Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 04.08.2016.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

I EU za dom spremna?

Ključni ljudi u Briselu još ne otpisuju srpskom premijeru koji od njih očekuje reakciju na niz skandaloznih događaja u Hrvatskoj, od veličanja genocidne NDH, ukidanja presuda ratnim zločincima, podizanje spomenika osuđenom teroristi pa sve do otvorene mržnje prema Srbima.

Reuters
Hrvatska pod zaštitom Nemačke: Miro Kovač

Reagovala je samo Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije, i to tek nakon što su je kontaktirali srpski mediji. Ona je kroz niz floskula ustvrdila da se pitanja koja su pokrenuta u pismu Vučića "tiču temeljnih i bespogovornih načela EU i očekuje se da im budu privržene zemlje članice EU i kandidati za članstvo".

Signal za fašiste širom Evrope

- Da li svojim ćutanjem EU daje signal i svim drugim saradnicima fašizma u Evropi, od Norveške, preko pribaltičkih država, Mađarske, Italije, Španije i konačno Nemačke, da je dozvoljeno veličanje najvećeg zla 20. veka i najvećih zločinaca i ubica - pita Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska prava Skupštine Srbije.

I to je - to. Da li su Junker, Mogerini i ostali zvaničnici na produženom odmoru, preokupirani borbom protiv terorizma, migrantima ili se presabiraju šta ako u SAD pobedi Donald Tramp, tek odgovor pun opštih mesta nije zadovoljio nikog u Beogradu.

Da se stvar otela kontroli svedoči i ustaški povik "Za dom spremni" koji se juče čuo u sudnici u Minhenu nakon izricanja presude hrvatskim udbašima za ubistvo bivšeg direktora INE.

- Pristigla reakcija Maje Kocijančić zvuči strogo formalno, na način kako se oglašava portparol, a ne oni na koje je adresirano pismo. To je više reda radi reagovanje, nema tu neke suštine. Evropska komisija poziva na dobrosusedske odnose u regionu zapadnog Balkana. Treba znati da to podrazumeva dve strane - primećuje srpski ministar pravde Nikola Selaković.

On od zvaničnog Brisela očekuje da Hrvatskoj podvikne: "Prestanite da veličate teroriste, naciste, prestanite da prekrajate istoriju" jer jedino Brisel može da stavi tačku na niz provokativnih poteza Hrvatske.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač kao da je uveren da Brisel neće Hrvatskoj držati bukvicu. On Srbiji koja je još u čekaonici EU, nadmoćno poručuje da "stane na loptu" i prestane slati protestne note.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić odgovara Kovaču:

- Evo, ja mu kažem, ako je uslov da budemo deo EU, da budemo kao Hrvatska, da postanemo revizionisti koji rehabilituju nacizam, fašizam i ustaštvo mi ne želimo u takvu EU - poručio je Dačić i upitao: Dokle će EU da bude gluvonema?

Dok ona ćuti, ili potura svoje nižerangirane službenike, dotle se u Srbiji sve više veruje kako hrvatski izduvni ventil neoustašstva nije samo posledica skorašnjih izbora i dodvoravanja biračima, već i svojevrsni pritisak na Beograd, režiran izvan zavađene balkanske regije. Tek toliko da mu se pokaže, kako u jednom momentu svi u komšiluku mogu da ga ponižavaju dok zaštite nigde na vidiku, jer je Brisel - daleki horizont.

Za čiji račun radi Hrvatska

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac smatra da Zagreb želi nadmoć u odnosima sa Beogradom u tri stvari. Prvo, da iz pozicije članice EU uslovljava rešavanje bilateralnih pitanja, kao što su suđenja za ratne zločine, nestale osobe, prava manjina i granice na Dunavu kako njoj odgovara. Drugo, da određuje brzinu pristupa Srbije EU za svoj ili nečiji račun i, na kraju, da jača unutarhrvatski osećaj nadmoći u odnosima sa Srbijom.




 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2016. 09:46
sada vi stvarno očekujete da će se neke ozbiljne države pored svih problema baviti ovim balkanskim cirkusom između ovig tupoglavog kurbatskog usstašoida i komunjarskog slobinog praščića? jedan tera svoju usstašku srbomrzačku retoriku jer ne zna ništa pametnije, a drugi se raskokodakao da se uvuče vučiću u duppe da bi dobio ministarsku fotelju. lopovski licemeri lupetaju ono što glupavi narod voli da sluša...
Subota 06.08.2016. 16:28
Европа није никад престала да буде за дом спремна...!!!
Subota 06.08.2016. 16:33
Људи све је јасно као дан. Пошто никада нису кажњени за своја недела, немају свест о томе да су им преци били зликовци. Они ни на који начин не осећају грижу савести за Јасеновац. Ко зна колико има оваквих ствари у Хрватској? Када сам видјела да малу дјецу облаче у униформе уст-аша било ми је јасно да они савјести немају. Мржња према Србима је патолошка и тешко да ће нестати док не буду кажњени.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online