Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.02.2016.
12:52
Tanjug, Vestionline A

Ustaška kapa trese Hrvatsku

U Saboru Hrvatske u četvrtak je otvorena rasprava o kontroverznom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću čiju su smenu zatražili predstavnici opozicije pošto je u javnosti objavljena sporna fotografija aktuelnog ministra.

Nedeljnik srpske nacionalne manjine "Novosti" objavio je sinoć na svom portalu arhivsku fotografiju Zlatka Hasanbegovića uz koju je navedeno da se aktuelni ministar 1996. fotografisao s ustaškom kapom i da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Nije važno kakva je kapa, nego šta je ispod kape

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nenad Stazić izjavio je da je opozicija upozoravala vladu desnog centra da ne imenuje Hasanbegovića za ministra kulture, jer zbog njega vlada može da dobije epitet proustaške. On je rekao da neki tvrde da nije reč o ustaškoj kapi, već o kapi Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), dela Hrvatske vojske.

- Nije toliko važno kakva je bila kapa nego šta je bilo ispod kape, a to što je ispod kape je puno gore od kape. Hasanbegović je bio saradnik lista koji se zove Nezavisna Država Hrvatska, glasila koje je uređivao zet Ante Pavelića - rekao je Stazić.

Poslanica Hrvatske narodne stranke Nada Turina Đurić rekla je da su već stigla upozorenja zbog Hasanbegovića i da je sve oko njega "sramoćenje Hrvatske pred celim civilizovanim svetom".

Poslanik vladajućeg Mosta Maro Krtić rekao je da očekuje da se prozvani ministar javno izjasni o svom stavu prema karakteru ustaškog režima, dok je poslanik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jasen Mesić izjavio da je ta stranka protiv svakog totalitarizma.

On je rekao da ministar Hasanbegović pre 20 godina na glavi nije imao ustašku kapu već kapu hrvatske vojne jedinice.

Mediji su preneli izjavu ratnog zapovednika 9. formacije HOS Marka Skeje da su pripadnici te jedinice na kapama imali hrvatski grb i da je tu kapu nosio i Hasanbegović na spornoj fotografiji, dok je istoričar Hrvoje Klasić za "Jutarnji list" rekao da pripadnici HOS-a nikad nisu imali kape kakvu nosi Hasanbegović, već da su nosili beretke.

Protest iz Splita: Ministru imputiraju ustašku kapu

Hrvatski časnički zbor Splita saopštio je u četvrtak da je od Državnog tužilaštva Hrvatske zatražio istragu "zbog kaznenog dela širenja lažnih i uznemirujućih vesti", povodom navoda u "Novostima", glasilu Srpskog narodnog veća, da na objavljenoj fotografiji ministar kulture Zlatko Hasanbegović ima na glavi ustašku kapu.

Na taj način, smatra Hrvatski časnički zbor iz Splita, "neodgovorni pojedinci nanose nemerljivu štetu interesima i građanima u vlastitoj državi", prenela je Hina.

"Zgroženi smo kontinuiranim napadima na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a čašu je prelila objava srpskog nedeljnika 'Novosti' koji ministru imputira fotografiranje u kapi pripadnika HOS-a, koju proglašava ustaškom, dok im istovremeno ne smeta što je njihov glavni urednik Ivica Đikić i sam nosio istu kapu pripadnika HOS-a," navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Splita Zoran Buzdovančić.

Zbog ministra pauza u saboru

Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako pozira sa ustaškom kapom na glavi, koju je objavio nedeljnik "Novosti" Srpskog narodnog veća, razlog je pauze koju je na početku današnjeg saborskog zasedanja zatražilo desetak saborskih klubova, prenosi Hina.

Pauzu su zatražili SDP, HNS, Most, HSP AS, Hrid, SDŠ, Laburisti, HDZ, HSLS i Klub nacionalnih manjina.

Hasanbegović: Fotografija je fotomontaža

Hasanbegović je juče rekao, nakon što je objavljena fotografije u "Novostima" uz koju je navedeno u opisu da je snimljen kako pozira sa ustaškom kapom na glavi, da to predstavlja "insinuaciju, provokaciju i još jednu u nizu podvala" kojima je cilj da se on diskredituje.

- Fotografija objavljena u nedeljniku 'Novosti', glasilu Srpskog narodnog veća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i delove njihove službene odore - rekao je ministar.

On je podsetio da je reč o jedinici čijim su poginulim pripadnicima pre nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik.

- Sve ostalo su insinuacije koje nemam nameru da komentarišem - poručuje Hasanbegović.

Fotografija je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

"Novosti" uz objavu fotografije navode da se Hasanbegović fotografisao s ustašškom kapom 1996. godine i da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Glavni urednik "Novosti" Ivica Đikić je Hini, upitan za komentar izjave Hasanbegovića, kazao da se uvidom u časopis "Nezavisna Držžava Hrvatska" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako možže proveriti je li neko naknadno intervenisao na fotografiji.

- U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procenite jesmo li intervenisali - rekao je on.

Đikić je dodao da ne zna kada je fotografija snimljena, ali da je objavljena u časopisu 1996. godine, ističući da Hasanbegović na glavi ima ustaššku kapu.

- Ne tvrdim da je na kapi slovo 'U', već da je ustašška kapa. Mislim da je 'U', ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigde ne tvrdimo da je na kapi slovo 'U', ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustašška - rekao je Đikić.

On je najavio da će "Novosti" uskoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu "Nezavisna Držžava Hrvatska".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online