Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.01.2016.
11:55
Srna A

Ubistva Srba i paljevine u ustaškoj ofanzivi na Baniju

Ustaške snage Nezavisne Države Hrvatske (NDH) izvele su od 22. do 30. januara 1942. godine ofanzivu na slobodnu teritoriju između Kostajnice i Petrinje na Baniji, podsećaju iz Udruženja "Jadovno".

defenceforumindia.com
Da se ne zaborave ustaški napadi od 22. do 30. januara 1942. godine na slobodnu teritoriju između Kostajnice i Petrinje na Baniji

Ovim snagama komandovao je pukovnik Ivan Mrak.

Ubistva, hapšenja, pljačke i paljevine vršene su u selima Svinjica, Staro Selo, Jabukovac, Mlinoge, Jošavica i Komogovina. 

Na osnovu raspoloživih podataka nije moguće ustanoviti tačan broj ubijenih stanovnika ovih sela. Većina stanovnika uspela je da pobegne na Šamaricu uoči i za vreme napada. 

Prema podacima službi NDH, u ovom periodu ustaše i "domobrani" su opljačkali i popalili Komogovinu, Zrilić, Gornju Pastušu, Donju Pastušu i Rakovac pobivši, prema vlastitom priznanju, 70 do 100 žena, dece i staraca iz tih sela.

U istom periodu, prema izveštaju ustaškog Zapovedništva vojne krajine iz Sarajeva, u logor Jasenovac je oterano 185 Srba sa područja Višegrada, Čajniča i Rogatice.

POVEZANE VESTI

Subota 23.01.2016. 17:27
Srbski gradic Jasenovac je brojao 8 000 dusa. Usrase su opkolile to mjesto i najprije po//bili stanovnike. Onda su na prostor ciglane poceli dovoziti zarobljene Srbe. Taj pocetni logor su ubrzo prosirili na podrucje od 250 kvadratni kilometara. Bio je to sistem logora za unistenje svega Srbskog. Od nerodjene djece do staraca. Tito se nije udostoio ni nakon 5 mjeseci od zauzimanja Beograda da posalje makar simbolicnu cetu koja bi pokusala spreciti potpuno unistenje preosrali zatvorenika. Dao im je vremena da uniste arhive i posljednje zive svjedoke. Ocajnicki napad preostali goloruki zatvorenika na cuvare malo mu je pomrsio planove. Do 54 te god cak je branio Srbima da odlaze na to strasno stratiste i pale svjece za pokojne. Po iskazima mnogi svjedoka koi su unatoc zabrani odlazili , iz humaka je godinama poslije curila crvena tecnost. Dali ce se zl/ocinci ili njihovi potomci ikad pokajati to je za nas nebitno. Ako zele radi spasa svoi dusa hoce. Ako ne zele zna se sta ih ceka na strasnom i pravednom sudu. Medju one koima bi pokajanje donjelo duhovnu slobodu u prvom redu spadaju "Srbi" komunisti. Nase je da pamtimo, nezaboravimo i vratimo zemlju krvlju natopljenu. Vostani Serbie...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online