Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.09.2016.
03:14
D. Dekić - Vesti A

Moskva čuva leđa Dodiku

Predsednik Srpske Milorad Dodik još jednom je zabio prst u oko Zapadu najavljenim susretom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju, tri dana uoči referenduma o Danu RS.

Srna
Podrška signal Zapadu: Dodik i Putin

Ovo izjašnjavanje naroda u RS, predsednik Srbije i premijer, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, nisu podržali, a Dodik, prema rečima bivšeg šefa srpske diplomatije Živadina Jovanovića, ne ide u Moskvu po referendumske glasove koje je već osigurao, već da poruči da nije sam.

- Ruska podrška nije mala stvar, jer je sada i Zapadu i čitavom svetu jasno da nijedan problem u svetu ne može da se rešava bez Moskve - tumači Jovanović za "Vesti".

On je istakao da je pravo RS da brani svoje interese i ciljeve, kao i sopstveno postojanje.
- RS je suočena sa pretnjama, pritiscima i ucenama sa svih strana i prirodno je da se obratite najvernijem prijatelju i savezniku - kaže Jovanović.

Igra interesa

- Koliko je važno isticanje trgovinske zavisnosti od EU, daleko je značajnije što je Rusija uz nas po pitanju očuvanja vitalnih interesa srpskog naroda, a sve to što Moskva čini za nas pritom ne izlazi iz okvira tradicije prijateljstva. To objašnjava i otkud Dodik uoči referenduma u Kremlju i mada čujemo od nekih da Putin podrškom radi u svom interesu, tu ne vidim ništa loše jer on nas brani, a pogledajte šta nam Zapad radi - kaže Živadin Jovanović.

On je istakao da je Putin na srpskoj strani oko vitalnih interesa kao što su očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno Rezolucije 1244 o Kosovu, ali i čuvanja RS od žestokih sistematskih pritisaka koji vode unitarizaciji BiH, ukidanjem Dejtonskog sporazuma i same Srpske.

Aleksandar Vučić je još jednom apelovao uoči referenduma u RS da situaciju treba smiriti, jer je to u interesu svih, kao i da onaj "koji misli drugačije, ne misli dobro ni svom, ni bilo kom narodu". Možda, kako objašnjava politički analitičar Dragoljub Anđelković, deluje kao da Dodik zabija "prst u oko Zapadu", ali je, ističe on, upravo suprotno.

- Ne gura Dodik "prst u oko Zapadu", već obrnuto, pa predsednik Srpske mora da im uzvrati, jer oni bi sada da ponište referendum, a onda i da ponište, odnosno ukinu Srpsku - ocenio je Anđelković za "Vesti".

Vučića Rusija ne interesuje

Srbiji je potreban lider kao Milorad Dodik, rekla je nedavno Jelena Guskova, rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka. Ona je kazala da nije iznenađena što među prioritetima spoljne politike Srbije nije našla saradnju sa Rusijom, već odnose sa Zapadom.
- Vučić će ispuniti sve što Zapad traži da bi sačuvao vlast - ocenila je Guskova u intervjuu za nedeljnik "NIN".

On kaže da je Dodiku značajna podrška predsednika Rusije Vladimira Putina jer je Rusija protivteža na svetskoj vagi.

- Predsednik RS je zato povukao jedan racionalan potez, jer se od zapadnog dela međunarodne zajednice brani onako kako može. Uostalom, oni su toliko svim silama protiv njega, pa bi i bez tog odlaska kod Putina svim silama udarali na njega i Srpsku - zaključio je Anđelković.

POVEZANE VESTI

Petak 16.09.2016. 23:47
Pa ne može mu čuvati ledja tamo neki čak i ujedinjeni.Ledja su to.Tu treba sila za čuvanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online