Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.03.2016.
09:53
Vestionline A

"Presuda Karadžiću opravdava NATO agresiju"

Haški tribunal je još jednom dokazao neobjektivnost i pristrasnost i pokazo da ostvaruje svoj cilj - da potvrdi krivicu samo jednog naroda za sve poslednje ratove na Balkanu, da opravda agresiju NATO protiv Jugoslavije 1999. godine i da je legalizuje, smatra ruski istoričar i akademik Jelena Guskova.

Reuters
Presuda Karadžiću opravdanje za NATO bombardovanje

Guskova je istakla da je Haški tribunal, formiran specijalno za zločine na teritoriji bivše Jugoslavije, već odavno došao na glas kao neobjektivan i jednostran politički sud, o čemu govore i brojke. 

- Hag je osudio Srbe na ukupno 904 godine zatvora, Hrvate na 171, muslimane na 39, kosovske Albance na 19, a Makedonce na 12 godina - naglasila je ona za Srnu.

Guskova je istakla da Tribunal ostvaruje svoj cilj - da potvrdi krivicu samo jednog naroda za sve posljednje ratove na Balkanu, da opravda agresiju NATO protiv Jugoslavije 1999. godine i da je legalizuje. 

- Višegodišnji rad Tribunala stvara kod međunarodne zajednice neodgovarajuću predstavu o učesnicima balkanskog sukoba, a jednu od strana u sukobu predstavlja kao zločince i mučitelje - rekla je Guskova.

Guskova je izjavila da je presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću očekivana, dodajući da su cela Moskva i cela Rusija, sav narod te ogromne zemlje, pratili razvoj događaja u četvrtak u Hagu. 

- Sve televizije i radio stanice su pažljivo izveštavale o Republici Srpskoj, prvom predsedniku, o Tribunalu. Mi smo uz Radovana Karadžića i ponosni smo na njegovu čvrstinu i hrabrost - rekla je Guskova. 

Ona je duboko uvjerena da je Tribunal odavno doneo presudu Karadžiću, a sam proces bio je apsolutno nevažan za sudije i bio je privid poštovanja prava. - Karadžić se držao hrabro tokom procesa. Kako je rekao, za njega nije važna njegova sopstvena sudbina, nego se borio da zaštiti Republiku Srpsku, i to je najvažnije - rekla je Guskova. 

Dokazi o pristrasnosti Haga

V. Sekulić
Jelena Guskova

Ona je napomenula da naučna javnost već odavno ima dokaze za pristrasnost Haškog tribunala, za predrasude sudija, istražilaca i tužilaca. 

- Tokom celog 20-godišnjeg postojanja, nije bilo nijednog procesa u kojem su poštovana prava optuženog na pravedno suđenje. Što je bio viši rang optuženog, manje su mu poštovana prava - istakla je Guskova. 

Ona je navela da su se Francuska, Britanija i SAD stalno mešale u rad Haškog tribunala, naročito u predmete Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a da je glavni tužilac u procesu protiv Slobodana Miloševića DŽefri Najs saradnik britanske obaveštajne službe MI-6. 

Prema njenim rečima, pristrasnost i neobjekivnost suda postojala je i u proceduri sudskog procesa i u radu sa optuženima, svedocima, naučnim ekspertima. 

Ona navodi da su se sudski činovnici služili različitim načinima da bi ostvarili cilj, kao što je angažovanje lažnih svedoka, prisiljavanje da se daju lažni iskazi, korišćenje dokaza "iz druge ruke", nedozvoljavanje ekspertima da se koriste spisima. - Kada se (sudskom veću) ne dopada iskaz svedoka odbrane, onda se sve svodi na njihove odgovore "da" ili "ne", a s druge strane pruža se pomoć svedocima tužilaštva i slično - rekla je Guskova. 

Karadžić podneo 108 tužbi protiv Haga

Reuters

Ona je istakla da je Karadžiću bio onemogućen pristup ogromnoj količini dokumenata bukvalno do poslednjeg dana i da je on podneo 108 tužbi protiv Tribunala zbog kršenja njegovih prava. 

- Haškim tribunal nikada ne možemo da nazovemo pravednim. On je bio formiran specijalno zbog toga da dokaže krivicu samo jednog naroda u svim sukobima na Balkanu 90-ih godina. Ako to bude dokazano, to znači da se mogu opravdati dejstva NATO i bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bez odluka Saveta bezbjednosti UN - kaže Guskova. 

Prvostepeno veće Haškog suda osudilo je u četvrtak na 40 godina zatvora nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online