Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.02.2016.
07:39
M. Obradović - Vesti A

Glavoseča se šetka Sarajevom

Puštanje bivšeg mudžahedina Abu Hamze iz imigracionog pritvora u Sarajevu uzburkalo je duhove u BiH. Nakon sedam godina, osoba koja se dovodi u vezu sa zločinima mudžahedina nad Srbima našla se na slobodi, a da u međuvremenu protiv njega ne samo da nije podignuta nikakva optužnica, već nema informacija da se sprovodi bilo kakva istraga.

youtube.com
Član zloglasnog odreda El Mudžahid: Abu Hamza

Abu Hamza je, podsetimo, bio jedna od važnijih ličnosti u zloglasnom odredu "El mudžahid". Na brojnim snimcima pada Vozuće 1995. godine, on može da se vidi u društvu Alije Izetbegovića, te drugih glavoseča iz pomenutog odreda, poput Ajmana Avada i Abu Malija. Avad, podsetimo, bezbrižno živi u Zenici, dok je kontroverzni Abu Mali nedavno pronađen mrtav u Alžiru.

Ima i opasnijih

Pojedini stručnjaci za bezbednost ocenjuju da Abu Hamza, iako ima etiketu pretnje po nacionalnu bezbednost, danas i nije toliko opasan. Ipak, veliko je pitanje zašto nije procesuiran za zločine mudžahedina. Po njima, ima mnogo onih koji su izuzetno opasniji po nacionalnu bezbednost, pa niti su pritvoreni, niti ih ko nadzire.

Ipak, Abu Hamza, čije je pravo ime Imad al Husin, našao se na slobodi zbog novog Zakona o strancima BiH koji ne dozvoljava da bilo ko ostane u imigracionom pritvoru više od 18 meseci.

On je, kako tvrde nadležni, i dalje pretnja za nacionalnu bezbednost BiH, i ima obavezu tri puta sedmično da se javlja u policijsku stanici na Ilidži u Sarajevu. U međuvremenu, vlasti BiH pokušavaju da nađu zemlju u koju će ga deportovati, ali problem je što niko ne želi da ga primi.

- Pokušali smo da ga "uvalimo" u čak 39 zemalja, ali nismo uspeli. Sada na raspolaganju imamo dve opcije, a to su Sirija, odakle je i došao, ili Hrvatska, preko koje je ušao u BiH. Zagreb neće ni da čuje za tu mogućnost, a po svetskim konvencijama, ne možemo da ga deportujemo u Siriju jer tamo besni rat i bila bi mu ugrožena bezbednost. Zasad nam ostaje da čekamo neko primirje u Siriji, pa da pokušamo ponovo - kaže sagovornik "Vesti" iz bezbednosnih struktura.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da Abu Hamza i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, ali da je BiH, nakon njegovog puštanja na slobodu, u situaciji da ga "mora ovde trpeti". Mektić je podsetio da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zabranio BiH da Abu Hamzu deportuje u Siriju jer mu život može biti ugrožen zbog ratnih dejstava u toj zemlji.

- Abu Hamza nakon puštanja na slobodu ne može da radi u BiH i on i mi smo u situaciji da ga moramo trpeti ovde - rekao je Mektić.



 

POVEZANE VESTI

Subota 20.02.2016. 17:46
Sto ga ne ponude Vucicu, mozda bi mu nasao mesto u vladi. Mozda bi mu dao i mesto ministra za pretakanje vode iz praznog u suplje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online