Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.08.2016.
06:00
M. Ljubičić - Vesti A

Masakr u Dvoru na Uni: Unprofor svedok i saučesnik zločina

Da nije bilo dokumentarnog filma "15 minuta - masakr u Dvoru" autora Džordža Larsena i Kaspera Vedsmanda, koji je prikazan prošle godine na festivalu u Sarajevu i na Radio-televiziji Srbije, gotovo da se ne bi ni znalo za svirepi zločin u kome je u školi u Dvoru na Uni za vreme "Oluje" 8. avgusta 1995. godine likvidirano devet invalida i duševnih bolesnika koji su tu dospeli bežeći ispred Hrvatske vojske.

Đ. Đukić
Mislili smo da će danski vojnici sačuvati živote pacijenata: Ljubica Janjanin

U filmu je svedočila i Ljubica Janjanin iz Petrinje, koja danas živi u Zemunu. Ona je tada sa kćerkom tražila način da se što pre izmesti iz grada koji je neprestano bio izložen granatiranju i tako stigla do tamošnje bolnice gde su za evakuaciju pacijenata imali na raspolaganju samo jedan stari autobus.

- Naš komšija lekar nam je dozvolio da uđemo pod uslovom da pomažemo u transportu bolesnika koji su već bili u autobusu. Jedna žena bez noge i sa dva štapa sedela je na podu. Druga je kao težak invalid s velikom grbom ležala na dva sedišta i zbog svog hendikepa nije mogla da sedi bez pomoći druge osobe. Ćerka i ja smo je podigle i onda sam je stavila u krilo nakon što smo i onu drugu smestile na sedište. Sve vreme vožnje čuli su se jauci, zapomaganje. Putevi su bili puni izbeglica, koji su se u kolonama kretali prema Dvoru na Uni i Republici Srpskoj - seća se Ljubica uslova pod kojima su evakuisani teški bolesnici.

U Dvor su stigli noću. Smestili su ih u zgradu škole jer se mislilo da će tu biti najbezbedniji zbog prisustva Unprofora.

- U blizini je bio punkt Unprofora čiji vojnici, međutim, nisu želeli ni da nam se obrate, a kamoli da nam pomognu - priča Ljubica Janjanin koja je uspela da izađe iz zgrade škole pre masakra.

Ona će, kao i ostali, tek iz ispovesti danskog oficira Jorgena Kolda u dokumentarcu saznati da je taj bataljon imao naređenje da se ne meša, kao i da su vojnici postali svesni da se radi o invalidima tek nakon 8. avgusta kad su u školu upali ljudi u uniformama bez oznaka i brutalno pobili bolesnike. Danci su posle toga ušli i fotografisali žrtve.

U Dvoru su u to vreme već bili pripadnici hrvatske vojske, o čemu je u dokumentarcu svedočio srpski general Mile Novaković (u međuvremenu je umro) zbog čega je, pored ostalog, film u Hrvatskoj dočekan na nož.

Zločin još uvek nije procesuiran, niti je iko za njega optužen.

VERITAS: Egzekutori hrvatski diverzanti

Do 7. avgusta većina evakuisanih je napustila osnovnu školu u Dvoru na Uni, ali su najnemoćniji ostali. Sutradan, oko 14.30, grupa vojnika bez oznaka pripadnosti ušla je u školu i iz neposredne blizine, u roku od 15 minuta, pobila nemoćne civile. Od devet žrtava, jedna je hrvatske, a ostali su srpske nacionalnosti. Prema našim istraživanjima, te nesrećne ljude pobili su pripadnici specijalne izviđačko-diverzantske jedinice Hrvatske vojske kojom je komandovao Matija Ciprić, zabeležio je Dokumentacioni centar Veritas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online