Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.01.2016.
04:00
J. Arsenović - Vesti A

Hrvatska više ne skriva fašizam: Ustaše u vladi i na ulici

Centrom Zagreba u utorak je prošla kolona demonstranata koju je doskorašnji hrvatski premijer Zoran Milanović nazvao maršom ljubitelja fašizma. Ipak, niko od učesnika ili organizatora nije priveden, iako su se na skupu u organizaciji hrvatskih branitelja čuli ustaški pokliči "Za dom spremni" i "U boj, u boj" i nosile parole s natpisom "Stop četnicima u Hrvatskoj".

Tanjug/AP
U Boj za dom spremni

Policija je saopštila da niko nije priveden, jer se radilo o "iznimno velikom broju prosvjednika", kao i da nisu utvrdili da se radi o krivičnom delu ili prekršaju.

Malobrojni Srbi koji su ostali u nezavisnoj Hrvatskoj plaše se da javno izraze strah od jačanja i javne promocije profašističkih ideja koje zagovaraju i neki članovi nove hrvatske vlade.

Reč razuma

Jedan deo hrvatske javnosti suprostavio se retorici mržnje prema Srbima. Publicista Drago Hedl najavu formiranja registra "izdajnika i agresora" ocenio je kao "lov na veštice" i skretanje pažnje s pravih problema. Nevladine organizacije GONG i Kuća ljudskih prava oštro su kritikovale protest branitelja, uz ocenu da "govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora, već je upravo njegova suprotnost".

Profašistički skup od pre dva dana okupio je oko 5.000 ljudi, ali organizatori tvrde da ih je bilo od 8.000 do 10.000. Skup je bio usmeren protiv odluke Saveta za elektronske medije da na tri dana oduzme dozvolu za rad privatnoj televiziji Z1 zbog širenja govora mržnje prema Srbima.

Podsetimo, voditelj Marko Jurič je u emisiji 19. januara upozorio Zagrepčane, posebno majke s decom, da budu oprezni kada šetaju Cvjetnim trgom jer se tu nalazi pravoslavna crkva iz koje bi mogao iskočiti "neki vikar i u svom maniru klanja započeti svoj krvavi pir".

Jurič je, takođe, bio na demonstracijama, kao i jedan potpredsednik, te više poslanika novog saziva Sabora. Zajedno sa kolegom Jurič je i primljen kod predsednice Saveta Mirjane Rakić.

Levica preti desnici

Sa izborom nove vlade, koju predvodi desničarski HDZ, već u startu su počele prozivke Srba, pa je tako ministar branitelja Mijo Crnoja najavio formiranje registra "agresora i izdajnika", dok novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović, član tzv. Počasnog blajburškog voda, slavi ustaštvo, a za antifašizam kaže da je obična floskula. Zabrinjava što je na protestu branitelja bilo više zastupnika Hrvatskog sabora, pa i njegov potpredsednik Ivan Tepeš, čiju ostavku je juče zatražio lider SDP-a Zoran Milanović i desničarskoj vlasti zapretio izlaskom na ulice.

Optužili su Savet za uvođenje verbalnog delikta, a Rakićevoj su uručili "četničku kapu" za koju tvrde da su dobili od "silovane žene iz Vukovara". Čelnica Saveta je inače Srpkinja, pa ne čudi što su demonstranti ispred zgrade Saveta uzvikivali "Rakićka u Srbiju".

- Gledali smo te scene koje ne podsećaju samo na vreme 90-ih i progona, već i na '41. i ustaškog pokolja. Izgleda da Hrvatska nakon što je postala članica EU više nema potrebu da glumi demokratiju i što je najgore Brisel ne reaguje na sve brojnije ustaške i fašističke ispade. Došlo je do toga da mi prognani Srbi sada možemo biti srećni što više ne živimo u Hrvatskoj. Ta mržnja, taj gnev, mogli bi se lako pretvoriti u fizički obračun sa ono malo preostalih Srba - upozorava Milojko Budimir, sekretar beogradskog Udruženja Srba iz Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.01.2016. 23:16
Mali glupi zli ljudi koji mesto da karaju svoje zene oni se loze na srbe i zar im nije dosta sto se hrvatice loze na srbe i verovatno su postali ovisnici srpske krv
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online