Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.07.2016.
18:30
J. Arsenović - Vesti A

Aveti prošlosti vode u budućnost

Dve vlade u tehničkom mandatu, hrvatska i srpska, ne prestaju da se "čašćavaju" uslovljavanjima i protestnim notama da bi na kraju međusobna optuživanja začinila merenjem čija se država više "proustašila", odnosno "pročetnikovala". Problem je što i oni umereni glasovi, koji pokušavaju da uvedu racionalnost u odnose dve susedne države to rade bahato, izazivajući po pravilu nove reakcije druge strane.

Tanjug/AP
Obeležavanje godišnjce ustanka bilo je u senci niza incidenata, pretnji i provokacija

Tako je bilo i s poslednjim nastupom bivšeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića koji je za srpske medije poredio Dražu Mihailovića i Alojzija Stepinca, naravno u korist hrvatskog kardinala.

- Čak ako su u pravu oni koji ulogu kardinala Stepinca u ratu vide kao izrazito negativnu, ona se ni približno ne može meriti s onom Draže Mihailovića, koji je rehabilitovan u Srbiji - izjavio je za "Danas" Josipović, koji važi za umerenog hrvatskog političara, uz to još i levičara.

Cena dobrosusedstva

Dačić kaže da Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da se "ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike".
- Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti - rekao je šef srpske diplomatije.

Josipović pri tom tvrdi da ovakvim stavom ne staje u odbranu Stepinca, nego u odbranu "jednakih kriterijuma i doslednog zalaganja za antifašizam". Kao antifašista, on je 27. jula prisustvovao skupu u Srbu koje su organizovali Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u znak obeležavanja podizanja ustanka Srba i drugih antifašista u ovom ličkom mestu 1941. godine. Tada je došlo i do incidenta jer je proustaška Autohotna hrvatska stranka prava sa svojim pristalicama pokušala da osujeti skup, preteći i uzvikujući "Za dom spremni" i puštajući proustaške pesme omiljenog im lokalnog pevača Tompsona.

"Odmerenost" po Milanoviću

Bivši premijer Hrvatske i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović izjavio je da se njegova stranka, za razliku od vlade HDZ, prema Srbiji neće ponašati "papački" i neće iz zlobe blokirati pregovore sa EU, a potom poručio da će Beograd morati da odustane od zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine.
- Možemo ulaziti u njihove etičke odgovornosti, ali oni jesu država. Odgovorni su za rat, za njega su odgovarali malo ili nikako, a mi njihove generale nismo optuživali, a mogli smo - rekao je Milanović, najavljujući da će njegova stranka taj problem regulisati bilateralnim ugovorom.

I pored ove ikonografije koja je podsećala na dane likovanja HDZ iz najgorih vremena, zvanični Zagreb nije mogao doći sebi zbog oštrog tona protestne note koja je uručena hrvatskom ambasadoru u Beogradu zbog poništavanja presude kardinalu Alojziju Stepincu. Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač nazvao je srpsku notu "jeftinim napadom i pokušajem destabilizacije" Hrvatske u u osetljivom trenutku, nakon raspuštanja sabora i pre proslave Oluje".

- Recept iz 1990. godine podseća na vremena Slobodana Miloševića i veliku srpsku agresiju. Pozivamo vlasti u Srbiji da se u javnom obraćanju, kad komuniciraju sa svojom javnošću i sa susednim državama, koriste racionalnim, razumnim rečnikom - rekao je Kovač.

Kukasti krst na spomeniku

Na spomenik na putu Knin-Gračac, dalmatinskim partizanima koji su poginuli u bici sa nacistima nepoznati vandali su iscrtali kukasti krst i ostavili uvredljiv natpis: "Ovo su ubice". Pretpostavlja se da su spomenik devastirali ekstremisti na povratku s desničarskog protesta u Srbu.

Nije mu ostao dužan srpski kolega Ivica Dačić.

- Možda naša protestna nota ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, već oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića - naveo je Dačić.

I dok terorizam dobija novi zamajac i odnosi sve veći broj života, a svet se presabira da li je već zagazio u treći svetski rat, dve male balkanske države još svode račune iz prethodnih ratova. Svaka traži alibi za svoje ekstremiste, a najčešće je to blizina izbora koji predstoje u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online