Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.03.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Presuda Radovanu omča za RS?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da će presuda Radovanu Karadžiću dodatno zakomplikovati situaciju u Bosni i pozvao sve političke faktore u RS da "odlučno stanu u odbranu".

Reuters
Očekuje se drakonska kazna: Radovan Karadžić

Na tribini "Reč predsednika" u Roćeviću kod Zvornika u subotu uveče, ocenio je da će Karadžić "najverovatnije" biti osuđen u Hagu, a da muslimani već spremaju "akcije kako bi udarili na RS".

- Presuda Karadžiću biće osveta srpskom narodu, zato što se sudi vođi koji se borio za slobodu srpskog naroda - kazao je Dodik i dodao da Srpska ima snage da se odbrani od napada koji su, kako smatra, pojačani poslednjih godinu dana, kao i da organi BiH ne mogu da budu nadređeni institucijama RS.

Srna

Biljana Plavšić: Sticanje političkih poena

Biljana Plavšić, nekadašnja predsednica Srpske koja je u Hagu pravosnažno osuđena na 11 godina zatvora, upozorava da će presudu Karadžiću mnogi iskoristiti zarad sticanja sopstvenih "političkih poena".
- U pitanju su floskule koje upotrebljava ko kako hoće i kako mu u tom momentu odgovara. U Federaciji su sada izbori, pa treba raspaliti situaciju. Tu najviše mislim na Bakira Izetbegovića. Međutim, i naši nisu imuni da to upotrebe da bi dobili političke poene, tako da nemam dileme da će i jedni i drugi pokušati da iskoriste presudu Radovanu na svoju stranu - kaže Plavšićeva, koja je uverena da eventualna osuđujuća presuda Karadžiću neće proizvesti "lanac reakcija" sa ciljem da se ukine Srpska ili srpski narod proglasi genocidnim.
- Međunarodno pravo nije postavljeno na takvim temeljima da se zbog pojedinačnih optužnica ili presuda celi narodi proglašavaju genocidnim. Da je tako, prvi bi se na tom spisku našli Amerikanci zbog toga šta su uradili domorocima, pa sve što su nadalje činili - ističe Plavšićeva.

I predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović očekuje da će bošnjačke političke elite i pojedinci pokušati da iskoriste presudu Radovanu Karadžiću za obračun sa Republikom Srpskom, zbog čega je pozvao vlasti u Banjaluci da "na miran i dostojanstven način sačuvaju interes RS".

- Republika Srpska je pre godinu i po uspela da zaustavi višegodišnje napore pojedinih političkih struktura, prvenstveno bošnjačkih, ali i hrvatskih, da dođe do ustavnih promena u BiH. Sada smo u periodu u kome je jasno da ustavnih promena u BiH nema i neće ih biti, pa je potrebno da u mnogo mirnijem tonu svako radi svoj deo posla i da odgovara u skladu sa nadležnostima koje ima - kazao je Borenović.

Fonet

Krajišnik: Niko nam ne može oteti državu

Za nekadašnjeg predsednika Skupštine RS Momčila Krajišnika takođe nema dileme da bi presuda Karadžiću mogla da odredi dalju sudbinu Srpske.
- Niko nam ne može oteti Srpsku zato što je ona tvorevina državotvornosti srpskog naroda i ne bi je bilo da nije bilo želje Srba da stvore svoju državu. To je istorijska činjenica koju niko ne može da pobije. Dakle, Srpsku može da uništi samo narod koji je i stvorio, a to je moguće samo međustranačkim svađama koje su neprimerene i samo nas slabe i ne odražavaju pravu sliku stvari da je čak 95 odsto građana Srpske više stalo do svoje države nego do sopstvene imovine - ističe Krajišnik.
Komentarišući moguću presudu Karadžiću, Krajišnik, koji je pravosnažno osuđen na 20 godina, a njegova optužnica je "preslikana" onoj po kojoj se sudilo i prvom predsedniku RS, ocenjuje da iz toga ne treba praviti analogiju.
- Vreme, situacija i činjenice kada sam ja osuđen u potpunosti se razlikuju od trenutka i činjenica kada je dr Karadžić vodio svoju odbranu. Naše optužnice jesu "preslikane", ali su i on članovi njegovog pravnog tima u potpunosti uspeli da ospore sve navode tužilaštva. Zato i želim da verujem da se sudije neće rukovoditi političkim, već isključivo pravnim i činjeničnim motivima. To ne znači da bi predsednik Karadžić mogao da bude potpuno oslobođen, ali bi značilo da se veoma skoro vrati svojoj porodici - ističe Krajišnik.
 

