Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.02.2016.
22:50
D. Lj. Joksić - Vesti A

Gledali me kao prosjaka

Na periferiji Skoplja, u naselju Dračevo, živi porodica Prendić. Na prvi pogled to je sasvim obična i skromna familija, ali profesija kojom se bave njihovi članovi je u najmanju ruku nesvakidašnja. Bar za makedonske uslove.

D. Lj. Joksić
Dar za magiju nasledio od oca: Aleksandar Prendić

Prendići nastavljaju tradiciju magije i iluzije kojom su se bavili i njihovi preci. Njom hrane i dušu i telo, od nje žive i za nju žive. Aleksandar Prendić (20) je šesto koleno u ovom porodičnom biznisu. Dar za magiju i iluziju je nasledio od svoga oca Milorada, a učio je i od svoga dede.

Mladog mađioničara nervira (ne)kultura makedonskih građana koji mu za vreme nastupa često dobacuju da je ono čime se bavi najobičnija glupost. On je pokušavao da nastupa i na ulici, kao što je to uobičajeno svuda u svetu, ali ovde u Makedoniji na njega gledaju kao na prosjaka koji moli za parče hleba, pa je zato odustao od ulične magije.

- Sada uglavnom nastupam pred decom, u igraonicama, na rođendanima, ali i javnim manifestacijama poput Open festa u Strumici i drugim gradovima zemlje. Uskoro kreće putujući Karavan dečjeg osmeha koji će posetiti više gradova Makedonije - veli Aleksandar.

- Moja veština nije slučajna. To mi je izgleda u genima. Moj otac je mađioničar, deda mi je bio zabavljač i žongler, koji je na trapezu znao da balansira na valjcima, a i moj pradeda se bavio istim poslom - bio je zabavljač na dvoru jednog srpskog kneza - ponosno kaže mladi Aleksandar.

Prvi učitelj

Umetničko ime mu je Aleks Medžik, a sa magijom je počeo da se bavi još kao sedmogodišnji dečačić. Prvi učitelj mu je bio otac Milorad, a znanje je upijao i od očevih kolega iz celog sveta.

U sećanju su mu posebno ostali mađioničari cirkusa Gertner, Medrano i Evropa, sa kojima se njegov otac družio i koji su često bili gosti u njihovoj kući. Od njih je naučio razne veštine, akrobacije i najvažnije - ponašanje na sceni.

D. Lj. Joksić
Glava porodice: Milorad Prendić sa sinovima

Prvi nastup Aleks Medžik je imao u Kumanovu, gde je pred 800 ljudi nastupao sa jednim starijim mađioničarem, ali najdraži nastupi su mu pred decom koja ga obožavaju. Omiljeni trikovi su mu vađenje maramica iz prazne kutije, nestajanje i pojavljivanje karte iz špila karata, trkovi sa kišobranom, belim golubovima...

Trikovi uz trening

- Za svaki trik je, kao i u sportu, potreban trening. Meni dan počinje sa najmanje dva sata vežbanja, usavršavanja i učenja novih veština. Stalno se pojavljuju novi trikovi, iluzije i magije koje moram da naučim - kaže Aleksandar.

I njemu je Hari Poter omiljen lik iz knjiga i filmskih serijala, ali ono šta on radi daleko je od magije Hari Potera. Ipak, vezuje ih to što su obojica veoma mladi.

U ovaj nesvakidašnji porodični posao uključeni su skoro svi članovi porodice Prendić. I najmlađi Antonio, koji ima 11 godina, polako počinje da uči ovaj zanat. Jedino je srednji Nenad (15), bar za sada, digao ruke od magije, ali zato zajedno sa majkom Divnom pomaže ocu i braći u pripremama i tokom nastupa.

Glava porodice Milorad Prendić kaže da se magijom i iluzionizom prehranjuje čitava familija.

Voli posao

- Ne znam da radim kao pekar, poslastičar ili vozač taksija. Radimo ono što najbolje znamo, a to je magija i iluzija. Kada bih se ponovo rodio, ne bih želeo da budem ništa drugo, ne bih voleo da budem ni političar, ni ministar. Ponovo bih bio mađioničar, ali ne u Makedoniji, već u nekoj drugoj zemlji, gde se ovaj nimalo lak posao više ceni - kaže Milorad Prendić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online