Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.09.2016.
21:36
Vestionline A

"Nadam se da srpska oklopna vozila neće preći granicu BiH, inače..."

Predsedavajući Predsedništva BIH Bakir Izetbegović izjavio je da je kada je reč o referendumu u Republici Srpskoj, Srbija stala na pola puta. on je takođe ponovi zabrinutost zbog vežbi Srbije i Srpske i izrazio nadu da će sve ostati u granicama Srbije.

Tanjug/AP
Uveren da Srbija neće podržati Dodika u njegovim namerama: Bakir Izetbegović

-Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i sve dok ono što ona radi pozitivno utiče na BiH, to je uredu, ali ovog puta su stali negde na pola puta, jer su rekli da se ograđuju od referenduma u Republici Srpskoj, ali nisu pozvali da se radi antidejtonska delatnost -izjavio je Izetbegović.

U intervjuu za Klix.ba Izetbegović je podsetio da je Srbija ponavljala da će stati iza onoga oko čega se tri naroda u BiH dogovore i istakao da najavljeni referendum o prazniku RS nije dogovor tri naroda.

- Oseća se nervoza u Srbiji zbog toga što se mimo dogovora s Beogradom nešto radi u BiH. Ovo je po ko zna koji put gde mlađi brat uvlači starijeg brata u probleme - rekao Izetbegović.

On je ocenio i da je pre dvadesetak godina bilo "nemilih situacija, kada je Slobodan Milošević pokušavao da zaustavi bosanske Srbe u nekim srljanjima, pa nije uspeo, a nakon toga Srbija je morala da stoji iza toga i da snosi posledice".


Prema njegovim rečima, Milorad Dodik i ostala garnitura u RS traže hleba na pogaču.

- Vladaju 100-postotno u tom delu BiH. Tamo čak ustavne sudije, Hrvate i Bošnjake odabere Dodik. S druge strane ne dopušta se Bošnjacima i Hrvatima da imaju praznik koji ih ne vređa, ne dopušta se Bošnjacima da svoj jezik nazivaju onako kako se on i u Dejtonskom sporazumu naziva - istakao je Izetbegović.

- Ipak, smatram da Dodik neće imati podršku od prijatelja s one strane Drine da napravi prave probleme na Balkanu - ukazao je on.

"Bolje se na vreme plašiti"

Povodom komentara na zajedničku vežbu Srbije i RS Izetbegović je rekao da je "možda bolje na vreme se uplašiti nekih stvari nego dopustiti da se dođe do ivice provalije pa da onda razmišljamo kuda to sve može otići".

- SNSD je nedvosmisleno kazao kako planiraju 2018. godine sprovesti referendum koji se odnosi na cepanje BiH. Možda je bolje da se svi zabrinemo, da se stvari u nekoj meri radikalizuju, da se svi upitaju kome to stvarno treba u ovoj zemlji i na Balkanu. Ko to ponovo ima pravo jednostrano odlučivati o nečemu što pripada svima u ovoj zemlji - rekao je on.

- Što se tiče zajedničke vežbe ona je uznemiravajuća i nije prva - istakao je Izetbegović.

- Tamo gde su se nekada desile užasne stvari imamo ponovno pucnjeve, pokazivanje mišića i demonstraciju sile. To nije dobro, ali hvala Bogu ta oklopna vozila nisu prešla na teritoriju BiH i ja se nadam i apelujem na njih da to nikada ne urade i da ne prave takve vežbe - izjavio je Bakir Izetbegović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.09.2016. 22:08
Džaba prijetiš. Ni za đorđija više nikog ne možeš da ujedeš a kamoli da kreneš na Republiku Srpsku. A bilo bi lijepo da probaš jer te čekamo da ti vratimo žao za sramotu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online