Međutim, sagovornici "Vesti" tvrde da presuda Karadžiću, čije izricanje je zakazano za 24. mart, ma kakva bila, ni na koji način neće moći da naruši integritet RS, stvori uslove za ukidanje Srpske ili omogući muslimanima reviziju presude po tužbi za genocid.

Profesor međunarodnog prava i nekadašnji zastupnik SRJ u sporu protiv Hrvatske Tibor Varadi kaže da je malo verovatno da bi ova presuda proizvela nove međudržavne sporove kako između BiH i Srbije, tako i sa Republikom Srpskom.

- Nemoguće je izneti pravno mišljenje u situaciji kada još nije doneta ni prvostepena, a kamoli konačna presuda, ali male su šanse da ova presuda izvede neke dalje pravne implikacije vezane za RS ili Srbiju - kratko ocenjuje Varadi.

Srna

Bosić: Mnogi čekaju tenzije

Predsednik SDS-a Mladen Bosić smatra da mnogi u BiH priželjkuju da na osnovu predstojeće presude Karadžiću "otvore nove procese međunacionalnih tenzija u BiH".
- Ipak, ubeđen sam da će biti dovoljno pametnih ljudi koji neće dopustiti da ponovo dođe do sukoba, ne samo političkih, nego i svake druge vrste - rekao je Bosić i dodao da očekuje da će "presuda biti pravedna", ali činjenice govore kako to nije sud pravde, već "politički motivisan sud koji, pre svega, prekraja istoriju i sudi samo vođama Srba u proteklom ratu".

Akademik i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški je mnogo decidniji, ocenjujući da bi takvi zahtevi muslimana bili "besmisleni".

- I do sada je bilo pojedinaca koji su bili osuđeni za genocid, a da se to nikada nije ticalo državne tvorevine kao takve, Republike Srpske ili Srbije. To što priželjkuju muslimani su priče za malu decu, a zapravo nije ništa novo. Oni već 25 godina koriste svaku priliku da dovedu u pitanje Republiku Srpsku i da iznova zatraže da unitarizuju BiH. To je ideologija koju je započeo Alija Izetbegović, a nastavio njegov sin i očigledno od toga ne odustaju - kaže Čavoški.

Objašnjava da presuda Karadžiću svakako neće biti "novi momenat" koji bi mogao da "revidira" već presuđenu tužbu BiH za genocid.
- Nema ovde nikakvih novih momenata. Sve to muslimani su imali na umu kada su podneli tužbu međunarodnom sudu u Hagu. I to govorim sa stanovišta činjenica na osnovu kojih se donosi takva presuda. Ukoliko bi se u Haškom tribunalu držali istog principa, suđenja na osnovu činjenica, Radovan Karadžić bi morao da bude oslobođen - kaže Čavoški.

Nastavak pravne bitke

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da prvostepenom presudom Karadžiću neće biti završena pravna bitka, već će uslediti njen nastavak u kojem bi "Republika Srpska morala da se maksimalno angažuje s ciljem osporavanja svake tačke presude".
- Postoji mnogo argumenata za osporavanje. Treba insistirati na činjenicama utvrđenim u drugim presuđenim predmetima, kao što su suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kada je reč o upotrebi artiljerije. Na primer, optužnica za Sarajevo je jedna od tačaka u kojoj je navedena neproporcionalna upotreba sile, ali, sa druge strane, imamo oslobađajuću presudu za ove hrvatske generale koji su koristili neuporedivo veću silu za proterivanje Srba iz Republike Srpske Krajine - naveo je Savčić, koji je ujedno i šef Istražnog tima odbrane Karadžića.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2016. 13:10
osudom i etiketiranjem Srbije za nepostojeci genocid satanisti pokusavaju da rese srpsko pitanje preko Drine! nece stati dok to ne urade, ovako ili onako! sto pre narod shvati u RS i Srbiji da je na delu novi pokusaj genocida nad Srbima to ce vise imati mogusnosti za odbranu i odlaganje napada!
Ponedeljak 21.03.2016. 13:56
osudom i etiketiranjem Srbije za nepostojeci genocid satanisti pokusavaju da rese srpsko pitanje preko Drine! nece stati dok to ne urade, ovako ili onako! sto pre narod shvati u RS i Srbiji da je na delu novi pokusaj genocida nad Srbima to ce vise imati mogusnosti za odbranu i odlaganje napada!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online