Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.01.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Srbima crno i bez Crnoje

Institucionalno utemeljenje probuđenog hrvatskog fašizma za kojim je posegao hrvatski ministar ratnih veterana Mijo Crnoja, donekle je razbistrilo umove tamošnje političke i građanske javnosti pod čijim je pritiskom ovaj član novoformirane Vlade Hrvatske bio prinuđen na ostavku šest dana posle imenovanja.

Tanjug
Šest dana na vlasti: Mijo Crnoja

Uz buru koju je podigao sramotnom najavom o uvođenju registra "agresora i izdajnika" Hrvatske, isplivale su i njegove afere od obmane države i izbegavanja plaćanja poreza, do privođenja zbog nasilničkog ponašanja.

Međutim, odlazak ministra ne rešava probleme u odnosima Zagreba prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj i Beogradu. Ako se po jutru dan poznaje ti odnosi bi se mogli i pogoršati pod tek ustoličenom vlašću u kojoj prednjači Hrvatska demokratska zajednica čiji je tvorac Franjo Tuđman.

Kada ne bi bilo događaja uperenih protiv Srba, prema oceni predsednika Srpskog nacionalnog veća Milorada Pupovca, odnosi hrvatske i srpske vlade možda bi mogli da budu dobri.

- Teško je zamisliti da bi Beograd mogao da ima dobre odnose sa politikom u Zagrebu u kojoj bi postojali elementi koji su sada na snazi kao što su zahtev za popis izdajnika, agresora, organizovanje profašističkih skupova u centru grada, proterivanje istaknutih Srba i onih koje neki povezuju sa Srbima - kazao je Pupovac.

Ljubavlju na mržnju

Poslednji verbalni napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj nisu iznenadili mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.
- Protagonisti mržnje i netrpeljivosti me neće pokolebati, već podstaći da u srcu još više negujem ljubav Hristovu i prema njima - naveo je mitropolit povodom emisije koja je nedavno emitovana na zagrebačkoj TV Z1, prepunoj govora mržnje prema srpskom narodu i SPC.

Dejan Jović, bivši savetnik bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića, uz opasku da nova vlada nema program, a posebno ne za manjine, uveren je da će vlast ići i na smanjivanje broja srpskih zastupnika u saboru kojih trenutno zauzimaju tri mesta.

- Istovremeno će se gledati i kakav status imaju Hrvati u srpskom parlamentu - kaže Jović, koji smatra da će Hrvatska otvoriti niz pitanja koja imaju veze sa Srbijom i njenim pristupanjem EU.

Prema njegovim rečima, otvaranje tih pitanja će se loše reflektovati na međusobne odnose.

- Na protestima protiv odluka o privremenoj suspenziji koncesija za lokalnu TV Z1 videle su se izrazito antisrpske parole i talas verbalnog nasilja. Nadam se da neće eskalirati u nešto gore - kaže Jović.

Hrvatski mediji slučaj Crnoje vide kao nepopravljivu štetu za novu vladu. Tumače da je šteta naneta premijeru Tihomiru Oreškoviću i nezavisnoj listi Most, jer se pokazalo da je HDZ pravi gazda. "Jutarnji list" komentariše kako ispada da HDZ ima potrebu da prokaže izdajnike, ali im u tu kategoriju ne spadaju oni koji poput Crnoja muljaju s povlasticama i izbegavaju poreze.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online