Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.01.2016.
03:00
M. OBRADOVIĆ A

Kriv Keljmendi ili politika?

Predsednik Saveza za bolju budućnost BiH i medijski magnat Fahrudin Radončić pridružio se povelikoj grupi političara iz BiH kojima su na vrata zakucali istražni organi.

Srna
Priveden u Hadžićima: Fahrudin Radončić

On je prekjuče uhapšen u akciji SIPA u sarajevskom naselju Hadžići, zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa. Iako nadležni zvanično ne iznose više detalja, spekuliše se da je Radončić upetljan u pritisak na pravosuđe u procesu koji se protiv kosovskog narko-bosa Nasera Keljmendija vodi za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, sarajevskog kriminalca koji je javnosti poznat kao osoba koja je na Baščaršiji 1992. godine ubila srpskog svata Nikolu Gardovića, što je događaj koji mnogi uzimaju kao neslužbeni početak rata u BiH.

Radončić je uhapšen samo nekoliko dana nakon što je iza rešetaka završio visoki funkcioner njegove stranke Bakir Dautbašić, inače kandidat za ministra u Savetu ministara, te Bilsena Šahman, članica SBB-a. Oni su takođe osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa upravo u slučaju "Keljmendi". Na ročištu o pritvoru za njih dvoje, nadležni tužilac izneo je niz kompromitujućih tvrdnji na račun Radončića.

Nekima smeta saradnja sa Bakirom

Hapšenjem Radončića, a ranije i kandidata SBB-a za ministra saobraćaja BiH Bakira Dautbašića, ugrožen je proces rekonstrukcije Saveta ministara u kojem je SBB trebalo da zameni DF Željka Komšića. Taj posao posledica je novoformirane koalicije između SBB-a i SDA Bakira Izetbegovića, koja je sklopljena nakon meseci teških optužbi i brutalnih reči koje su jedan drugom upućivali Radončić i Izetbegović. Otuda ne čude poluzvanični komentari da iza hapšenja Radončića stoje određene strukture u SDA kojima ne odgovara koalicija dve stranke.

U okviru akcije hapšenja pretresene su i prostorije lista "Dnevni avaz" u Sarajevu, koga je Radončić osnovao, a koji se danas formalno nalazi u vlasništvu njegove bivše supruge. Naime, Radončić je "Avaz" prebacio na nju, kada je izabran za ministra, da ne bi dolazio u problem zbog sukoba interesa. Iako je SIPA saopštila da su pretresene samo prostorije koje koristi Radončić, upad u "Avaz" u ovoj redakciji, ali i među brojnim novinarima i medijima u FBiH označen je kao neprimeren pritisak na medije. U Radončićevom SBB-u ostali su, pak, šokirani vešću o hapšenju njihovog lidera.

- SBB najoštrije osuđuje privođenje Radončića koje je krajnje neprimerena demonstracija sile i dosad nezabeleženog pokušaja eliminacije političkih protivnika od strane porodično-kriminalnih klanova moći - rekao je potpredsednik SBB-a Mirsad Đonlagić.

Oglasila se i odbrana Nasera Keljmendija. Advokat Besnik Beriša izjavio je da Radončić nema nikakve veze sa tim slučajem i da je reč o političkom hapšenju. Inače, Radončić je pre nekoliko dana najavio da će se uskoro pojaviti na sudu u Prištini kao svedok u procesu protiv Keljmendija.

Kako god, Radončić je noć proveo u pritvoru, a do zaključenja ovog broja "Vesti" nije bilo potvrde da li će tamo ostati i narednih mesec dana. Kakav pravosudni epilog će ovaj slučaj imati, neće biti poznato još neko vreme, ali pogled unazad i propali pompezni procesi protiv političara u BiH daju za pravo svima koji su, odmah nakon hapšenja Radončića, poručili da je u pitanju politički proces koji će završiti oslobađajućom presudom.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online