutim, imajući u vidu odnose u BiH i njenu strukturu i međunarodne standarde, i zvanična Moskva bi morala da ima u vidu tu činjenicu i da svoju politiku razvija prema BiH - kaže za "Dojče vele" analitičar Zekerijah Smajić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online