Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 22.07.2016.
14:46
Vestionline A

Odlukom hrvatskog suda nastavljena politika nacističke NDH

Odlukom zagrebačkog Županijskog suda da u celosti poništi presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, Hrvatska je otklonila i najmanju sumnju da nastavlja politiku nacističke Nezavisne države Hrvatske i Ante Pavelića, ocenila je Srpska narodna partija.

Tanjug
Da li EU odobrava promovisanje nacizma i ustaštva?  

Stepinac je blagosiljao strašne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima i kao najviši predstavnik Katoličke crkve i Vatikana, nikada se nije ogradio od zverstava ustaškog režima, navodi se u saopštenju te stranke. 

SNP smatra da je sudskom rehabilitacijom Stepinca, sadašnja Hrvatska istovremeno rehabilitovala i političko nasleđe Hitlera, koji je upravo u NDH imao jednog od najvećih saveznika. 

"Današnji zvaničnici Hrvatske otvoreno propagiraju ideologiju i ciljeve nacizma, kao i otvorenu mržnju prema Srbiji i srpskom narodu, ali takva politika ne nailazi na kritike zemalja članica Evropske unije. Zato se SNP pita, da li je rehabilitacija Alojzija Stepinca i promovisanje nacizma i ustaštva, zapravo politika koja nailazi na odobravanje EU", navedeno je u saopštenju.

Ako je to tačno, onda SNP postavlja pitanje da li je Srbiji, kao antifašističkoj zemlji, mesto u takvoj zajednici naroda. 

"Za razliku od Hrvatske koja se ponosi nacističkim i ustaškim nasleđem, Srbija se ponosi svojom antifašističkom borbom i nikada neće širiti mržnju ni prema jednom narodu, ali isto tako, neće ćutati i mirno gledati na buđenje zla čija su ideologija koncentracioni logori, gasne komore i industrija smrti. A Alojzije Stepinac je bio jedan od simbola takve ideologije", zaključuje se u saopštenju SNP.

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2016. 15:11
Don Jakov je njima rekao: „Čemu čuđenje, ekipa? Upravo van objašnjavan da san ja među popima isto šta i Stepinac među svecima!“ Mama i tata su piljili u njega sa težim ošamutom. Don Jakov je rekao: „Kad god vidin stado u crkvi pomislin da iman i ovce i novce!“ Dida je rekao: „Stepinac je bija malo drugi đir! On je ima i ovce i jasenovce!“ Onda sam ja uletijo: „Šta su to jasenovci?“ Dida je rekao: „Unukiću, reče se u jednini i sa velikin slovom!“ Ja sam rekao: „Pardon! Šta je to Jasenovac?“ Mama i tata su zaledili se na katrigama. Dida je meni rekao: „Nemoj me je,bat da to ne znaš?“ Ja sam slegnijo sa ramenima i rekao sam: „Pa ne znan!“ Don Jakov je opalijo čudilo: „Stvarno, malac? Ne znaš šta je Jasenovac?“ Ja sam rekao: „Nikad čuja!“ Dida je pitao: „Nemaš nikakvog pojma šta se tamo događalo?“ Ja sam rekao: „Neam blage!“ Don Jakov je pitao: „Nikad nisi baš ništa načuja o Jasenovcu?“ Ja sam rekao: „Nikad!“ Dida je rekao: „Aj zakleti se na ma,ter!“ Ja sam rekao: „Majkemi mile!“ Don Jakov je okrenijo se prema didi i rekao je: „Dobar je mali, jeb,ate, skroz je dobar…“ Dida je rekao: „Je, je, moglo bi bit od njega nešto…“ Don Jakov je rekao: „Ne samo da ga zanima sve o Stepincu, nego ga još i imitira!“
Petak 22.07.2016. 15:04
Mi smo bili kod mog dida na Šolti. Dida je u dvoru sidijo na lingeštulu i čitao je novine. Tata je sidijo za stolom i popravljao je sa kacavidom šuko šteker. Mama je sidila do njega i čistila je fažolete. Ja sam sidijo na podu u dvoru i slagao sam nogometne slije. Dida je okrenijo stranicu od novina i vrtijo je sa glavom. Onda je on rekao: „Ja ne razumin, majkemi, šta se svi pale na ovog Stepinca! Pa on je bija dobar sa ust,ašama!“ Ja sam dida pitao: „Ko je Stepinac?“ Dida je rekao: „Neki pop šta je bija dobar sa us,tašama!“ Samo onda je mama podviknila: „Čako, nemoj mi trovat dite! Akoš ti u svojoj glavi uzgajat svakakve bolesne bljuzge, samo izvoli! Al maloga pusti na miru!“ Dida je rekao: „Okej, okej! Onda mu ti objasni ko je Stepinac!“ Onda je moj tata pokazao sa kacavidom prema meni i rekao je: „Stepinac je, sine, bija jedan kardinal šta su ga hapsili komunisti! I zato ga sad u Vatikanu oće proglasit svecem!“ Dida je rekao: „Ku,rac bi ga komunisti hapsili da nije bija dobar sa ust,ašama!“ Mama je dreknila: „Čako!“ Dida je slegnijo sa ramenima u lingeštulu i rekao je: „Okej, okej! Samo san napomenija!“ Onda sam ja pitao: „A ko su komunisti i us,taše?“ Mama je zakolutačila sa očima. Tata je zastenjao: „Ajme majko mila…“ Dida je okrenijo se prema meni i rekao je: „Za komuniste neću ništa govorit, jerbo još čuvan člansku iskaznicu, eno je u ladici uz orden rada sa srebrnin mačevima, pa bi neko moga reć da nisan objektivan! Al za us,taše mogu kazat samo sve najgore…“ Ja sam pitao: „Koje najgore?“
Petak 22.07.2016. 15:06
Dida je rekao: „Da su đubrad, škovace, gov,na, barbari, fa,šisti, krvoloci, asasini, kurbini sinovi, smradovi, lupeži, imbecili, zlotvori, gubaši, iz,dajice, kvislinzi, razbojnici, piz,duni, siledžije, bagra, crnokošuljaši, šporkaćuni, petokolonaši, gaštrapani, pantagane, koljači… i općenito govoreći zadnja stoka koja je pošteni svit stavljala u logore i zatvore!“ Mama je nalaktila se na stolu i držala je glavušu u rukama. Tata je tuckao se po ćelenki sa drškom od kacavide. Dida je rekao: „A imaju i još jednu važnu karakteristiku!“ Ja sam pitao: „Koju?“ Dida je dignijo kažimprst i rekao je: „Stepinca nisu stavili u zatvor!“ Mama je skočila od stola i viknila je: „A daj, čoviče, stvarno lupaš bljezgarije!“ Dida je raširijo ruke: „Šta san sad krivo reka?“ Tata je njemu rekao: „Nemoš cili svit tumačit priko ust,aša i partizana, jeb,emu ma,ter! Moraš jednom izać iz tog filma!“ Dida je rekao: „Nije to bija film, zete, nego bitka na Neretvi! I ne tumačin ja cili svit, nego Stepinca!“ Mama je rekla: „Za cili svit je Stepinac dobar, samo je tebi uk,urcu!“ Dida je rekao: „Ako je cili svit uk,urcu, normalno da mu je Stepinac dobar! Al bolje je bit u zavadi sa cilin svitom, nego sa samin sobom, ka šta reče sveti Pavao Korinćanima!“ Neko je rekao: „Il je to reka Sokrat tovarima?“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online