Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.04.2016.
05:19
D. Lj. Joksić - Vesti A

Ivanov strahuje za život

U Skoplju i Bitolju u četvrtak uveče održan je treći po redu protest pristalica opozicionog SDSM i građanskih organizacija koje od predsednika Đorđa Ivanova traže povlačenje odluke o aboliciji političara.

Tanjug
Sve više gneva: Protesti u Skoplju

Stotinak metara dalje u glavnom gradu Makedonije protest su održale i pristalice vladajuće stranke VMRO DPMNE, koje su došle da daju podršku makedonskom predsedniku.

Demonstranti su došli do sedišta VMRO DPMNE i bacali kamenice i baklje. Upotrebljen je i vodeni top. Grupa studenata okupirala je ranije Pravni fakultet u Skoplju, tražeći da Ivanov podnese ostavku. Podsetimo, Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

Raspisani vanredni izbori

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski u petak je raspisao vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji za 5. jun, iako se tome protivi najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije. U komentarisanje krize uključila se i Rusija, koja je za eskalaciju nasilja optužila opoziciju uz podršku "stranog faktora". Prema ruskom viđenju situacije, cilj protesta je sprečavanje da održe parlamentarni izbori.

Inače, u intervju koji je dao glavnim urednicima nekoliko mahom provladinih televizija, predsednik Đorđe Ivanov je rekao da se sprema atentat na dvojicu stranačkih lidera. Kazao je da je od domaćih i stranih tajnih službi dobio informaciju da se sprema fizička likvidacija dvojice političkih lidera, a takve informacije je dobijao i od samih lidera kojima preti opasnost, ali njihova imena nije želeo da kaže. On je naglasio da takve pretnje postoje i prema njemu.

- Evo, postoje najave da će i mene likvidirati, ali šta ako ubijete predsednika, šta ćete dobiti - upitao je Ivanov.

Na pitanje kako je dobio informacije o 56 ljudi koje je pomilovao, on je rekao da Kabinet predsednika države ima načina kako da dođe do svih informacija.

Komentarišući rad Specijalnog javnog tužilaštva i prisustvo stranih ambasadora na pres konferenciji u SJT, Ivanov je rekao: "Telefonom im se diktira šta da rade", dodajući da su svojim prisustvom tamo ambasadori prekoračili ovlašćenja Bečke konvencije o diplomatiji.

Inače, specijalna tužiteljka Lenče Ristovska je rekla da Specijalno javno tužilaštvo nije dalo podatke predsedniku Ivanovu o osobama protiv kojih se vodi postupak.

- Nijedno lice ne može da se abolira ako je kriminalom ostvarilo imovinsku korist. Jedno je to što su mnogi abolirani od krivične odgovornosti, a šta sa tim što su ukrali od države? Zato ćemo predložiti mere protiv imovine osumnjičenih - rekla je specijalna tužiteljka Lenče Ristovska.
Šefica Specijalnog javnog tužilaštva Katica Janeva poručila je predsedniku Đorđu Ivanovu da će imati još puno posla jer će se otvarati nove istrage.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online