Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.08.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti A

Bura uoči "Oluje"

Premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić u ime Vlade Srbije uputio je pismo visokim funkcionerima EU u kom se izražava zabrinutost zbog poslednjih dešavanja koji ozbiljno ugrožavaju bezbednost u regionu i ukazuje na ogoljenu antisrpsku politiku, pre svega u Hrvatskoj.

Tanjug/AP
A iz Hrvatske samo stižu poruke mržnje

- Naveli smo sa čim smo se sve suočavali u prethodnom periodu i faktografski pokazali šta je to što je Srbija morala da istrpi u prethodnom periodu. Od podizanja spomenika istaknutim teroristima pravosnažno osuđenim u zemljama EU, do rehabilitacije i ukidanja presude zločincima iz Drugog svetskog rata i poslednjih ratova, do toga da lica koja su osuđena u Srbiji, a koja su ustupljena za izdržavanje kazne u Hrvatskoj danas nisu u zatvoru već se brčkaju na moru, jer su navodno bolesni - objasnio je Vučić sadržaj pisma evropskim zvaničnicima.

Naslednici agresora

Pismo je upućeno u ponedeljak i to predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru za proširenje i susedsku politiku Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

Na vanrednoj konferenciji za medije srpski premijer je rekao da od evropskih funkcionera traži da kažu da li je i šta to Srbija pogrešno učinila u konteksu poslednjih događaja među kojima je istakao ukidanje presude Branimiru Glavašu i Alojziju Stepincu, kao i otkrivanje spomenika ustaškom teroristi Miri Barešiću, ubici jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj.

- Jedva čekam taj odgovor da vidim šta je Srbija pogrešno uradila. I neće biti odgovora već floskule - vodite politiku Miloševićeve propagande, naslednici ste srpskog agresora. Samo najbrutalnije uvrede, bez činjenica - predviđa Vučić.

Pre nego što stigne odgovor iz Brisela primetno je da i u delu srpske javnosti postoje pokušaji da se Srbija i Hrvatska izjednače u stepenu odgovornosti za trenutno zategnute međusobne odnose, isprovocirane neraščišćenom prošlošću.

- Koliko je ustašizacija, toliko je četnicizacija. Nama se čini da su četnici nekakva kraljeva vojska koja nema nikakve veze sa zločinima, ali to uopšte nije tačno, niti takvo značenje četnici imaju ni u Bosni ni u Hrvatskoj - ocenila je za Radio Slobodnu Evropu bivša poslanica i jedan od lidera građanske Srbije Vesna Pešić.

Podsmeh

Dve poslednje protestne note koje je Srbija uputila Hrvatskoj zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu i podizanja spomenika Miru Barešiću, Zagreb je odbio da primi uz poruku da "Hrvatska ne dopušta mešanje u njene unutrašnje stvari i da se neće spuštati na taj nivo komunikacije".
"Umesto neproduktivnog slanja verbalnih nota državna vlast Srbije bi mogla ozbiljno da krene u političku evropeizaciju srbijanskog društva", poručeno je vlastima u Beogradu.

Na drugoj strani, među pripadnicima građanskih pokreta u Hrvatskoj uočljivo je da se predstojeći izbori u Hrvatskoj koriste kao opravdanje za veličanja ustaških simbola i učešće tamošnjih ministara na profašističkim skupovima.

Divljanje nije samo zbog izbora

- Trenutno prepucavanje ne treba previše ozbiljno shvatiti pošto su deo standardne retorike uoči obeležavanja "Oluje". To su postupci i reči političara koji nisu na vlasti. Zato za dublje analize treba sačekati kraj septembra, kada će se nakon izbora formirati vlasti u Hrvatskoj i u Srbiji - smatra hrvatski publicista Žarko Puhovski.

Upravo slavljeničko obeležavanje vojne ofanzive "Oluja", nakon koje je pala Republika Srpska Krajina, a više od 250.000 Srba proterano iz svojih kuća, biće novi test za antisrpski karakter hrvatskih vlasti. On je već u startu ogoljen, jer je na centralnoj proslavi, zakazanoj za 5. avgust u Kninu kao učesnik najavljen i pevač ustaških pesama Marko Perković Tompson.

