Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.05.2016.
19:20
M. Obradović - Vesti A

Bakirov pucanj u pomirenje

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ponovo je zapalio BiH i samo pojačao tenzije koje su, svojim neprimerenim izjavama, prethodnih dana podigli prvo biskup Franjo Komarica, a onda i poglavar Islamske zajednice BiH Husein Kavazović.

Tanjug
Rogovi u vreći: Članovi Predsedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Izetbegović je napravio svojevrstan skandal kada je praktično zloupotrebio konferenciju za novinare nakon samita "Brdo-Brioni" u Sarajevu tokom vikenda. Ničim izazvan, bez prethodnog pitanja novinara, i iako to uopšte nije bila tema, Izetbegović je optužio Republiku Srpsku i Banjaluku za navodni progon Bošnjaka i Hrvata u građanskom ratu u BiH.

To je izazvalo salvu reakcija u Srpskoj, a onda i odgovor Izetbegovića, a procenjuje se da će tenzije u zemlji biti sve veće kako se bude približavala nova godišnjica zločina u Srebrenici, a onda i lokalni izbori.

- Banjaluka nije bila opkoljen grad, nego slobodan. Iz nje je država sistematski odstranila Hrvate i Bošnjake. Paradržava je sistematski srušila 16 džamija - rekao je Izetbegović stajući u odbranu biskupa Komarice koji je Banjaluku uporedio sa Blajburgom.

Tako je izazvao zgražavanje velikog dela prisutnih zvaničnika, a mnogi su prokomentarisali da Izetbegović želi da bude veći katolik od pape, jer čak ni hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nije želela da komentariše Komaricin istup.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio je da istup Bakira Izetbegovića ruši bilo kakvo međusobno poverenje u BiH.

- Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimereno i nevaspitano odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao mogao je videti da se na mudriji način može slično reći - rekao je Ivanić.

On je dodao da je ovo jedna od stvari koje se događaju u poslednje vreme u kojima jedna politička koncepcija, pre svega bošnjačka, smatra da ima pravo na BiH.

- Nema od toga ništa. Ne treba da čude moji sledeći potezi, ja neću da govorim šta će biti i oni će jasno pokazati da nije BiH samo ono što misli Izetbegović i da on nema pravo da na ovakvim skupovima sam iznosi svoje stavove koji su potpuno neprimereni i za svaku osudu - rekao je Ivanić.

Na mržnju jedinstvom

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da Srpska samo jedinstvom može da odgovori na mržnju i provokacije predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.
- Izetbegović bi trebalo najpre da se pokloni žrtvama iz Dobrovoljačke ulice i Tuzlanske kolone, pa da onda deli lekcije drugima. On uporno pokušava da podigne tenzije jer mu nije cilj saradnja i bolji život - rekao je Stevandić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je istup Bakira Izetbegovića još jedan u nizu dokaza da je na sceni zloupotreba institucija na nivou BiH odakle se plasiraju isključivo bošnjački stavovi.

Dodik je ocenio da ponašanje Bakira Izetbegovića nije nikakav incident, jer on u kontinuitetu daje izjave na fonu onoga što je u "Islamskoj deklaraciji" zapisao njegov otac i za šta se borio, a borio se protiv ravnopravnosti i ostanka Srba u BiH.

- To isto danas, drugim sredstvima, radi Bakir Izetbegović. Očito je da je na sceni zloupotreba zajedničkih institucija, poput Predsedništva BiH odakle Izetbegović plasira isključivo bošnjačke stavove - rekao je Dodik.

Govorim ono što mislim

Bakir Izetbegović je već odgovorio svom kolegi iz Predsedništva Ivaniću ocenivši da je iznenađen njegovom reakcijom.
- Ne znam šta je za Ivanića upitno, činjenice o etničkom čišćenju i rušenju džamija u Banjaluci ili moje pravo da govorim o tome - rekao je Izetbegović dodajući da nikada ni od koga nije tražio dozvolu da kaže ono što misli i da javnost to dobro zna.

Tanjug
Neće mi faliti dlaka s glave: Tomislav Nikolić

Toma imun na "otrovne strele"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prihvatio je poziv predsednika Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da poseti na jesen Sarajevo, uprkos "otrovnim strelama" koje lider Bošnjaka u BiH odapinje prema Srbima i Republici Srpskoj.

"Sa Nikolićem imam lično veoma dobre odnose i to može pomoći da se razlike u gledanju dve zemlje prevaziđu. Očekujem da se odazove i dođe u zvaničnu posetu BiH", naveo je Izetbegović.

Nikolić je tokom boravka u Sarajevu na samitu lidera Balkana istakao da je uvek voljan da dođe u BiH, da sa tim nema problem, kao i da bi došao i prošli put da je mogla da mu bude garantovana bezbednost.

"Na to ne možete da se oglušite, iako znate da mi dlaka sa glave ne bi falila. Naš lični kontakt je izvanredan i dogovorili smo na jesen zvaničnu posetu BiH", ukazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da se nada da se nigde u svetu, a ne samo kod nas, neće dogoditi da bude incidenata kada u posetu dođe zvaničnik susedne države, podsećajući na napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici prošle godine.

"On nije bio običan gost, već je došao na obeležavanje jednog zločina koji je težak i za srpski narod. Bošnjaci jesu žrtve, ali Srbi su počinili zločin. Trebala je hrabrost da se dođe na to, ali Vučić nije očekivao da mu treba i ljudska hrabrost da se bori sa ekstremistima", poručio je Nikolić.



 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.05.2016. 19:39
opet ba,lije i KRVati vezuju svoje zastave i kevcu na srbe!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online