Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.08.2016.
00:10
B. Simonović - Vesti A

On je objasnio zašto se mrze Srbi i Hrvati

Hrvatska je tek u 20. veku uspela da formira državu, a preduslov za nju bio je nestanak Srba - to je bio cilj masovnih istrebljenja u petoj i poslednjoj deceniji prošlog veka. Ovaj zaključak se nameće iz opširne analize koju je izradio rektor Bogoslovije Sveti Petar Cetinjski, protojerej stavrofor Gojko Perović, a u svetlu istorijskih činjenica i aktuelnog povampirenja ideologije tzv. oca domovine Ante Starčevića, i, naročito, najvećeg srpskog krvnika - Ante Pavelića.

youtube.com/Manastir Podmaine - PROPOVEDI
Koreni mržnje: Rektor Gojko Perović

Perović smatra da koreni mržnje sežu vekovima unazad, kad su Srbi doživeli zenit državnog uspona i političke slobode, izgradili identitet naroda koji stvara sopstveni kulturni i duhovni izraz, a naspram Hrvata koji stolećima žive kao podanici Ugarske. - Istovremeno, i na istom prostoru, zajedno sa Hrvatima žive i Srbi - kaže Perović i dodaje da je politička sudbina Srba zapadno od Drine istovetna onoj hrvatskoj.

Perović smatra da se situacija znatno promenila od sredine 18. veka, velikih seoba Srba i jačanja političkog uticaja na prostorima Habzburškog carstva, gde Srbi dobijaju značajne privilegije od bečkog cara. To je bilo vreme kad je samo na užem prostoru Hrvatske i dalje bilo manje Srba u odnosu na Hrvate, dok ih je na području Slavonije bilo podjednako, a u Krajini su već tada Srbi predstavljali većinu.

- Možemo samo da naslutimo teskobu koju je narastajući, revolucionarni hrvatski nacionalizam osetio, kada je u nacionalnom buđenju u 19. veku, pored sebe zatekao svoga "dvojnika" koji ga suštinski negira u pretenzijama da ostvari idolopokloničku, antihrišćansku nakanu - stvaranje čiste nacionalne hrvatske države. Naravno, svaki drugi evropski nacionalizam toga vremena nije bio ništa manje bezbožan i ništa manje antihrišćanski. To je prosto bio duh vremena, i manje-više isto se može reći i za srpski nacionalizam, makar za neke njegove političke izraze.

Ono što hrvatski nacionalizam razlikuje od drugih je izraženo antisrpsko, rasističko nastrojenje - smatra Perović.

- Zašto danas, posle toliko vremena, i posle poslednjeg velikog progona Srba 1995, dominantna politika u Hrvatskoj nema druge okvire ni drugačiji put od onog da se narodne vođe slikaju na Pavelićevom grobu, da celi stadion skandira ustaški pozdrav, i da narodne mase lome i progone natpise sa ćiriličnim pismom? Zašto? To je sada druga strana iste priče. Posao o kome je maštao Starčević skoro da je doveden do kraja. Srba nema ni u približnom broju u odnosu na njihovo brojno stanje pre ustaškog pokolja i pre Tuđmanovog razračunavanja sa sopstvenim sugrađanima. Hrvati su ostali sami u svojoj kući. Ostvarila se želja pomračenih umova! I sad treba živeti u toj kući. Kući u kojoj je ubijen brat, iz koje je proteran brat, iz koje je prognana različitost. Ostao je domaćin sam sa svojom savešću. A to stanje je ponovo teskobno i teško - zaključuje protojerej stavrofor Gojko Perović.

Lek za savest

Da bi se hrvatsko društvo oslobodilo toga stanja, da bi se umirila savest u sopstvenoj kući - ponovo su potrebni Srbi, kaže rektor Gojko Perović. - Ali ne Srbi kao objekat mržnje, kao adresa za izliv nove teskobe nego kao neko ko će svojim prisustvom, svojim životom i postojanjem, da izleči smrtnu ranu na oba srca.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online