Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 20.06.2016.
18:31
Vestionline A

Pupovac opet poverovao Hrvatima: Rešiće nam probleme!

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izrazio je uverenje da će pitanja koja opterećuju položaj srpske manjine u Hrvatskoj, ali i hrvatske u Srbiji posle obnove dijaloga Beograda i Zagreba početi da se rešavaju i prestati da budu problemi.

Tanjug
Pupovac veruje da će ovoga puta sve biti drugačije

On je posle razgovora predstavnika srpske manjine s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i mandatarom za sastav srpske vlade Aleksandrom Vučićem u Dalju, rekao da je razgovor bio "vrlo otvoren" i da su predstavnici Srba iz Hrvatske izneli glavna pitanja koja opterećuju njihov položaj, prenose regionalni mediji.

Pupovac je izrazio uverenje da će problemi početi da se rešavaju, a na pitanje novinara koji su to problemi, rekao je da je pre svega reč o atmosferi "još opterećenom netolerancijom i govorom mržnje, istorijskim revizionizmom i pokušajem osporavanja prava Srba u Hrvatskoj na sećanje na istorijska stradanja, poput Jasenovca i Jadovna".

- Reč je o tome da se srpske institucije u Hrvatskoj, poput SNV-a i zajedničkog veća opština (ZVO) ne priznaju, da im se finansijskim uskraćivanjem želi ograničiti autonomija i da se povratničke sredine zapostavljaju u razvoju. Izuzetno je važno da suđenja za ratne zločine budu korektna prema svima, a u poslednje vreme ponovo se primećuje pristrasan odnos u tim suđenjima - dodao je Pupovac.

Vučić i Kolinda prekidaju lošu tradiciju

Tanjug
Predstavnici Hrvatske i Srbije u Dalju

On je ocenio da se s registracijom srpskih škola u istočnoj Slavoniji čeka 17 godina, a da službena upotreba ćiriličnog pisma zavisi od dobre političkoj volji lokalnih čelnika, a ne od toga da li je to po zakonu.

- Pozdravili smo činjenicu da će predstavnici Hrvata u Vojvodini imati prilike da razgovaraju o svom položaju i problemima. Želimo međusobno prijateljstvo i da gradimo najveću moguću bliskost između dva naroda, ali i država koje će posvećivati pažnju svojim manjinama - poručio je Pupovac.

Na pitanje zašto veruje da će današnji susret dvoje državnih čelnika i Deklaracija koju planiraju da potpišu doprineti rešavanju dosad nerešenih pitanja, on je kazao da "od 2011. godine nema prave saradnje Hrvatske i Srbije, a da su predsednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić s tim odlučili da prekinu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2016. 21:32
Pa zar samo Pupovac.Ma Srbi su poverovali u hrvatsku slatku šarenu lažu i još brekću po tv stanicama i novinskim člancima o savršenstvu ove niove usstaške podvale.
Ponedeljak 20.06.2016. 22:25
majke iz Varaždina i dan danas traže svoju decu koja su bila u ,,elitnim" jedinicama Pumama i Mambama,a koja su u septembru 1995 postala hrana za ribe u reci Uni.....
Ponedeljak 20.06.2016. 22:29
Срби римокатолици би можда и издржали све притиске којима су били изложени, да нису били – римокатолици. Наиме, Ватикан је у складу са својим интересима играо крупну улогу у притисцима на Србе, а први су опет на својој кожи то осетили Срби католици, јер су од већине свештенства, били оптуживани за ,,великосрпску” пропаганду. Клерикализам је још у то време постао савезник хрватске политике, али веровали или не, постојали су и римокатолички свештеници попут дум Ивана Стојановића, дон Јакова Групковића и Антуна Казалија, који су отворено истицали своје национално опредељење и поред притисака који су трпели чак и од сабраће свештеника. Управо је парола ,,Брат је мио, ма које вјере био” и настала у оваквим околностима, јер су Срби и православне и римокатоличке вере одлично сарађивали кроз читаву другу половину 19. и прву деценију 20. века, док је у добром делу Европе верски јаз и даље био присутан (а Срби су били и остали, потпуно парадоксално ксенофоби у очима многих Европљана). После наведених свештеника, углавном су долазили римокатолички фундаменталисти, који су више били политичари него пастири, па су тако и Срби римокатолици полако поклекли. Они који су дочекали Други светски рат и слом Југославије, похрваћени су, неки су попут Марка Цара, знаменитог и заборављеног књижевника прешли на Православље, а други попут Ђура Виловића и Људевита Вуличевића постали протестанти (постојала је чак и замисао да Срби римокатолици оснују своју протестантску цркву). Све у свему, духовна недореченост је и највише коштала Србе римокатолике постојања. Распети између српских обичаја и религије која их је често и силом приморавала да исказују свој национални идентитет, никако нису могли да опстану. Оно што је започето са њима, наставило се са НДХ, а и епилог смо добили последњих деценија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online