Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 08.03.2016.
20:36
Vestionline A

Ovo su Hrvati radili Srbima u "lijepoj njihovoj" 2015.

U Hrvatskoj je u prošloj godini evidentirano 189 fizičkih napada, pretnji, javnih izjava koje sadrže govor mržnje i uništavanja imovine u vlasništvu Srba ili srpskih institucija, navedeno je u najnovijem biltenu Srpskog narodnog veća "Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015".

Reuters
Porast proustaških stavova i etničke mržnje prema Srbima

Autor biltena Tamara Opačić naglasila je da je sve učestalije izražavanje diskriminatorskih stavova u javnom prostoru, kao posledica nesankcionisanja govora mržnje i širenja etničke netrpeljivosti i društvene atmosfere kojom se takvo ponašanje često podstiče.

- Osim sportskih terena, na kojima su i dalje prisutni povici mržnje, i ulica na kojima su sve prisutniji takvi grafiti, zabrinjava da je u 2015. godini zabeležena 31 javna akcija, najčešće protest protiv gotovo svakog događaja koji je imao srpski i/ili antifašistički predznak - rekla je Opačićeva novinarima u Zagrebu na predstavljanju biltena.

Ona je kao primjer protesta pomenula one koji se, uz dopuštenje Ministarstva unutrašnjih poslova, održavaju uoči obeležavanja Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, te komemoracije za žrtve logorskog sistema Jadovno 1941.

Za dom spremni i Ubij Srbina

- U 2015. godini bili smo svedoci pokretanja peticije za uvođenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u zvaničnu vojnu upotrebu, što je inicirao Branko Borković, potencijalni kandidat za novog ministra boraca - navela je Opačićeva.

Ona je napomenula da je sve kulminiralo na obeležavanju 20 godina od akcije "Oluja" koja je u Kninu završena koncertom Marka Perkovića Tompsona i povicima "Ubij Srbina".

- Tadašnji gradonačelnik Knina i sadašnji poslanik u Saboru Josipa Rimac, nakon svega, popela se na pozornicu i pozdravila "Hrvatice i Hrvate" - dodala je Opačićeva.

Hrvatska čisti svoje dvorište

Prema njenim rečima, mediji su najzaslužniji za promovisanje osoba koje u javnom prostoru koriste govor mržnje usmeren protiv Srba.

U prošloj godini, tvrdi Opačićeva, zabeleženo je 37 takvih izjava, a ono što zabrinjava je da one najčešće dolaze od državnih zvaničnika.

- Tako nam je poslanik Branimir Glavaš po izlasku iz zatvora poručio da je "napunio akumulatore", a evroposlanik Ruža Tomašić da "molimo Boga da Hrvatska ne počne čistiti svoje dvorište". Takve izjave, nažalost, dolaze i iz redova Katoličke crkve. Neki od sveštenika već godinama učestvuju na obeležavanju dana osnivanja Nezavisne Države Hrvatske - poručila je Opačićeva.

Ona je dodala da zabrinjava povećanja broja pretnji, od kojih su neke i smrću, upućenih na račun istaknutijih članova srpske zajednice, ali i svih koji su spremni da kritikuju takve pojave u društvu.

Prema podacima MUP-a, u 2014. godini zabeleženo je osam zločina motivisanih etničkom mržnjom, od čega tri prema Srbima, dok je u 2015. vidljiv značajan porast - od ukupno 16 slučajeva, njih 14 se odnosi na Srbe.

Proustaška vlada

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da sve očigledniji nacionalizam koji se od ulaska Hrvatske u EU ponovo razbuktava suprotno evropskom opredeljenju Hrvatske i njenim postignućima do ulaska u Uniju.

- Taj nacionalizam raspiruju političke stranke koje napuštaju svoje demohrišćanske korene i usmeravaju se prema izrazito nacionalističkom političkom delovanju i savezu sa onima koji, ne samo da su nacionalisti, nego zastupaju i pronacističke, odnosno proustaške stavove - rekao je Pupovac.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2016. 12:37
Ko mi komentari brisa ku/rac tandrljikas' mi posi/sa! Meni se briše, a ustašše se isprđuju ovde na veliko, a?! Maike ti ga spopandrknem krezave i maloumne!
Sreda 09.03.2016. 12:14
Zasto toliko mrznje medu ljudima ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online