Hrvatski cvet

Kontroverzni ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović ponovo je fotografisan sa ustaškim simbolima, baš kao i u mladim danima kada je s ponosom nosio kapu sa ustaškim znamenjem. Učinio je to i na otkrivanju spomenika teroristi Miri Barešiću u Dragama, slikajući se s grupom koje je držala zastavu sa ustaškom ikonografijom.
Hasanbegović se nije mnogo trudio da objasni novi ispad, već je samo dodao da lično smatra da se u takvim situacijama "trebaju isticati isključivo službena državna obeležja".

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća, smatra da sadašnje divljanje u Hrvatskoj nije samo posledica kampanje uoči izbora, "već i činjenice da institucije u toj zemlji ne pronalaze pravi način kako da se nose sa tim".

Nameće se pitanje kako da se nose, kada dva člana hrvatske vlade, ministar kulture i ministar branitelja, svojim prisustvom uveličavaju skandalozno otkrivanje spomenika Miri Barešiću, pravosnažno osuđenom ubici jugoslovenskog ambasadora?

Liturgija za utehu

I dok se na Kninskoj tvrđavi bude orilo od Tompsonovih ustaških pokliča, Srbija je pozvala svoje građane i sve prognane sunarodnike iz Hrvatske da tragičan dan kada je promenjena demografska slika Krajine obeleže dostojanstveno i uz dužan pijetet za žrtve najvećeg etničkog čišćenja u posleratnoj Evropi. U četvrtak, 4. avgusta, kod crkve Svetih Kirila i Metodija u Busijama okupiće se ceo državni i crkveni vrh Srbije. Ovo mesto u zemunskoj opštini je izabrano jer su njemu mnogi prognanici našli svoj novi dom. Narednog dana, u 11 sati biće održana liturgija u crkvi Svetog Marka u Beogradu, a u 12 sati oglasiće se i sirene u Beogradu.



 

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2016. 21:28
_____ Вечној Србији _____ Чувај се, мој роде, својих странпутица, Јер пут неизвестан увек је пут вражији. Не бој се јастреба него кукавица, Не бој се лажова него њине лажи. Бог нека те спасе твојих спасилаца, На свакоме углу има их по један. Презри мудрост глупих и глупост мудраца! Нож твог изд-ајника биће увек жедан.......... Као гром ћеш наћи свога пута, И као нит златна пробити кроз стену. Зар храброст полтрона да ти снагу спута, И да нож злочинца проспе задњу вену! Косовски витези први пут су знали За војску уб-ица што ће да их срете: За гнусно јунаштво оних што су кл-али У постељи старца, у колевци дете.............. Заставу идеје у руци подлаца! Место мач што светли, увек нож што пара! Борца што се блатом место копљем баца, Јунака што пљачка и жреца што хара! Заставу у срамни злочин замочену; Слободу у сенци туђих бајонета; Отаџбину целу у пљачци и плену; У крвавој руци где је причест света.............. Презри љубав подлих и братство уб-ица. И реч вероломних и част клеветника! Носи, роде славни, тај мач без корица - Знамен крстоносца и Божјег војника! Да би штит Ахилов био славе веће, Сам Бог Хефаистос оде за ковача! И ти, роде српски, знај да никад неће Нож уб-ице стићи дужину твог мача. Знај само из крви хероја се рађа Звезда путовођа за далеке путе... Ветром неба иде мученичка лађа, Сузе су невиних до неба дигнуте.......ЈОВАН ДУЧИЋ
Petak 05.08.2016. 21:31
_____ Лички мученици[уреди _____ Стрељају и сад на свим пољима, поред свих пута стоје вешала; Падају бољи све за бољима. С тлом српским крв се српска смешала........ Кроз ноћ се редом цркве зажаре - Свеци су с нама злочин поднели; Свуд по путевима слепи стражаре, И очи су им други однели......... Свима су беле руке пребили, Да их у небо не би дизали, Свету реч српску свуд су требили, Као хијене крв су лизали.......... Свуд су с крстом војске ходиле, Пратили с цркве звучни звонови; И с молитвом су вођи водили - Ора про нобис хуче долови.......... А осветник је жртву пратио! За мучеником иду хероји! Пут невиних је Бог позлатио: Само се гробље жртвих преброји....... ЈОВАН ДУЧИЋ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online