Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.01.2016.
18:00
M. OBRADOVIĆ - J. ARSENOVIĆ A

Dodika hapse lažima!

Vest da je Tužilaštvo BiH izdalo naredbu za proveru računa predsednika Srpske Milorada Dodika, kao i za pretres prostorija koje on koristi, iako neproverena, u utorak uveče, kao bomba je eksplodirala u javnosti Republike Srpske.

Tanjug
Mnogima trn u oku: Napadi na Milorada Dodika su konstantni ne samo iz Srajeva

Ni činjenica da su iz Tužilaštva BiH juče za pojedine federalne medije demantovali da je naredba izdata nije smirila tenzije. Sve se dešava u danima kada je u Federaciji BiH uhapšena jedna od najistaknutujih političkih figura, lider SBB-a Fahrudin Radončić, pa sada mnogi ocenjuju da pravosudni organi iz Sarajeva pokušavaju da naprave određenu ravnotežu tako što će uhapsiti neku istaknutu političku figuru u Srpskoj.

- Iz Republike Srpske u više navrata je ukazivano da je rad Suda i Tužilaštva BiH politički motivisan, te da njime upravlja strani državljanin Hasan Pleh. Više puta iz RS je ukazivano na mogućnost da bi svaki politički motivisan upad u institucije Srpske mogao da izazove nesagledive i neželjene posledice - navedeno je u vesti koju je emitovala agencija Srna.

Zatekli ga u Skoplju

Do zaključenja ovog broja "Vesti" Milorad Dodik nije komentarisao najnovije informacije o navodnoj naredbi Tužilaštva BiH. On je u utorak, kad su najavljeni pretresi, boravio u Skoplju gde je prisustvovao Svetosavskoj akademiji.

Nešto ranije u utorak, Srna je prenela tekst banjalučkog nedeljnika "Narodne novine" pod naslovom "SIPA nišani predsednik Dodika", u kome se navodi da se u Republici Srpskoj ovih dana očekuje akcija SIPA, koja će po nalogu Tužilaštva BiH, biti pandan nedavnom hapšenju Fahrudina Radončića. Hapšenje visokopozicioniranog funkcionera iz Republike Srpske, pišu "Narodne novine", predstavljalo bi pokušaj da se umiri bošnjačka javnost.

- Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, koji se u javnim istupima otvoreno meša u rad pravosuđa, zajedno sa liderima stranaka Saveza za promene, odavno koordiniše aktivnosti, koje za cilj imaju dovođenje predsednika Srpske Milorada Dodika pred pravosuđe BiH - navedeno je, između ostalog, u tekstu koji je odmah izazvao brojne reakcija.

Pretres zbog kredita

Jedina akcija koju je u proteklom periodu SIPA sprovela, a tiče se Milorada Dodika, vezana je za nekoliko pretresa u Pavlović banci. Podsetimo, ta banka našla se u centru pažnje jer u njoj Dodik svojevremeno podigao kredit za kupovinu nekretnine u Beogradu. Iz banke su više puta poručili da Dodikov kredit ni po čemu nije sporan.

Zvanične potvrde za ove navode, međutim, nema. Osim što su iz Tužilaštva kratko demantovali da nikakva naredba ne postoji, oglasio se i ministar Mektić koji je juče ocenio da ne može da komentariše da li postoji istraga vezana za Dodika i da to treba pitati Tužilaštvo BiH.

- Ne treba dizati toliku histeriju, paniku i paranoju jer su se i dosad provodile određene istrage - rekao je Mektić.

Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba, smatra da se i u ovom slučaju radi o pokušaji destabilizacije RS.

- Nije reč o pravosuđu jer BiH nije ustrojena kao pravna država, već se radi o ostvarivanju ciljeva Bošnjaka i Amerikanaca, a to je stvaranje velikobosanske države u kojima nema Srba ili su marginalizovani. Zato žele da oslabe i ukinu RS, između ostalog, kriminalizujući njeno rukovodstvo. Kad centralne vlasti u BiH budu prihvatile postojanje RS u njenom izvornom, dejtonskom kapacitetu, i kada prestanu da rade na njenom ukidanju, razvlašćivanju i nacifikovanju, mogao bih da poverujem da je reč o borbi za pravnu državu ili o borbi protiv jedne od stranaka u RS. Ovako, nemam dilemu da je reč o napadu na RS - komentariše Antić.

I Srbi pomažu Bakiru

- Na snazi je očigledna politička zloupotreba pravosudnih institucija i policijsko - bezbednosnih agencija na nivou BiH, čijim delovanjem otvoreno diriguju najviši funkcioneri SDA i međunarodni zvaničnici. Njima su se, kao izvođači najprljavijih radova i produžene ruke Bakira Izetbegovića i pojedinih ambasada, pridružili čelnici takozvanog Saveza za promene - izjavio je Staša Košarac.

I u reakcijama koje su objavili mediji u Srpskoj uglavnom se navodi da je pokušaj kriminalizacije Milorada Dodika u stvari žestok napad na Srpsku i njene institucije. Visoki funkcioner Dodikovog SNSD-a Staša Košarac izjavio je da će RS iskoristiti sve svoje demokratske kapacitete u odbrani i očuvanju njenih institucija.

- Institucije Republike Srpske, posebno predsednik Republike i Ministarstvo unutrašnjih poslova, poslednjih dana izložene su besomučnim napadima čelnika stranaka takozvanog Saveza za promene, koji, zloupotrebljavajući pozicije u Sarajevu, ne biraju sredstva kako bi ostvarili naloge i ciljeve njihovih inostranih nalogodavaca i finansijera, kao i političkih partnera iz SDA - rekao je Košarac.

On je dodao da ključni bošnjački politički faktori, uz podršku stranaca, žele da u RS preslikaju haos sličan onom koji je u Federaciji izazvan hapšenjem Fahrudina Radončića.

I Antić smatra da se radi o veštačkoj ravnoteži nakon hapšenja Radončića.

- Počelo je suđenje Naseru Oriću, tako da će sada sigurno biti neki Srbin uhapšen - prognozira istoričar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online