Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.08.2016.
20:20
J. Arsenović - Vesti A

Zahuktava se u Srpskoj: Ključni ispit za Dodika

U Sarajevu se nadaju, a u jednom delu međunarodne zajednice očekuju da predsednik Vlade Srbije i ovog puta ubedi vlast u Banjaluci da odustane od referenduma o Danu Republike Srpske, zakazanog za 25. septembar.

Tanjug
Hoće li poslušati srpskog premijera: Milorad Dodik sa Aleksandrom Vučićem

Za bošnjačke predstavnike Vučić ostaje jedina nada u pokušaju da se Milorad Dodik ubedi da odustane od referenduma, tim pre što se pokazalo da članice Saveta za sprovođenje mira (PIK) po ovom pitanju zauzimaju različite stavove.

To je potvrdio i visoki predstavnik Valentin Incko, pa je zbog nesuglasica unutar PIK-a, sednicu posvećenu referendumu koja je trebalo da bude održana u utorak, odložio za sledeću nedelju. Kako se moglo i pretpostaviti, Rusija je među članicama PIK koja se protivi zabrani referenduma.

- Mi ne smatramo da je želja jednog naroda da izrazi svoju volju, po pitanju koje on smatra od velikog značaja, van zakona. Smatram da treba smanjiti napetost u vezi sa referendumom o Danu Republike i detaljnije ćemo o ovome nakon sednice PIK-a - izjavio je ruski ambasador Petar Ivancov.

Prema nezvaničnim saznanjima, još dve države, i to članice EU, Nemačka i Grčka, protive se raspravi o referendumu, što dodatno usložnjava stvari. Sve to bošnjačke predstavnike u Sarajevu čini još nervoznijim, jer se ovog puta referendum čini nikad izglednijim.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović juče je Ustavnom sudu BiH podneo zahtev za rešavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma. Izetbegović traži da Sud odluku Banjaluke stavi van snage. Za bošnjačke predstavnike problem je i to što hrvatski član Predsedništva Dragan Čović ne protivi referendumu, ne krijući, pri tome, da je o tome razgovarao i sa nekim stranim diplomatama.

- Čak verujem i da ga nema smisla zabranjivati, jer je referendum forma gde se neko treba demokratski izjasniti o nekoj temi iz ustavne nadležnosti za područje za koje se on odnosi - rekao je Čović.

Ostalo je samo mesec dana do referendumskog izjašnjavanja građana RS, a u ovoj fazi utisak je da međunarodni zaštitnici BiH ne pokazuju posebnu zainteresovanost i želju da i ovoga puta preseku u korist Sarajeva, koje pak smatra da je referendum o Danu RS samo iskorak u pravcu otcepljenja Srpske.

Obaveze nameću jedino Banjaluci

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović smatra da bi prestali razlozi za održavanje referenduma kada bi Ustavni sud BiH preispitao svoju prethodnu odluku o neustavnosti 9. januara kao praznika Srpske. Na argumentaciju Sarajeva da su odluke US obavezne, Čubrilović postavlja kontrapitanje kako to da su te odluke za Banjaluku obavezujuće, a za Federaciju BiH nisu? On je naveo primer odluke o konstitutivnosti naroda na celoj teritoriji BiH, koja nije sprovedena punih 16 godina, jer Srbi kao konstitutivni narod ne postoje u tri od deset kantona.

- Svako ko potcenjuje ovaj čin o referendumu o Danu RS potcenjuje njegovu suštinu da je proglašavanje 9. januara za Dan RS inauguracija državnog praznika - smatra Zekerijah Smajić, politički analitičar iz Sarajeva, koji tvrdi da bi konačni ishod mogao biti stvaranje samostalne države od sadašnjeg srpskog entiteta u BiH.

U prilog strahovanju Sarajeva ide i izjava srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića koji se zalaže da se referendumsko pitanje ("Da li podržavate da se 9. januar slavi kao Dan Republike Srpske") preformuliše u pravcu državnosti Srpske.

- Predlažem da pitanje bude 'Da li ste za to da 9. januara bude Dan državnosti RS' - rekao je Ivanić.

Molba izvestioca Vučiću

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda veruje da Aleksandar Vučić ima uticaja na predstavnike vlasti RS, pre svega na Milorada Dodika.
- Molim premijera Srbije Aleksandra Vučića da interveniše i ubedi svog prijatelja da to nije dobra stvar - izjavila je Dan Preda.
Da Beograd kao matična država srpskog naroda i kao garant Dejtonskog sporazuma ima uticaja na Dodika vidi se i po tome što je pre godinu dana nakon razgovora s Vučićem, premijer Republike Srpske odustao od najavljenog referenduma o Sudu i tužilaštvu BiH.

Sudeći prema poslednjoj izjavi predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, Beograd se neće mešati.

- Predstavnici Srbije nisu ovlašćeni, niti mogu da prenose bilo kakve stavove o onome što se dešava na teritoriji drugih država - rekao je Vučić.

Mogućnost da se jedna Nemačka neće usprotiviti referendumu u skladu je sa prethodnom izjavom srpskog premijera koji je sredinom jula, posle sastanka sa Dodikom, izjavio da je zadovoljan "što su se relevantni politički činioci uskladili o datumu raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj i što predstavnici EU nisu mogli da nađu zamerku referendumskom pitanju".

Sa Bajdenom samo razmena mišljenja

Pojavile su spekulacije da je prilikom nedavne posete potpredsednika SAD Džozef Bajden od Vučića tražio da premijera Srpske odgovori od referenduma. Dodik, međutim, odbacuje tvrdnje da iz Srbije na njega vršen pritisak.
- Verujem da je bilo razmena mišljenja između Vučića i Bajdena. Srbija poštuje celovitost i integritet BiH, garant je Dejtonskog sporazuma, ali ima i jake veze sa RS. Verujem da je tako rečeno i potpredsedniku SAD - izjavio je Dodik.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online