Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.04.2016.
09:51
Vestionline A

Vučić u Mostaru - grad blokiran, specijalci na ulicama

Premijer Srbije Aleksadar Vučić sastao se u utorak ujutru u Mostaru sa članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem na početku posete tom gradu, tokom koje će razgovarati i sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, kao i bosanskim članom BiH Bakirom Izetbegovićem.

Tanjug
Vučić i Ivanić konstatovali da je sve u redu

Vučić je u razgovoru sa Ivanićem ocenio da su odnosi u regionu dobri, te da se nada da će biti još bolji, a nije isključio ni mogućnost da se sastane i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Ivanić je rekao da odnosi BiH i Srbije "nisu u problemu" jer BiH predstavljaju sva tri čllana Predsedništva, dok je Izetbegovićeve izjave prokomentarisao kao "lične stavove" i nepotrebnu retoriku.

U Mostaru se u utorak otvara 19. Međunarodni sajam privrede "Mostar 2016", kojem će, pored drugih državnika iz regiona, prisustvovati i Vučić. Susreti se Grabar Kitarović i Izetbegovićem dešavaju se u trenutku kada su odnosi u regionu zaoštreni hrvatskom blokadom evropskog puta Srbije i otvaranja pregovaračkog poglavlja 23, kao i nedavnom Izetbegovićevom najavom da će "ako bude novih elemenata, a na osnovu presude izrečene Radovanu Karadžiću, BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid".

Izetbegović nije dočekao Vučića

Tanjug
Vučić i Dragan Čović

Vučić se sastao i sa hrvatskim članom predsedništva Draganom Čovićem. Novinari su primetili je da je u kancelariju BiH u Mostaru, gde su se sastali Vučić i Čović, ušao i Bakir Izetbegović, međutim po zavšetku sastanka je rečeno da je sastanak bio bilateralan i da je Izetbegović u kancelariju došao da zapravo samo dočeka zamenika premijer Turske.

Nakon razgovora sa Čovićem, Vučić će u Vladičanskom dvoru posetiti episkopa zahumsko hercegovačkog Grigorija.

Vučić i vladika Grigorije će posetiti i gradilište pravoslavog sabornog hrama Svete Trojice. Grdnja ovog hrama je od velike važnosti za mostarske Srbe povratnike, koji se još od 1997, kada je povratak počeo, okupljaju oko Crkve.

Pojačane mere bezbednosti

U Mostaru su od ponedeljka na snazi pojačane mere bezbednosti. Na ulicama su raspoređeni pripadnici SIPA naoružani dugim cevima. U grad su osim lidera zemalja regiona i zamenika premijera Turske, zemlje koja je partnera ovogodišnjeg mostarskog Međunarodnog sajma privrede, doputovao i gotovo celi diplomatski kor iz Sarajeva, na čelu sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, američkom ambasadorkom Morin Kormak i ambasadorom OEBS-a Džonatanom Murom.

Procenjuje se da u gradu na Neretvi živi oko 5.000 Srba, koji u Mostar, od rata podeljenom između Bošnjaka, glasača SDA i Hrvata odnosno HDZ-a, nikad nisu imali svog predstavnika u lokalnoj vlasti. Mostar već 4 godine nema legitimne lokalne organe vlasti, jer je Ustavni Sud BiH, oništio Statut grada, smatrajući ga diskriminatornim po birače, a o novom statutu se HDZ i SDA ne mogu dogovoriti. Zbog podeljenosti Mostar zovu i "grad slučaj".

POVEZANE VESTI

Petak 29.04.2016. 21:34
Војислав Шешељ :" Господо да сте ви објективни и непристрасни прво неби сте никада пристали да будете судије овог нелегалног суда.Пошто сте пристали пристали сте на то да извршите задатак.Сви ви долазите из земаља које су чланице НАТО пакта које су бомбардовале Србију зверски три месеца сте убијали српску децу и ви мене убеђујете да сте ви објективни ви мене седам и по година овде против правно држите.Правилник колинског статута међународног кривичног суда налаже судском већу да на сваком шест месеци по службеној дужности преиспита одлуку о притвору.Ви никада нисте ни донели одлуку о притвору.Издат је само налог о хапшењу и ништа више.Седам и по године ме овде држите и трпите све ове механизације тужиоца увели сте да су сви сведоци били лажни дефиловани су овде непрекидно колко пута сте одлагали процес и опет сада га одлажете.Што дуже одлажете процес дуже примате ове лепе судијске плате у трибуналу тако ја видим ту ствар шта мене брига како ћете мене осудити ја од вас ништа добро не очекујем.Ви сте моји непријатељи јер ја од вас ништа добро не очекујем.Ви сте моји непријатељи јер ви долазите из држава чланице НАТО пакта и које су непријатељске према мојој отаџбини Србији.Ви мени ништа друго не можете бити него непријатељи.Ја се пристојно према вама опходим али то што сам пристојан не значи да вас морам да вас волим и не волим вас третирам вас као своје непријатеље и добили сте задатак да ми скинете главу и урадите то већ једном све нешто чекате да исплива неки нови доказ па где ће испливати".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online