Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 11.07.2016.
12:47
Vestionline, Blic.rs A

Jovanović: Svako ko je počinio genocid i zločin treba da odgovara

Prošla je 21 godina, a Srebrenica je i dalje bolno mesto. Ne trebaju nam individualna mišljenja, nego jasan politički stav. Svako ko je počinio genocid i zločin treba da odgovara za njega, rekao je Čedomir Jovanović, lider LDP, nakon dolaska u Potočare.

Tanjug
Srebrenica je i dalje bolno mesto: Čedomir Jovanović

Jovanović smatra da je potrebno što pre doneti rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- Nije dovoljno reći da se u Srebrenici desio genocid, ali je to prvi korak. Moramo da naučimo da ponovo živimo zajedno. Ne postoji potreba u politici, ali postoji potreba među ljudima. Nije lako reći u srpskoj skupštini da se desio genocid, ali jeste, to se desilo. To je jedna velika sramota i odraz kukavičluka, to je izraz nemoći - kazao je Jovanović.

On veruje da bi takav čin poboljšao odnose zemalja na području bivše Jugoslavije.

- Ni nakon 21 godinu nije kasno doći u Srebrenicu, ovo je mesto kojeg se svi trebaju sećati. Dok se ne pokrenemo i donesemo politiku koja će biti jedinstvena za cijelu BiH stojimo u mestu - smatra Jovanović.

Na konstataciju da srpski premijer Aleksandar Vučić ove godine nije dobrodošao u Srebrenicu, Jovanović kaže da mu je žao zbog onog što se desilo na prošlogodišnjoj komemoraciji, kada je srpski premijer napadnut.

- Želeo sam da njegov dolazak ovde bude prekretnica u odnosu prema tom ratu. Nikuda ne vodi negacija tih sudskih presuda, mislim pre svega na Međunarodni krivični sud i Haški tribunal. Te presude same po sebi nisu dovoljne i potreban je jasan politički stav da se ovde dogodio genocid. I dok tog stava ne bude srpski narod će nositi hipoteku koju nosi - rekao je Jovanović za regionalnu N1TV.

Jovanović je jedini političar iz Srbije koji prisustvuje komemoraciji u Potočarima ove godine. On kaže da se nadao da će Vučićev dolazak u Srebrenicu prošle godine skinuti taj teret sa srpskog naroda, ali da se to nije desilo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.07.2016. 16:32
Да у Сребреници није било геноцида довољна је чињеница да је Војска Републике Српске без иједног инцидента депортовала преко 25.000 муслимана из Сребренице у муслиманску Тузлу. Да је било масакра, да је било геноцида, прво би њих убили.
Ponedeljak 11.07.2016. 16:32
Друго, Сребреница када је проглашена заштићеном зоном, она је морала бити демилитаризована. Она никада није била демилитаризована. Тамо је све време постојала 28. муслиманска дивизија са Насером Орићем. Према подацима ОУН 142-190 српских села они су уништили на том подручју. Постоји документ ОУН где је Ратко Младић нудио муслиманској дивизији да положи оружје и да ће под покровитељством ОУН имати третман ратних заробљеника. Они су то одбили. То је била војна формација са преко 15.000 муслиманских бораца, наоружаних и тешким оружјем.
Ponedeljak 11.07.2016. 16:32
Они су ишли у насилно пробијање кроз српске положаје од Сребренице ка Тузли. Сви војни експерти ће Вам рећи да је најризичнија операција пробој кроз туђу територију. Ту је погинуло на хиљаде муслиманских бораца. Све то треба урачунати.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online