Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
52
Četvrtak 21.04.2016.
17:46
Blic, Vestionline A

Zapad okreće leđa Hrvatskoj zbog Srbije i procvata ustaštva

Najmlađa članica EU izgleda se još nije privikla na pravila koja važe u tom elitnom, evropskom klubu. Dokaz za to su kritike koje stižu na račun Hrvatske, kako iz evropskih medija, tako i iz usta sve većeg broja analitičara, političara, poslanika Evropskog parlamenta.

pixabay.com
Hrvati sve više na udaru kritika zapadnih birokrata

Prva i najsvežija "ćuška" dolazi zbog blokade Srbije i njenog otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Unijom. Upozorenje Hrvatskoj došlo je od Gintera Krihbauma, predsednika Odbora za EU u nemačkom Bundestagu, koji je optužio Zagreb da "zloupotrebljava Uniju zarad svoje netrpeljivosti i nerešenih pitanja sa Beogradom".

Josip Juratović, Hrvat koji je član spoljnopolitičkog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) u nemačkom parlamentu, takođe je kritikovao hrvatsku vladu zbog blokiranja Srbije, podržavši Krihbauma.

- Hrvatska je upravo po poglavljima 23 i 24 relativno nespremna prihvaćena u EU, s ciljem da bude primer i partner ostalim zemljama u pretpristupnim procesima regiona Zapadnog Balkana. Nažalost je hrvatska politika izneverila očekivanja EU i sebi stvara sve lošiji ugled kako na unutrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu - izjavio je Juratović nedavno za hrvatsku agenciju "Hina".

Hrvatska odbija da prihvati kritiku

Da Hrvatska i dalje odbija da nauči neke od važnih evropskih principa, i shvati da je sada deo unije u kojoj interes zajednice prevazilazi lične pretenzije i želju da "komšiji crkne krava", pokazuje i izjava tamošnjeg predsednika Sabora Željka Rajnera koji uporno odbija da prihvati kritiku.

- Krihbaumova izjava oslikava njegov lični stav, a ne stav zvaničnika EU i Nemačke. Hrvatska ne odustaje od svojih stavova - izjavio je Rajner, koji je očigledno zaboravio koju funkciju Krihbaum obavlja, kao i da izjavu o Hrvatskoj nije dao u kafani, već za "Dojče vele".

Rajner je veoma brzo "poklopljen" izveštajem Evropske komisije, koja je odbila hrvatske zahteve, o čemu je pisao i "Jutarnji list" pozivajući se na poverljive izvore iz Brisela.

- EK sa nestrpljenjem iščekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije EU i otvaranje poglavlja 23 i 24. Razgovori su u toku i Komisija je spremna da pređe na naredne korake čim bude postignuta saglasnost među državama članicama - rekla je portparolka EK Maja Kocijančić i time potpuno obesmislila stav Zagreba.

U jeku kritika zbog blokade Srbije, Hrvatskoj je udaren, čini se, mnogo bolniji šamar. Deo nemačko-francuskog dokumentarnog filma "Desno, dva, tri - kuda će otputovati Evropa?" posvećen je bujanju ustaštva u Hrvatskoj.

Film dodatno naglašava problem idealizovanja najsramotnije stranice hrvatske istorije, jer je Hrvatska sada članica EU, a ne Pavelićeva mašinerija zla.

I činjenica je da hrvatska vladajuća vrhuška takvu atmosferu i podgreva. Ministri koji koketiraju sa ustaštvom, prave registre izdajnika i nose ustaške kape, osvedočeni propagandista ustaštva Marko Perković Tompson osnovcima i srednjoškolcima drži predavanja uz stihove svojih pesama koji govore o klanju Srba...sve to ukazuje da se ustaštvo polako prikrada, samo što se ovoga puta krije iza plavog paravana sa simbolom EU.

Zapadni mediji žestoko kritikuju Hrvatsku

O tome pišu i nemački mediji, poput "Frankfurtera", "Dojče velea", čak je i "Jutarnji list" pisao da je reč o "nažalost, sasvim zasluženoj sramoti".

Američki "Hafington post" Hrvatsku ocenjuje kao "oazu nacionalizma i desničarstva u Evropi", i zemlju koja se zahvaljujući tim stavovima svrstala "rame uz rame sa Poljskom i Mađarskom".

Opšta atmosfera relativizacije zločina u Jasenovcu, logora koji je čak i kod samih nacista izazivao zgražavanja zbog zverstava koja su se tamo dešavala, još je jedan od brojnih minusa na kontu Hrvatske. To pokazuje i ovogodišnji bojkot komemoracije žrtvama Jasenovca od strane jevrejske i srpske zajednice u toj zemlji.

Hrvatsko rukovodstvo trpi kritike i od političara, glumaca, režisera, istoričara... Bivši predsednik Ivo Josipović jedan je od prvih koji je ukazao da vlast u Zagrebu oživljava ustaštvo.

Josipović je istakao i da "blokada Srbije nije dobra, jer pokazuje sve slabosti Hrvatske". Iako se neke njegove izjave mogu ocenjivati i pod svetlom njegove sadašnje, opozicione uloge, ne može se osporiti njihova tačnost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2016. 17:09
Jao!Lažžem ti sja bože naš.Pa zapad je što i Hrvatska,a Hrvatska je samo njihov glasnogovornik.
Četvrtak 21.04.2016. 21:11
Један католичко-хрватски историјски извор из времена 2. светског рата говори о свечаном откривању спомен-плоче у Загребу, на адреси Капитол бр. 4 – што је, као што је познато, адреса званичног седишта загребачког надбискупа – од 27. септембра 1942. године, на којој је стајало да „… су овде, у званичном седишту председника Хрватске бискупске конференције (…) корени уст,ашког ослободилачког покрета и овде су основане прве уст,ашке борбене групе…“
Četvrtak 21.04.2016. 21:12
Тадашњи уст,ашки министар унутрашњих послова, др Андрија Артуковић, је четрдесет година по завршетку 2. светског рата изручен Југославији. Он сведочи на свом суђењу 1986. године: „Причао сам о католичењу са Степинцем. Ја нисам стручњак за то и, будући да сам лично познавао надбискупа, препустио сам њему да преузме ту функцију, јер он је био надбискуп и један свети човек. Он је то радо преузео и саветовао ме је, као један свети човек (…) он је преузео ту функцију и обећао ми да ће то решити (…) рекао је „Препусти то мени. Ја ћу то, као представник Католичке цркве најбоље и у складу са својом савешћу учинити.“ Ја сам ангажовао Степинца, као једног светог човека, да би он то најбоље и најсавесније решио…“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online