Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.05.2016.
05:15
B. Simonović - Vesti A

Priča o partizanki Ljubici Purić (5): Sestra je ćutala i plakala

"Jutros pred zoru - zapisao je Mirko Ćuković 22. novembra 1941. godine u svojoj dnevničkoj knjizi "Putovanje u slobodu" - naši su opkolili školu u Akmačićima i pozvali četnike na predaju, ali su oni otvorili vatru iz škole. Posle kraće borbe četnici su se predali. Razoružano je oko 70 četnika. Oko 30 ih je odmah pušteno kućama, a 40 sprovedeno u Radoinju. U Radoinji je puštena kućama većina njih, od kojih su sedmorica stupila u Sjeničku partizansku četu".

Vesti
Zlatarski partizani: Mirko Ćuković, u prvom redu drugi s leva

Ćuković potom nabraja ko od zarobljenih nije pušten: Vlajko Ćurčić, zlatarski vojvoda, inženjer Ljubomir Ranitović, pripadnik bivše Zemljoradničke stranke, Milosav Ranitović, bivši žandarmerijski narednik, oba iz Sjenice, Simo Despotović i Ćuk (ime mu ne spominje, prim. B. S), oba iz Prijepolja, Vasilije Purić, student prava iz Nove Varoši, bogoslov Vrbicki (takođe mu ne navodi ime, prim. B. S) iz Zlatarskog sreza, bogoslov Drago Kašerić iz Brezana i Sveto Jakovljević iz Aljinovića... "Rešeno je da se obrazuje sud - piše dalje Ćuković - koji će suditi ovim četničkim vođama i njihovim predstavnicima. Pre suđenja, sud je odlučio da pušti i Sveta Jakovljevića. Suđenje je otpočelo danas popodne".

"Juče posle podne i noćas celu noć - zapisao je Mirko Ćuković sutradan, 23. novembra 1941. godine, - trajalo je suđenje grupi četnika. Na suđenju je utvrđeno da je Vrhovna komanda Draže Mihailovića naredila četnicima u Sandžaku da napadaju partizane u Novovaroškom, Mileševskom i Pribojskom srezu i da onemoguće svaku aktivnost komunista na tom području. Na savetovanju u Aljinovićima odlučeno je da se formira zajednička komanda četnika u Sandžaku, na desnoj strani Lima, pod nazivom Stari Ras, a pod komandom Vlajka Ćurčića, zlatarskog vojvode, zatim novoformirana komanda da stupi u vezu sa Italijanima i zatraži od njih oružje i municiju za borbu protiv partizana.

Sud je osudio petoricu četničkih vođa, a ostale je oslobodio, vodeći računa o njihovoj izjavi da su bili prevareni. Ovim je razbijena grupacija četnika u našem kraju u poslednjem momentu, jer ona je računala da postane gospodar dela Sandžaka od Novog Pazara do Priboja sa desne strane reke Lima. O ovoj likvidaciji poslat je izveštaj Vrhovnom štabu u Užice - završava svoj zapis Ćuković.

- Toga dana kada je u Radoinji izvršena kazna nad ozloglašenim četničkim vojvodom Vlajkom Ćurkom i njegovom grupom, u kojoj se nalazio i brat Ljubice Purić, Vasilije, slučajno sam se našao u tom selu kaže Zlatarac dr Mihailo Stevović, ambasador u penziji. - Bilo je veče. Čekao sam da Mirko Ćuković napiše pismo koje je trebalo da odnesem u Novu Varoš. Rekao sam Mirku da ću, dok čekam da on napiše pismo, otići kod Ljubice da joj izrazim saučešće za bratom, što je on bez dvoumljenja odobrio.

Prišao sam Ljubici, izjavio joj saučešće i seo pored nje. Ona je plakala i tiho jecala za bratom. Koliko se sećam, radi utehe sam joj rekao: šta možemo, Ljubice, za sve je kriv nesrećni rat, koji će nam sigurno doneti i mnoge druge, slične nesreće. Ona je ćutala i plakala...

Ovo je cela i jedina istina i samo je neko pomućenog razuma mogao da izmisli i izjavi da je Ljubica "iščupala bratu srce i zaigrala kolo", a još je veće čudo da postoje oni koji to prepričavaju kao istinu - kaže ozlojeđeno Stevović.

Sutra - Priča o partizanki Ljubici Purić (6): Skuvala pastorka u bakraču

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online