Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.07.2016.
04:00
Vestionline A

Hrvati podvaljuju turistima: Lažni kokteli za lakoverne

Kad gosti, bilo domaći ili strani, u nekom od barova na hrvatskom Jadranu naruče neki od svetski poznatih koktela: "kosmpolitan", "margaritu", "pinakoladu", velika je mogućnost da će dobiti napitak koji sastojcima, dekoracijom, ukusom, pa ni bojom neće biti ni blizu onome što bi trebalo da bude, upozorava "Slobodna Dalmacija".

pixabay.com
Bućkuriš umesto koktela

Cena bućkuriša od jeftinog žestokog pića, od 7 do 13 evra, ponegde je jedino što ostane od koktela s propisanim skupim sastojcima.

- Tačno je da se na nekima našim šankovima podvaljuje sve i svašta pod imenom svetske recepture, da se servira u pogrešnim čašama, stavlja led tamo gde ga ne bi smelo biti, dodaju boje koje ne pripadaju recepturi, stavljaju jeftine "žestice", mešaju voćni likeri i sokovi samo da bude puna čaša i atraktivna boja. Nekad je reč o neznanju barmena, ali mnogo češće o nedostatku želje barmena da uče i usavršavaju tu struku. Nekad barmeni moraju udovoljavati svojim gazdama da na recepturi uštede - kaže Jure Vojković, hrvatski državni prvak u mešanju pića.

Jedan od najpoznatijih koktela, "seks na plaži", u originalu je tamne crvene boje. Ali na Makarskoj rivijeri, u trima različitim kafićima i restoranima, na udaljenosti od 100 metara servira se kao zeleni, plavi ili ružičasti koktel, a nijedna od tih boja ne proizlazi iz originalne recepture, a nju dokazuje upravo boja.

Slično je i sa aperolom, jednim od traženijih novih koktela, a on mora sadržavati proseko, mineralnu vodu i led. Na Jadranu se, međutim, uglavnom sam liker aperol meša s mineralnom vodom i tako servira po ceni od osam evra.

- Osim toga, aperol mora biti u elegantnoj čaši za belo vino od 20 centilitara sa slamkom, a kod nas se svesno servira u čaši za crno vino koja ima mnogo manju zapremninu, čime se varaju gosti koji dobijaju trećinu koktela manje nego što je u recepturi - objašnjava Vojković.

Neslana "margarita"

Čuvena "margarita" ne sme biti izmešana s limunovim sokom, nego isključivo sokom od limete. Ne sme da se servira sa slamkom jer ona skida so sa ruba koji mora biti na čaši jer je sastavni deo ukusa. Još je luđe da neki barmeni umesto soli stavljaju u "margaritu" - šećer, vele profesionalci.

Najveće podvale, kažu barmeni, događaju se kod najtraženijeg koktela ovog leta, "long ajlenda". U njega ide tek minimalna količina koka-kole kako bi četiri vrste bezbojnih alkoholnih pića u njemu dobile nežnu boju ledenog čaja. Ali, na Jadranu se umesto tekile, votke, belog ruma i džina čaša često napuni - običnim ledenim čajem!

Uz to se doda led i bilo koji alkohol, i sve to proda za 12 evra. Ništa bolje nije ni sa pinakoladom, portorikanskim koktelom u kojem mora biti beli rum, kokosovo mleko ili sok od ananasa, dok se na hrvatskom primorju stavlja najjeftinija votka ili se koriste gotovi likeri sa etiketom "pinakolada". U njih se ukrca leda, zakiti šarenim slamkama i eto - podvale.

Iako brojne inspekcije nadziru ugostitelje, sadržaj se ne kontroliše, jer osim vrhunskih barmena, to niko i nije u stanju. Zato se pod šarenom atraktivnom ambalažom može podvaliti sve što maštoviti barmen poželi da smeša. U tome čak ne bi bio problem, da se ta mešavina ponudi pod nekim originalnim imenom, i sa cenom koja odgovara ceni sastojaka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online