Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.05.2016.
11:45
sputniknews.com, Vestionline A

Crna Gora: Referendum o NATO-u ili "hajdučija"

"Ukoliko crnogorska vlast zaista bude namerila da se ovom pitanju odlučuje u Skupštini, onda se mi kao narod moramo dati u demokratsku hajdučiju i svim demokratskim i sredstvima građanske neposlušnosti ne dozvoliti da se to dogodi u toj zgradi", kaže Marko Milačić iz Pokreta za neutralnost Crne Gore, prenosi Sputnjik.

Reuters
Samo im još Crnogorci fale

Šefovi diplomatija država-članica NATO-a u Briselu će potpisati protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, čime će Crna Gora dobiti status "pozvanog", što će omogućiti njenim predstavnicima da učestvuju na sastancima saveznika u svojstvu posmatrača. Premijer Crne Gore Milo Đukanović će na poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga prisustvovati svečanom potpisivanju Pristupnog protokola na Ministarskom sastanku Alijanse.

I dok crnogorske vlasti uveliko najavljuju potpisivanje protokola u Briselu kao veliki dan za Crnu Goru, Marko Milačić, crnogorski novinar i izvršni direktor Pokreta za neutralnost Crne Gore, za Sputnjik kaže da je to zapravo samo formalnost, s obzirom da je ta zemlja pozvana u NATO decembra prošle godine.

- Svaka takva formalnost se ovde prikazuje kao još jedan veliki korak na putu ka NATO integracijama, a u suštini nije tako, jer je veliki jaz između propagande i stvarnog stanja na terenu, kada je reč o podršci NATO integracijama. Prema našim procenama, broj onih koji su za priključenje Alijansi nikada nije prelazio 30 do 35 odsto - tvrdi Milačić.

Prema njegovim rečima, sve progresivne snage u Crne Gore, koje se kritički odnose prema Severnoatlantskom savezu, treba upravo u narednom periodu, kada sledi niz proceduralnih, formalnih približavanja NATO-u, da pokažu svoju snagu i preovladavajući stav crnogorskog naroda.

- Istraživanja IPSOS-a kažu da je 84 procenata stanovnika Crne Gore za održavanje referenduma o ulasku u NATO, a još eklatantniji je podatak da je 68 odsto od onih ljudi koju su za NATO integracije takođe i za referendum o učlanjenju u Alijansu - ističe Milačić.

Kako kaže, ti podaci najbolje govore o stavu crnogorskog naroda po tom pitanju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2016. 13:02
Znaju i zapadnjaci i Milo da nemaju šanse na referendumu. Zato hoće da na silu ubace CG u NATO. Ako je i ubace papirološki, mi ćemo je sami izvesti iz NATO pakta. Nećemo priznati Milove potpise.
Četvrtak 19.05.2016. 15:00
Košarkašica reprezentacije Srbije, Milica Dabović, ujedno i kapiten, pokazala je milogorcima šta je patriotizam i da od svog porekla ne treba bežati. Ona je na instagramu napisala nešto pred čim bi trebali da se zamisle svi današnji pobornici „samostalne“ NATO – Crne Gore. „Srpkinja sam Crnogorskog porekla, i odrasla sam u najlepšem gradu na moru Herceg-Novom gde razlike nikada nije bilo, nije se osećalo, i gde se znalo da nam je Srbija u srcu! Za mene je to jedna država i uvek će biti…Ali to je samo moje mišljenje, a ima nas svakakvih! Moj izbor je samo moj i nikada se nisam pokajala. TO JE NAJVAŽNIJE!“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online