Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 06.02.2016.
09:48
Vestionline A

Marko Milošević: Tuđman nije otac Hrvatske!

Iako se sve češće u Hrvatskoj čuju glasovi protiv idealizovanja Franje Tuđmana i njegovog doba, velika većina Hrvata i dalje ne želi da se suoči sa istinom o devedesetim godinama prošlog veka.

wikipedia.org
Hrvatska je i dalje na pogrešnom putu

"HDZ nije stvorio Hrvatsku, nego ju je opljačkao!", Franjo Tuđman nije bio "otac domovine", nego autokrata, ksenofob i rodonačelnik ideje o "200 bogatih porodica"… Ovo su reči koje su se čule usred Zagreba na protestu održanog zbog liste takozvanih "izdajnika". 

Ali, da li su ove reči samo "sporadičan incident"? Ili Hrvatska doživljava katarzu?

"Ma kakva katarza, i dalje misle da su Srbi zločinci"

Miodrag Linta, predsednik Udruženja raseljenih iz Hrvatske, sumnjičav je povodom potencijalne "hrvatske katarze", uz napomenu da ovakvo mišljenje ima možda 1 odsto Hrvata. Linta takođe smatra da u Hrvatskoj nema dovoljno političke snage da bi ona mogla da se bavi istinom.

- Ako bismo napravili analizu da li su Srbi agresori i da li je Franjo Tuđman otac nacije, ja verujem da bi iza te teze stalo 98 odsto Hrvata - ubeđen je Linta.

To što se čulo na Markovom trgu jeste, slaže se Linta, nešto što je više nego interesantno, ali ostaje pri svom ubeđenju da to nema političku snagu.

„Mislim da u hrvatskom društvu ne postoji spremnost za suočavanjem sa ‘90-im godinama. Ako pogledate sve njihove institucije, od Akademije pa nadalje, tu nema nikakvog spora u njihovom stavu da su Srbi zločinci, da su Hrvati žrtve, a Tuđman otac nacije. Nema razlike“, ističe Linta.

"Dosta je bilo sa idealizovanjem Tuđmana"

Pročitajte još:

Twitter/ Boris Malagurski

* Linta: Hrvati, Bošnjaci i Albanci ometaju potragu nestalih Srba

Dakle, Srbi i dalje Hrvatima ne veruju, ali šta je to što je ovu grupu Hrvata nagnalo da gurnu prst u oko velikoj većini sunarodnika?

"Narod u Hrvatskoj zna da je ekonomski i materijalno opljačkan devedesetih pod palicom navodnog oca domovine i nije više spreman zauvek da sluša slepe i naučene komplimente i idealizovanje tog čoveka i vremena", kaže za medije Marko Milošević, član hrvatskog pokreta Radnički front.

Činjenica da se ovakvi tonovi čuju upravo u vreme kad je Hrvatska dobila vladu koju predvodi stranka čiji je rodonačelnik počivši Franjo Tuđman, Miloševiću nije za čuđenje, jer  ljudi nisu očekivali takvu vladu.

Zaborav je, kažu, najbolji lek, pa se prema tome izgleda rukovode i građani misleći da ako je neko na vlasti, ima većinu. Istina je kako, smatra Milošević, sasvim drugačija, jer narod je ili nezainteresovan, ili ophrvan materijalnim problemima.

Podsećaju li nas ove reči i na Srbiju?

POVEZANE VESTI

Subota 06.02.2016. 13:45
Куј ми коментари обрисао ку/рац ми поси/сао! Е тако!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online