Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 25.08.2016.
20:13
Tanjug, Vestionline A

Evo kako su Bosanci odgovorili Hrvatima

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je u četvrtak otvoreno pismo bivšem hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću u kojem je osudio njegov govor mržnje, koji, kako je naveo, stvara dodatne tenzije i podstiče negativne predrasude koje mogu imati dalekosežne posledice.

pixabay.com
Bosanci besni na Milanovića

Zvizdić je Milanoviću, koji je na sastanku sa hrvatskim braniteljima rekao da BiH nije država, već "big shit", poručio da je bio više nego iznenađen njegovim neodmerenim izjavama i nedoličnim komentarima kojima je negirao državnost Bosne i Hercegovine i vređao i omalovažio sve njene građane.

"Istovremeno ste, iskazujući ovakve i slične, krajnje neprimerene izjave i stavove, neprihvatljive za evropske standarde političke komunikacije, u potpunosti odstupili od vrednosti koje bi, kao neko ko pretenduje da ima lidersku poziciju u Republici Hrvatskoj, a shodno tome i uvažavanje u regionu i EU, trebali baštiniti i promovirati", naveo je Zvizdić, te dodao:

Ako ne znate, pročitajte 

Uz konstataciju da Milanović ne poznaje BiH i njene građane, Zvizdić je pozvao lidera SDP-a da pročita šta su o Bosni i Hercegovini pisali vodeći intelektualci Hrvatske, poput Krleže, čiji stavovi predstavljaju neprolazne repere civilizacijskih i kulturoloških vrednosti.

Ili što je, kako kaže, za vas možda još praktičnije, jer ste u izbornoj kampanji pa verovatno nemate vremena za čitanje, informišite se u konkretnom razgovoru sa brojnim Bosancima i Hercegovcima koji su etablirani u ekonomskom, društvenom ili političkom životu Hrvatske i pitajte ih da li oni dele vaše mišljenje o državi njihovih očeva i dedova.

Bosna je zemlja dobrih ljudi

U nadi da su Milanovićeve reče bile ništa više nego predizborni lapsusi, Zvizdić je poručio i da bivšem hrvatskom premijeru želi da otkrije istinu koju, kako je rekao, očito ne želi da zna, a to je da Bosna i Hercegovina jeste zemlja dobrih, toplih, pametnih, vrednih i talentovanih ljudi, privrženih svojoj domovini i odanih osnovnim civilizacijskim vrednostima.

"Bosna i Hercegovina je zemlja nobelovaca, oskarovaca, zemlja Maka Dizdara, Meše Selimovića, Ive Andrića, Alekse Šantića, Petra Aranđelovića, Vladimira Preloga, zemlja izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa, najpoznatijih festivala, pop i rok grupa uz koje ste, nadam se i vi odrasli, zamlja opštepoznatog gostoprimstva", naveo je Zvizdić.

On je, uprkos svemu, pozvao Milanovića da dođe u BiH, ali ne, kako je rekao, samo u toku izborne kampanje, kako bi upoznali pravi duh i vrednosti BiH i njenih stanovnika.

Obvako je Krleža pisao o Bosni

A do tada, predložio mu je da za početak pročita razmišljanje velikog Miroslava Krleže o Bosni u Tekstovima o stećku:

"Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike. Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanca. Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigde, nigde, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj".

POVEZANE VESTI

Petak 26.08.2016. 00:45
Valjda ce te muslimani jednom shvatiti da su van srbi veci prijatelji od hrvata. A odgovor Zvizdicu i Krlezi koji nazalost nije ziv. Meša Selimovic Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama muslimanima. Do jucer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta,zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaceni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušca, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braca i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sacuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Šta smo onda mi? Lude? Nesrecnici? Meša Selimović
Petak 26.08.2016. 00:55
BiH postoji samo zbog pritiska izvana i volje stranih sila. to je umjetna tvorevina koju većina njenih građana ne želi, žele je samo poturice, ali ne kao multietničku nego kao unitarnu i muslimansku džamahiriju koja bi bila leglo islamizma i teroririzma u sred evrooe. BiH nema budućnost i treba da nestane, što prije to bolje.
Petak 26.08.2016. 00:30
maloumni retard miki briše komentare
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online